babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Szexista magyar társadalom?

2008.11.18. 15:31 sasika61

„Tudja, Szindbád úr, csak a nőkért érdemes élni”- mondja az öreg borbély Szindbádnak Huszárik Zoltán filmjében. Nagyjából én is így gondolom, többé-kevésbé feleségemért és két lányomért élek (no meg a fiaimért). Éppen azért, mert soha, semmilyen körülmények között eszembe nem jutna, hogy lenézzem a nőket, hogy nem tekinteném magammal bármiben is egyenrangúaknak őket, fáj, ha ennek az ellenkezőjét tapasztalom. Legalább ennyire fáj azonban, ha a férfiakat próbálják meg úgy beállítani, hogy itt nálunk a férfitársadalom teljesen elnyomja a nőket: a bunkó szexistánál semmivel nem jobb a harcos feminista. (Ez utóbbi férfi is lehet.)

Ma két cikk is foglalkozott a nők hátrányos megkülönböztetésével. Az Index egy magyar felmérés eredményéről tudósított, miszerint „a magyar társadalom még mindig erős előítéleteket táplál a dolgozó, különösen a vezető munkakört betöltő nőkkel kapcsolatban (…), tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne”                                               (http://index.hu/politika/belfold/noi1118/).

Ez még hihető adat, bár az én munkahelyem, az iskola úgy látszik e tekintetben sem az országos jellemzőket mutatja: többnyire női igazgatóim voltak, vannak: egyetlen férfikollégámnál sem tapasztaltam averziót velük szemben csak azért, mert nők. De ettől függetlenül akár igaz is lehet az adat.

A NOL azonban egy olyan cikket közölt, amely ellen kifejezetten tiltakozom, annyira hamisnak érzem: http://nol.hu/belfold/lap-20081118-20081118-25. A Világgazdasági Fórum legutóbbi felmérését ismertetik, amelyben 130 országot rangsoroltak abból a szempontból, hogy hol könnyebb a világon nőnek lenni. Ehhez szempontnak vették pl. a nők arányát a munkaerőn belül, női vezetőket a vállalatok élén és a kormányzatban, fizetéskülönbségeket, eltéréseket az iskolázottságban vagy a várható élettartamban. Ebben a rangsorban Magyarország az 59. lett, Venezuela és Azerbajdzsán között. 6. a Fülöp-szigetek, 12. Srí Lanka, 16. Lesotho, 18. Mozambik, 19. Trinidad és Tobago, 20. Moldova.

A Világgazdasági Fórum tekintélyes szervezet, „…célja, hogy a világ állapotát a befolyásos vezetők globális, regionális és iparági vitáin keresztül javítsa. A Fórum egyes régiókat, illetve az egész világot felölelő tanulmányai sok gazdaságpolitikai vitában és elemzésben szolgálnak viszonyítási pontként.” (http://hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1ggazdas%C3%A1gi_F%C3%B3rum).

Ugyan miféle viszonyítási pont lehet egy ilyen tanulmány? Vajon hány magyar asszony, lány gondolja, hogy jobb lenne neki nőként Mozambikban vagy Lesothóban, vagy akárcsak a Fülöp-szigeteken? Mennyire hihetők vajon a magyar nők szerint az ilyen felmérések? S vajon a Fórum más, gazdasági jelentései is ennyire hitelesek?

Szakértelmükhöz még egy adalék. Kijelentik, hogy „A versenyképességet is befolyásolja a nemek közötti egyenlőség. Azok az országok, amelyek nem használják ki hatékonyan az emberi erőforrások egyik felét (értsd: a nőket), a nemzetközi vetélkedésben is könnyebben alulmaradnak.” Ha ez igaz lenne, akkor pl. Lesotho nemcsak bennünket előzne meg a „nemzetközi gazdasági vetélkedésben” (ettől nem járunk messze), de megelőzné pl. a huszonvalahányadik Egyesült Államokat is. Ugyan már. Van ember, aki ezt elhiszi?

 

10 komment

Címkék: feminizmus szexizmus világgazdasági fórum felmérések

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr93775738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2008.11.18. 17:06:11

Sasika,

just 4U. Előhalásztam a tanulmányt, 181 oldal, here you are:
www.weforum.org/pdf/gendergap/report2008.pdf

Azt írják a 11. oldalon (gaps vs. levels), hogy nem azt nézték, hogy az ország mennyire fejlett, hanem hogy a nők és a férfiak hogyan jutnak hozzá a lehetőségekhez az adott országon belül.

Ebből nem azt lehet állítólag kisütni, hogy Mozambikban jobb a nőknek, hanem azt, hogy kábé ugyanolyan rossz mint a férfiaknak...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.18. 18:00:50

Corry,
a végeredmény mégiscsak az, hogy arányaiban, viszonylagosan ott jobb a nőknek a férfiakhoz képest, mint nálunk, nem?

Corry 2008.11.18. 20:14:54

Elég bonyolultan számoltak, de egy ilyen általános kérdést csak így lehet megközelíteni.
Nézték a gazdasági részvételt (pl. foglalkoztatottk száma, azonos munkáért kapott fizetések aránya, vezető beosztásúak aránya, diplomások aránya),
nézték az oktatást ( két nem műveltségének aránya brr. ezt is mérték valahogy) illetve a különböző intézményekbe felvettek aránya, nézték a parlamentet és a politikát, végül az életlehetőségeket és várható élettartam, születések aránya, satöbbi.

Látható, hogy az adott közösségen belül viszonyították egymáshoz a két nemet, ebből kutyultak ki mindent.

Na még egy dolgot megnéztem:

gazdasági vonalon az 50. vagyunk, az első Mozambik , második Moldova.
Oktatás 64. itt 25 első volt 1.00 aránnyal, mi 0.9928 -at értünk el.
Egészség:
itt 36 első lett, mi a 38. vagyunk
Politika:
itt 77. lettünk, 0,1061 értékkel, de az első finneknél 0,5577 lett az index.

A fizetéseket 4 csoportban nézték de egyben rangsorolták.
Alacsony, alacsony közepes, felső közép és magas fizetésű országokat néztek.

Na és mi hol vagyunk? A magas fizetési kategóriában, a nyugati országokkal és az olajországokkal együtt. A lengyelek, románok, bolgárok, oroszok a felső középben vannak.
Itt a 60. vagyunk.

Érdemes lehet megnézni ezeket a táblázatokat, a 16-22. oldalon vannak.
Én nem vonnék le tanulságokat, mert igazából ehhez az egészhez nem értek, de érdekesnek találtam az összehasonlítást.

tata86 2008.11.18. 22:20:49

Sasika: Nem értem mit csodálkozol ezen? Ez az n+1 Mind nácik vagytok!-cikk a Népszabadságban...

Mellesleg baromságnak tartom ezt az agresszív egyenlősdit nők és férfiak között. Valamiben a nők jobbak, valamiben a férfiak. (Én pl bizalmatlan lennék egy óvóbácsiban...)
+kérdés: Melyik európai ország adta meg legkésőbb a választójogot a nőknek?

kissertés 2008.11.19. 18:26:16

Sasika: a tanulmány azt mutatja, hogy Mozambikban egy nő helyzete, lehetőségei közelebb vannak az ottani férfiakéhoz, mint az itteni nőknek az itteni férfiakhoz.
Mivel ők az életüket Mozambikban élik le és nem Magyarországon, ebből a szempontból és a tanulmány témáját tekintve is, teljesen irreleváns hogy egy magyar nő adott esetben, a magyar igényeket figyelembe véve sokkal jobban él, mint egy mozambiki. Hülyeség is lenne másképp összehasonlítani.

Laci · http://docs.google.com/View?docid=d9mtbgt_15cdthgwcz 2008.11.20. 05:53:53

Az egyenjogúság kérdése.


A főleg férfi-női egyenjogúsággal kapcsolatban őrjít meg a teljes értetlenség a dolog lényegét illetően. Az egyenjogúság "hívei" többet ártanak az ügynek, mint az ellenségei.

Az egyenjogúság nem egyformaságot jelent (nem egyformaságot kell, hogy jelentsen). Természetesen nem ellenzem, hogy az olvasztár vagy bányász férj közértbe menjen, pelenkázzon, vagy főzzön, de NEM ez lenne az egyenjogúság lényege, sőt... Ha a bányász/olvasztár férj mindezeket megteszi, de a neje őnagysága nem megy le a bányába vagy a Martin kemencéhez dolgozni, akkor még nyomokban sem fordul itt elő egyenjogúság. Ez utóbbinak a jogáért viszonylag kevés nő emeli fel a szavát.

Egyenjogúság szerintem az, hogy mindenki elvégzi a saját munkáját, és mindenki a sajátjáért vállal felelősséget. Az emberré válás egyik legfontosabb lépcsője volt a nemek szerinti munkamegosztás.

Az egyenjogúság alapján a szerepek természetesen felcserélhetők, tehát az is helyes, ha a férj mos, főz, pelenkáz és mondjuk az asszony végez pénzkereső tevékenységet. Az a baj azonban, hogy az ilyen férfit a hölgyek elég erőteljesen megvetik, így szerencsétlen férfitársaim helyzete reménytelen.

Laci

jozo 2008.11.20. 10:37:30

hi!

10 férfiből 4et zavar ha nő a fönöke

ezzel volt tele a sajtó pár napig

mennyire himsovén, nácirasszista magyarországban élünk, tessék rettegni

megfordítva üzennék a cikket így tálaló megélhetési rettegőknek:

10 férfiből 6ot nem zavar, ha nő a fönöket!

jozo 2008.11.20. 10:45:50

nő a főnöke, nem ittam elég kv-t, bocs az elírásért

(bár lehet, hogy magyartanárvégzettségű bölcsészbalerinák találnak meg majd érte...)

Corry 2008.11.20. 12:34:49



10 nőből meg tízet zavar ha nő a feneke

Corry 2008.11.20. 12:36:28

Bocs, hivatkoztam rája, hogy infantilizmus következik, de a blogmotor azt lenyelte.
süti beállítások módosítása