HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Ki nem csal a gázár-támogatással?

2008.12.30. 17:24 sasika61

 

Egy gyors lefolyású betegség után kellett ma hozzálátnom a felhalmozódott tennivalóknak, az első dolgom a gáztámogatás igénylőlapjának kitöltése volt, tekintettel arra, hogy december 31-ig postára kell adnunk, ha a támogatás folyamatosságát fenn akarjuk tartani.
 
Nosza, tollat ragadtam, fizetési jegyzéket, gázszámlát, no, akkor kezdjük. Az adatok, adószámok, fogyasztásmérő száma, szerződésszám sima ügy, megy, mint a karikacsapás. De van egy pillanat, amikor akárhogy húzom-halasztom, rá kell térnem a jövedelmek rovatra. Ezt hagyom a végére, tekintettel arra, hogy becsületemre kényes vagyok, s nem akarok valamely utólagos ellenőrzésen megbukni, hogy venné már ki magát, ha bárki rám mutathatna, nézd, itt megy az a tanár, aki csalt a gáztámogatással.
 
Nézem a mellékelt tájékoztatót, próbálok eligazodni rajta. Azon már tavaly bosszankodtam hogy „fogyasztási egységként” sem a házastárs, sem a gyerekek nem érnek 1 –et, mintha bizony a gyerekek – főleg a kicsik – miatt nem kellene ugyanúgy, sőt jobban fűteni: önmagában már ezért elküldeném a francba azt, aki ezt kitalálta. Az sem lep meg különösebben, hogy a 13. havi fizetés beleszámít a jövedelembe (helyesen), a 13. havi nyugdíj nem (helytelenül?).
 
A Tájékoztató közli, hogy havi jövedelemnek a kérelem benyújtását megelőző hónapban megszerzett jövedelem számít. Nézem a fizetési papíromat, értelemszerűen a legutóbbit, nézem, nézem, s lassan rájövök, hogy miért ilyen „sok”, amit be kell írnom. Nálunk tanároknál kéthavi túlóra-elszámolás van, így mindaz a túlmunka, amit szeptember óta dolgoztam, a decemberben kézhez kapott papíron szerepel pluszként. Ugyancsak ezen a fizetési jegyzéken szerepel az a 20 ezer forint bruttó, amit a kormány adott valami kompenzációként a közalkalmazottaknak. Együtt a két tétel bruttó 50 ezer körül van, nettóban (ezt kell megadnom az igénylőlapnál) el sem tudom különíteni a többi jövedelemtől. A lényeg mégiscsak az, hogy feleségemmel együtt más hónaphoz képest, kb. 40 ezer nettóval többet kerestünk. Elvileg ezt kellene szerepeltetnem a jövedelem rovatban.
Na de nemcsak a becsületemre vagyok én kényes, hanem az igazságosságra is, s megfordul így a fejemben, hogy miért írjam be ezt a pluszjövedelmet, ha az egyik csak egyszeri, a másik pedig hol van, hol nincs? Megpróbálok logikusan gondolkodni, a rendszeres havi jövedelmem mellé beszámolom a 20 ezer 1/12-ed részét, a kéthavi túlórámat felszorzom öttel (kb. 10 hónapig van túlórám, jó esetben), majd elosztom 12-vel, s ezt is hozzáadom a havi rendeshez, így kijön egy, a fizetési jegyzékhez képest kisebb, de a havi rendszereshez viszonyítva nagyobb összeg. Ez az igazságérzetemnek megfelel, de nem esküdnék meg rá, hogy nem minősül csalásnak, ugyanis az így kapott összeget semmilyen cédulával nem tudom igazolni.
 
Ki lehet-e tölteni ezt a nyavalyás igénylőlapot anélkül, hogy az ember ne legyen bármikor lebuktatható?

212 komment

Címkék: csalás igazság becsület gázár támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr97848962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2008.12.30. 23:13:48

Nálam nincs gázfűtés, úgyhogy közelebbről nem tudom, milyen ez az igénylőlap kitöltési segédlet, de egy perc netes keresgélés után megtaláltam ezt:
www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=15044

Ebből az derül ki, hogy ha például valaki teljesítménybéres és emiatt minden hónapban eltérő a jövedelme, akkor az előző havit kell beírni.Ugyanakkor a jutalom, megbízási szerződésre végzett túlmunka nem rendszeres jövedelem. Szerintem védhető álláspont, ha a túlórapénzt évesítve veszed figyelembe, mint nem rendszeres jövedelmet. Ezeket egész évre összegezni kell és osztani 12-vel.
A másik lehetséges, és szerintem helyesebb megközelítés, hogy kérsz egy másolatot a "pedagógus teljesítmény nyilvántartó lap"-ról. (Ez a neve, bár én nem így helyesírnám le...) Nulla nem rendszeres jövedelmet írsz be, rendszeres jövedelemhez pedig a túlórapénzt az órák arányában osztod meg a hónapok között: a kettővel ezelőtti hónapra kapott túlórapénz ugyanis nem előző havi bér, csak technikailag akkor fizetik.

Feleségem szüleit (illetve feleségemet is, mert akkor még ott lakott) most ellenőrzik, nem az ilyen szőrszálhasoghatások érdeklik őket, a durva csalásokra mennek rá. (gyerek kollégista (ideiglenes lakcímmel ott bejelentve), de otthon is beszámolják, ugyanazt az embert több lakásban is beszámolják, teljesen valótlan fizetést írnak be, stb.)

Amúgy tök igazságtalan és értelmetlen ez az egész támogatósdi. Miért nem csak "fűtéstámogatás", illetve mennyivel egyszerűbb lenne adót csökkenteni...

Adamek 2008.12.30. 23:14:56

@Strici: "A támogatásra való jogosultságot egy jogosultsági időszakra állapítják meg. (Jogosultsági időszak 2009. január 1-jétől 2009. december 31-éig terjed.) A jogosultsági időszakon belül a támogatás fajlagos összegének (melyet a háztartás egy fogyasztási egységre jutó jövedelme alapján állapítanak meg) megváltoztatására nincs lehetőség abban az esetben sem, ha a háztartásban élők száma növekszik a gyermek születésével, illetve csökken egyik családtag elköltözésével. A jogosultság elbírálásánál a kérelem benyújtásának időpontját kell irányadónak tekinteni"

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2008.12.30. 23:19:20

@Csavarhúzós: iiigggennn...

adócsökkentésről mikor lesz szó...?

de nem a huhogás..., hanem az tények...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.30. 23:20:01

csavarhúzós: A minimálbér adóját hová csökkentenéd? A közüzemi díjtámogatás azokon segít(het) igazán, akiknek alig van jövedelmük.

Egyes országokban az ilyen támogatási rendszerek úgy működnek, hogy - indokolt fogyasztást feltételezve - a közüzemi költségek nem érhetik el a statisztikai létminimum 10 %-át. Ahol ezt meghaladják, a különbözetet kifizeti az állam.

Zelefánt 2008.12.30. 23:21:13

Az igazi gond az, hogy afféle léhűtő állami alkalmazottként az UTOLSÓ HAVI munkabérem -- szerencsés esetben -- valamivel felülmúlja az egész évi átlagkeresetemet. (Mármint az idén még így volt, de jövőre, úgy néz ki, már ezzel sem kell foglalkozni.)
Amúgy nálunk a felállás: köztisztviselő/léhűtő + minimálbéres vendéglátós + kétéves kisfiú, mintegy hatvan négyzetméteren.

Papíron bizony szegények vagyunk.

A baj az, hogy amúgy is.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.30. 23:21:46

Adamek: akkor miért kell bejelenteni a változást? Hmmmm.....

Adócsökkentésről akkor lehet szó, ha a nagytőkét is megadóztatják.

Adamek 2008.12.30. 23:23:27

@Strici: Ezt most tényleg én válaszoljam meg? :)
Talán ŐK megmondják.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.30. 23:24:09

Ja, és létrejön legalább egymillió, új értéket előállító (termelő) munkahely.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.30. 23:24:51

Adamek: ellentmondásra bukkantunk. :-)))

Adamek 2008.12.30. 23:26:01

@Zelefánt: Már írtam, nem feltétlen az utolsóra kiváncsiak. A havi átlagodra az utolsó 12 hónap alapján. (én is sokat olvasgattam, nem egyértelmű első olvasásra - talán nem véletlenül fogalmaznak így..., de sokat segített a gyik.pdf)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.30. 23:26:40

zelefánt: és a minimálbéres vendéglátós kizárólag minimálbért kap, se zsebbesemmi, se borravaló...

Beren 2008.12.30. 23:28:55

Kedves @Kenneth és Pista Bá!

Teljesen egyet értek veletek, hogy Magyarországon egy elmaradott, igazságtalan és a munkát BÜNTETŐ adórendszer van még mindíg. Akinek esze van egy pici is gyűlöli az egészet, mert azt látja, hogy felesleges dolgozni, vagy te csalsz, hogy megélj, vagy veled csalnak, hogy holnap is legyen munkád. (Bank, multi, közalkalmazott kivétel, de ők általában más elbírálás alá is esnek.
De ezt ne egy tanár orrába dörgöljétek lécciléccilécci!! Közhely, hogy tőle függ a jövőnk, de attól még igaz. Ne az fájjon már nektek, hogy a tanárok kapnak kedvezményt.

Amúgy valaki írta, hogy 200 szuperbruttóból 100 marad. (122 pontosan) De ennél durvább, hogy 500 szuperbruttóból 200 marad!! És ezek már természetesen egyszer már adózott pénzek (-20%), a különadókról, stb nem is beszélve. Ha ezt összeadjuk akkor 100-ból, jó ha 10 marad. :o(
És ezt nem a tanárokon kéne elverni..

gyuzsu 2008.12.30. 23:37:56

Azt hiszem senki nem választja a távfűtést, hanem nincs pénze jobb lakást venni, csak a panelt bírka kifizetni, aztán ott meg eszi nem eszi nem kap mást, távfűtés van. A közalkalmazotti bért sem válastzjuk, hanem mondjuk olyan elvetelmültek voltunk 18 évesen, hogy tanítani szerettünk volna, aztán néhány év múlva még mindig, választotta a franc ezt afizetést. Szakmát választottunk.

mesa 2008.12.30. 23:41:19

Ugyan sztereotipia, de lehet benne valami: a magyar ember ügyes. Konkrétan ez abban jelentkezik, hogy trükközik azzal, amivel lehet, és amit engednek neki. Vízzel, villannyal, gázzal, gázár-támogatással, adóval, rokkant-nyugdíjassággal, rokkant igazolvánnyal, mindennel, amiért fizetni kell, vagy ami csökkenti a kiadást. (A szocreálban hülyének számított az, aki nem lopta meg az államot, ez a helyzet mára sem változott meg.Ez a hülye állam meg hagyja, vagy nem tud róla.) Az természetesen igaz, hogy a rendszer rossz, nem tudott felnőni ahhoz a feladathoz, amit egy rendszerváltozás okoz, és a dolog politikai aspektusát sem szabad elfelejteni. Valahogy tabula rasat kéne csinálni, 10 millió fejben.

degreen 2008.12.30. 23:48:47

kenneth
a közszolgáltatásokat te is igénybe veszed,úgyhogy te is kapsz a közösből.
az meg ninszensz, hogy egy 45 nm -es panel, távhővel ( a legkorszerűbb fűtés...) fűtése annyiba kerül, mint egy kertesházé.
na ezért van ez a támogatás.
nem óhajtom kifizetni a távhősök nyereségét.

mesa 2008.12.31. 00:07:16

Jó, akkor durvábban fogalmazok: ez egy gazdag ország. Ma is igaz az, hogy "100 ezer a fizetésem, és 150 000-et költök". Mindenki megtalálja a maga munkájában az ún. mellékest. Az panaszkodik, aki nem. Ő a " nem ügyes". Őt szarba is veszi a társadalom. A dzsentri világ folyományaként - mondhatnám uram-bátyámságnak is - hatalmas pénzek cserélnek gazdát, ebből egy réteg remekül megél. Akinek savanyú a szőlő - mert nem ismer befolyásos embert, politikust - az panaszkodik. Ez az ország arról szól, hogy ki van kellően közel a tűzhöz. Ebben az országban mindent el lehet intézni: ismeretség kérdése az egész.
Valaki a svéd adórendszert említette: ott kifizetsz 30 %-ot, és kész. Abban minden benne van.

mesa 2008.12.31. 00:17:43

Ja, és azt mindenki be is fizeti :)

mesa 2008.12.31. 00:24:25

Itt má mndenki aluszik, mint Dobos csoportvezető....? Akkor gute Nacht.

atlbilbaoo 2008.12.31. 02:11:12

Megint megosztottságról tesztek tanulságot! Egymással veszekedtek, irigylitek a másét!
Irigyli valaki a 95 ezer forintos rokkant nyugdíjamat?
Rendben, neki adom a két infarktusomat és a 15%-on dolgozó szívemet, adja vissza az egészségemet és elmegyek helyette dolgozni!! Tanulja meg, milyen az amikor öt méter után le kell tenned a karton ásványvizet, mert nem bírod el!!
Ezért a pénzért én 22 évig dolgoztam, vannak akik még nincsenek annyi idősek sem!
Feleségem is rokkant nyugdíjas, ő 25 évet dolgozott, két gyereket próbálunk nevelni, fizetjük a 90 ezres lakástörlesztést, mert amikor felvettük, akkor még egészségesek voltunk, ezért rövid törlesztőrészletet választottunk, svájci frank alapút. Most se egészség, se olcsó hitel, 220 ezerből fizesd ki a törlesztést, a rezsit és egyél is valamit. Tanítasd a gyerekedet, abban a reményben, hátha ő többre viszi.
Egymással marakodtok, holott ebben az országban csak akkor lesz rend, ha vér folyik az utcán. Mert az ellenzék sem ellenzék! A magyar Parlamentet 63 vármegye és Fiume képviseletére építették egy közel 3-szor ekkora országban. Velük kellene kezdeni a tisztogatást és nem a kis rokkantnyugdíjast baszogatni, mert havonta 2ezer forinttal kevesebb gázszámlát fizet. És örül, hogy nem veszik éhen. Mert felveszem a fapofát és képes vagyok éjjel bemenni a Tescoba és keresem az érték csökkent terméket, hátha olcsóbban jutok valamihez!!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.12.31. 04:17:39

> sem a házastárs, sem a gyerekek nem érnek 1 –et, mintha
> bizony a gyerekek – főleg a kicsik – miatt nem kellene
> ugyanúgy, sőt jobban fűteni

Nem az emberek szamatol fugg, hogy mennyit kell futeni, hanem a lakas meretetol es hoszigetelesetol. Sot, ha valamit szamit az emberek szama, hat minel tobben vagytok, annal kevesbe kell futeni, mert ti is hot adtok le ;). A haztatrtasban elok szama nyilvan az egyeb kiadasok miatt szamit - hany ember kozt oszlik meg a jovedelmetek. Marpedig egy kisgyereket olcsobb eltartani, mint egy felnottet. Ezt nem most talaltak ki, nyilvan az osszes tamogatasi szamolgatas igy mukodik.

bugajakab 2008.12.31. 04:20:50

@atlbilbaoo: Akkor te vagy a kivétel.
Nekem nagyon csípi a szemem amikor 20-40 közötti féldisznóért rokkantnyugdijjas feketén munkát vállal és nagy hangon szövegel hogy milyen rohadt nehéz neki. Vagy azok a nagyhangú kocsmahősök akik egy szalmaszálat nem tesznek arrébb mert a putriba 4-5 gyereket csináltak és kapják ezért a segélyt meg a gyest nem dolgoznak nem vállalnak közterheket.

Csak a rend kedvéért: az eltartottak pénzét azok termelik akik aktív dolgozók, akik nem mernek táppénzre menni mert kirugják a munkahelyükről akik egészségi állapotaáról csak akkor derül ki hogy katasztrófális amikor már rég késő.

Az meg külön poén hogy a 13 harmadik havi nyugdijjadat nem kell beleszámold a jövedelembe míg az én 13. havi nettóm vastagon beleszámít.
Csak érdeklődöm: szerinted miért van ez a megkülönböztetés?

bugajakab 2008.12.31. 04:24:45

@atleta.hu: Barátom kicsit sántít a hozzászólás.
Egy 10 év alatti gyereknek kell a 22-23 fok míg a felnőtt/nagyobb gyerek el van 18 fokon mert erősebb a szervezete.
Persze ha szoktak fürödni.
Ahol nem fürdenek/mosnak hajat ez nem téma.

kéjenc 2008.12.31. 05:24:03

Bennem is felmerültek hasonló kérdések.Ha teszem azt autós futárként dolgozom saját autóval kapok kézhez230ezret,de ebből tankolok,autót fenttartok,akkor mennyi is a jövedelmem?

atlbilbaoo 2008.12.31. 05:58:21

@bugajakab:
Nem tudom miért van, de ez is része az Oszd meg és uralkodj! elvnek. Mert akkor az ember a másikkal foglalkozik! Nem azzal a sok mocsokkal ott fent!!
Ezt akarják. Viszályt szítani az emberek között!
elterelni magukról a figyelmet.

Szűcslaci 2008.12.31. 06:44:38

Egyszerű válasz: Én pl. nem csalok a gázártámogatással.
Bővített verzió: Menjenek a fenébe a támogatásikkal együtt. mennyibe kerül egy köbméter gáz? Ennyibe. Akkor legyen ennyi. Az emberek meg keressenek annyit, hogy a kúrva gáz ne legyen probléma. Vagy a szén, vagy az áram. Kúrcsánynak és bandájának ez minden bizonnyal nem okot fejtörést. Ez a kommunista tempó már megint: minden elveszünk, valamit visszaadunk. Anyátokat.

hufnagel@citromail.hu 2008.12.31. 07:02:12

Olvasom, mennyire jól elanyázzátok egymást az igazságosság harcterén. Különösen a strici nevezetű beíró nagyon aranyos és aki írásából gyaníthatóan rokkant.
Lehet hogy valamikor levágta kezét-lábát (ez cigányéknál eléggé nagy szokás) hogy aztán meglegyen hozzá a jogalap. És akkor szemetezik itt, ha valakinek bátor véleménye támad. Arra a havi 100 ezer forintos rokkantnyugdíjára nem igazán kellene hivatkoznia, nekem 36 év után, a becsületes munkával szerzett havi jövedelmem ma sincs annyi!

Egyébként a számításokhoz egy segédlet:
A 13. havi jövedelmet tényleg hozzá kell adni az egész éveshez, de akkor a havi átlag kiszámításánál nem ám 12-vel, hanem 13-mal kell az egészet elosztani.
Az igaz hogy egy évben csak 12 hónap van, de ha egyszer lehet 13. havi juttatás, akkor az beborítja az eddigi rendet, tehát nem csak a vámon hanem a réven is számolni kell véle.

belekotty 2008.12.31. 07:15:20

Ha már politizálunk, ne felejcsük el mejjik idióta politikus is volt, aki elkezdte a nem emejjük a gáz árát szlogent! Mer ugyi igy baszunk spórolni, hanem fizettyük együtt adóban a sok gázt. Mejjik állat is volt az? Ki is találta ki ezt az őrült lakáshitel támogatást? Csak nem ugyanaz a barom 6aloméhes kertitörpe? No + asztán a két "elit" - hogy mennyenek a francba minnyájan - 1ütt összehozta a 13. havi nyögdíjat.
Csak szólok, ez a 3 tétel összességében kiaggya az államháztartás hiányát.

repecs 2008.12.31. 07:40:31

Ha egy munkás elront egy munkadarabot ráterhelik. A a politikusok elrontanak egy törvényt mi történik? Kegyesen pár év mulva alakítanak rajta ha szerencsénklesz jobb lesz ha nem...

Bird 2008.12.31. 08:04:55

Az Index fórumon e téma már sok éve terítéken van:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9154615

Mivel egy szerintem fontos aspektusról (a vagyon kifejezés hiányáról a rendeletben és az eljárásban)itt csak egyetlen hozzászóló írt, idemásolom a hivatkozott fórumon nemrégen tett beírásomat:
--------------
Több mint két éve, a 299-es hsz-ben már megírtam, hogy szerintem nem igazságos ez a rendelet, mert hiányzik belőle a vagyon szó, illetve az is kérhet és kaphat támogatást, akinek közvetlen hozzátartozója kiugróan magas jövedelemmel rendelkezik. Akkor a minisztérium - bár elismerte, hogy ők is gondoltak korábban erre - a válaszában nem tarotta megvalósíthatónak az ötletet azért, mert nem ellenőrizhető.

Ezzel szemben a napokban sokan láthatták hosszú tv-riportban, hogy önkormányzatok a szoc. segély alanyainál azt ellenőrizték, hogy a kérelmező lakás (ház) és gépkocsi vagyonának összértéke a 2 (azaz kettő) milliót nem haladja-e meg.

Az új miniszternek megismételtem azon korábbi javaslatomat, hogy a kérelmezőknek kelljen kitölteni egy nyilatkozatot a saját és közeli rokonuk vagyonáról és jövedelméről.

Az új államtitkár a válaszában ugyan elismeri, hogy a rendszeres szociális segélynél kérnek vagyoni nyilatkozatot, de ebben az esetben továbbra sem szeretnék ezt bevezetni.

"Önmagában a tulajdoni állapot - az, hogy valakinek a "nevén van" valamilyen ingatlan vagy ingó vagyon - nem feltétlenül tükrözi a valós és aktuális szociális helyzetet. Számtalan esetben a vagyon nem hasznosítható (mert pl. haszonélvezet vagy elidegenítési tilalom terheli), így a kérelmező szociális körülményeit nem minden esetben befolyásolja. Ezen esetekben álláspontunk szerint méltánytalan lenne kizárni a támogatásból azokat, akik mindennapi élethelyzetük alapján rászorultak, de van a tulajdonukban - "papíron" - valamilyen vagyontárgy (megítsélésünk szerint egyébkénnt sem várható el minden esetben, hogy az illető a vagyonát "pénzzé", napi megélhetésének forrásává tegye). Különösen nyomósak ezen érvek a közeli hozzátartozók esetében."

Tehát a minisztérium szerint, akinek 100 milliós kép lóg a falán, attól nem várható el, hogy azt eladja, vagy akinek a gyermeke az ország leggazdagabbjainak egyike, hogy támogassa a szülőjét, miközben a legszegényebbeknél dekázzák a lakás és kocsi összértékét. Mi más ez, mint a kettős mércével mérés.

Kérem az itt előforduló hozzászólókat - akik valamennyien támogatásra szorulónak gondolják magukat -, hogy ne haragudjanak rám ezért a felvetésért, mert ha a kérelmezők jelentős része nem írná alá az általam javasolt vagyoni nyilatkozatot, akkor több juthatna a ténylegesen rászorulóknak.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 08:11:08

Örülök, hogy már megint le vok káderezve. De jó... Amúgy látod, Sasika, továbbra is cigányoznak. Mert ám csak a cigány az adócsaló, mind a félmillió, ideértve a csecsemőket is.

Az államháztartás hiányát az okozza, hogy a kapitalizmusba való átmenet előkészítéseként a múlt század hetvenes éveinek elejétől eladósították az országot. Állítólag a kommunisták adósították el, ami persze nem igaz, hiszen ha elolvassuk az első hitelfelvétellel kapcsolatos párt-alapszervezeti véleményeket (az ún. hangulatjelentést), akkor aligha találunk olyat, ami ne a kommunisták tiltakozását tartalmazná.Ez az adósság azóta (lassanként 40 éve) folyamatosan növekszik, egyrészt amiatt, mert nem az adósság-alapot (a tőkét) hanem annak kamatait törlesztjük, másrészt azért, mert újabb és újabb hiteleket veszünk föl.

A minap került a kezembe egy 1990. tavaszi Népszabadság, amely egy fizetett szaxervezeti hirdetést is tartalmaz, s amely az ellen tiltakozik, hogy Németh Miklós kormánya újabb hitelt vegyen föl. Ezzel a hitelfelvétellel - írja a korabeli szócső - a Fidesz, az SZDSZ, az MDF és az FKGP is egyetértett.

De persze a cigány meg a nyugger, meg a tanár a hibás.

kutyamez 2008.12.31. 08:15:12

az a baj, hogy ingyen kolbászból akarjátok a kerítést...
a gázártámogatást ki fizeti meg? és az eltörölt vizitdíjat?
ha már úgy gondolod, hogy neked minden jár, akkor legalább dolgozz érte egy kicsit: próbáld meg kitölteni az adatlapot...

acel 2008.12.31. 08:17:49

Az igénylésnél még gázabb az ellenőrzése.
Olvastam egy cikket ahol a 2007-es ellenőrzött támogatások fele bukott hajdú megyében, de szándékos csalás csak 2 db. volt. A többi rosszul számolás, és nem helyesen kitöltött adatlap miatt volt. Ez alapján a beküldött adatlapok 30%-a van helyesen kitöltve.

Bukás esetén a kincstár átküldi a páciens vagyonosodási vizsgálatra.

Az ellenőrzéskor bekért papírok Apeh egyik ügyosztálya) szja bevallás, kifizetési nyilatkozatok STB. Nyolc napon belül visszaküldendő. Azt hogy mi az stb. telefonon nem lehet megkérdeni mert folyamatosan foglalt az üsz. emailban 6 nap a válaszidő. (ha le akarom a válászt fordítani akkor: mi sem tudjuk de küldjél be mindent)

A levélben többször felkérnek hogy ha nem akarod az ellenőrzést akkor injább fizesd vissza a pént+kamatot és biztos nem lesz vagyonosodási. Az ellenőrzés eredményről már egy éve nem kaptam választ.

Gáz. aki az adatlapot készítette az a leggázabb.

nyomasek 2008.12.31. 08:21:05

Ez az egész akkor nem minősülne csalásnak, akkor nem bántaná senki igazságérzetét, ha nem töltené ki senki és nem igényelne egy vasat sem.

bugajakab 2008.12.31. 08:21:08

@belekotty: Ha már belepofázol akkor ne hazudozzál:
1. Zorbán nem azt igérte hogy nem emelik a gáz árát komám hanem azt hogy nem infláció felett. Valaki lassan mondta hogy nem lesz gázáremelés. Most ott tartunk amiről a topic szól.

Kispajtás 2 kérdés: Tavaly mennyi volt az infláció? Hányszor és összesen hány százalékkal emelték a gáz árát?

2. Kinek a 6 éve alatt ment fel a GDP arányos államadósság 52%-ról 70-re? Melyik kormány lett a világ összes ország közül 2007-ben a bronzérmes az államadósságban? Ki vesz az EU-ban példátlan módon az IMF-től akkora hitelt hogy azt még az unokák is nyögik ha elköltik?

Ne kerti törpézzél itt haverom. Még jóhogy nem az ellenzék a hibás az elbaszott államháztartási hiányokért meg a elszabadult államadósságért. Honnan lőttek téged ide a marsról?

A topic témájánál maradva te hallottál 2006-ban a vagyonbevallós állampolgár zsebében kotorászó gáz-távhőtámogatási rendszerről? Kezded már kapizsgálni hogy ki a demagóg? Ébresztő

bugajakab 2008.12.31. 08:26:08

@atlbilbaoo:

"Ezt akarják. Viszályt szítani az emberek között!"

Igen ebben egyetértünk és már nem először a szégyenteljes 2004 dec. 5 kampányn is pont erről szólt.
Hogy a magyar nyugdíjrendszer és az egészségügy össze fog omlani a határon túli magyarokkal.
És lám anélkül is az összeomlás határához került.

Igen megcsinálták.

kutyamez 2008.12.31. 08:26:58

@bugajakab:

figyeljél már: te vagy a legnagyobb szoci.
azt akarod, hogy ne emeljék a piaci környezetnek megfelelőn a gáz árát. szerinted akkor ki fogja megfizetni a különbözetet?
azt mér nem akarod, hogy a kolbász árát se emeljék? vagy mégis akarod? te miből élsz? vagy miből él az aki neked a jövedelmet fizeti?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.31. 08:27:05

@atleta.hu:
Nem tudom, hogy neveltél-e már fel gyereket, mert akkor tudhatnád:egyáltalán nincs igazad, hogy egy "gyereket olcsóbb eltartani, mint egy felnőttet".

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 08:34:38

Nem győzöm ismételni, hogy az államháztartási hiány másik oka, hogy a nagytőke nem fizet társasági adót. A nemzeti össztermék (GDP) 70%-át nagytőkés cégek termelik, de ezt az értéktöbbletet ki is viszik az országból. Tehát csak a GDP 30%-a válik nemzeti jövedelemmé - olyan pénzzé, amit a költségvetés fel is használhat. Nem véletlen, hogy soha nem a nemzeti jövedelemről beszélnek, hanem a GDP-ről. A nemzeti jövedelem ui. az elmúlt negyed században folyamatosan csökkent.

Namost: félreértés ne essék: sem az Antall, sem a Horn, sem az Orbán, sem a Gyurcsány vezette kormány alatt nem fizetett adót a nagytőke, de nem azért, mert az összes miniszterelnök gazember, hanem mert a rendszer - amit kapitalizmusnak hívunk - ilyen.

akik itt nagyon kaparnak Orbán mellett, emlékezzenek arra, hogy a derék atyafi megígérte a közmű-privatizáció felülvizsgálatát, aztán eszébe sem jutott. Akik pedig a vizitdíjat sírják vissza, azok számolják már ki, mennyi vizitdíj folyt be annak idején, és mennyibe kerültek a Kóka egykori cége által telepített vizitdíj-automaták.

kutyamez 2008.12.31. 08:38:20

@Strici:
"Akik pedig a vizitdíjat sírják vissza, azok számolják már ki, mennyi vizitdíj folyt be annak idején, és mennyibe kerültek a Kóka egykori cége által telepített vizitdíj-automaták."

Lécci számold ki nekem (és a többiek kedvéért is)!

bugajakab 2008.12.31. 08:42:48

@kutyamez:
Lehet hogy kutyaországban mindent a piac határoz meg de vannak nem kutyaországok ahol az állam határozza meg a stratégiai energiahordozók lakossági fogyasztói árát . Nem kutyaország: Németország, skandináv államok etc.... ezek szerint ezek mind kádárista országok.

Barátom rosszkor nyomod a "piac mindenható" rizsát.
Nem tudom olvastál az utóbbi fél évben újságot abban is a gazdasági rovatokat.

sbacsika 2008.12.31. 08:44:33

Hi all, boldog 31ét mindenkinek!

Mi így csináljuk: a feleségem gyermekeit egyedül nevelő szülő két gyerekkel havi 70K jövedelemmel.
Remélem segíthettem
Bácsi

bugajakab 2008.12.31. 08:44:43

@kutyamez: meg számoljátok ki hogy mennyiben volt a kórházi ágyanként kötelező biztonsági széf (50-60 000 db)

Találós kérdés:

Ki volt a széfek beszállítója?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 08:48:26

Sasika: a gyerektartás - pontosabban gyermeknevelés - költségei azért ilyen magasak, mert a magyar társadalom példátlanul gyermek- ifjúság- és idősellenes. A társadalmi tudat az elmúlt negyed században úgy alakult, hogy csak az az értékes ember, aki munkaerejének teljében van, aki soha nem beteg, aki tökéletes rabszolga. Ez a társadalom semmilyen szolidaritást nem kíván vállalni azokkal, akik még vagy már nem munkaképesek. Mint írtam volt, a nejem gyermekgondozónő egy önkormányzati bölcsiben. Kétszer annyi 0-3 éves gyermeket kell ellátnia (tisztába tenni, megtanítani kanállal enni, oviéretté tenni), mint amit a törvény megenged. Mindezt amiatt, mert a nemzeti jövedelem szétostásakor a gyermekintézményekre egyre csökkenő mértékű összeget hagy jóvá a költségvetés.

Az, hogy egy ma születendő gyermekből hány évig élő felnőtt lesz, s hogy milyen munka végzésére lesz alkalmas, lényegében egyetlen tényező határozza meg: milyen anyagi és kulturális körülmények közé születik.

Az ún. mélyszegénység-kutatások hiába figyelmeztetnek arra, hogy egyre több az olyan gyerek, amelyik többgenerációs munkanélküli családban nő föl, semmi nem történik a foglalkoztatottság növelésére.

Egy interjúsorozatot kezdtem készíteni a nagy közmű-szolgáltatókkal és díjhátralék-kezelőkkel, hogy milyen elgondolásaik vannak a közeljövőben várható tömeges fizetésképtelenség kezelésére. Bevallották, hogy semmilyen. A - jelentős részben - külfödi tulajdonost végképp nem érdekli, ha a magyarok megdöglenek. A magyar tulajt se érdekli.

bugajakab 2008.12.31. 08:48:32

@sasika61:

Ahol nem fürdenek ott nem kell 23 fok .
De biztos nem tudja atléta barátunk hogy a gyerekek nőnek és néha évente 2 szer kell venni új lábbeliket etc..

Biztos azért írta hogy olcsóbb a gyerek mert dohányzik és nem iszik (megteszi helyette sok deviáns szülő erre költve a csal. pótlékot.)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 08:52:59

Az általam ismert adatok szerint a vizitdíjjal kapcsolatos "ismeretterjesztő" kampány és a vizitdíj-adminisztráció többe került, mint a vizitdíjból befolyt összeg. A széf-cirkusz is jó buli volt, tényleg.

andzsin 2008.12.31. 08:54:13

Teljesen igazad van sasika. Az egész egy akkora nagy xar, hogy azt el nem tudom mondani, mondom én, mint jogász:)

Az egész történet ott kezdődött, hogy amikor 97 január elsejétől először lehetett igényelni, akkor pl. az EVA nem szerepelt külön tételként a rendeletben, ergo az evás bevétel nem számított jövedelemnek. Ennek ellenére egy csomó embert megbüntettek, mert nem tüntették fel az evás bevételüket, ami bevétel és nem jövedelem. Aztán rájöttek és február 15-én módosították a rendeletet, akképpen, hogy az evás bevétel jövedelemnek számít.

Aztán a mai napig értelmezhetetlen módon szerepel a rendeletben az, hogy akkor tul.képpen mi is az ami jövedelem a vállalkozók szempontjából? Először 20%-ot lehetett levonni, később megváltoztatták, most már 40%-ot.

Mivel az élet bonyolultabb, mint egy jogszabály 1000 meg 1000 kérdés van, amit nem lehet eldönteni, hogy akkor most mit is írjak be és mit ne?

Mikor kérdéseimmel megbombáztam a 189 gázárinformációs részlegét, a MÁKhoz irányítottak. Személyesen mentem be a MÁK központi egységéhez és azt mondták nem tudják a válaszokat (!!!). Hát ez mondom frankó...

Szóval az egész arra jó, hogy bírságolni lehessen a jó népet (a csalókat persze kell), de egy csomó vétlen ember is beleesik a csapdába. Csak akkor van valakinek esélye, hogy minden frankó, ha bérből és fizetésből él és ennyi.

Nem kéne ennyi embert foglalkoztatni, ellenőrizni, átnyálazni, ha lenne egy kis eszük: az éves adóbevallások alapján automatikusan járna azoknak, akik beleesnek a körbe és azokat kéne ellenőrizni. Ennyi lenne ez az egész. Ehelyett szopatják a fél országot.

bugajakab 2008.12.31. 08:55:24

@Strici:
Igazad vagyon a társasági adó terén de érdekes hogy más kurmányoknak ezen bevétel nélkül is sikerült csökkenteni az államadósságot, a mostaniaknak meg sikerült a tönk szélére sodorni.

kutyamez 2008.12.31. 08:56:40

@bugajakab:
"@kutyamez: meg számoljátok ki hogy mennyiben volt a kórházi ágyanként kötelező biztonsági széf (50-60 000 db)

Találós kérdés:

Ki volt a széfek beszállítója? "

jaja. számoljátok ki. az úgy korrekt.
szabad a gazda: ki volt a beszállító? mekkora árréssel dolgozott?
(egyébként az a széf hasznos dolog, bár nyilván ezt a pénzt másra is el lehetne költeni. erről jut eszembe egy is offtopic: 7 évvel ezelőtt két hétig kórházban voltam. senki sem értette, hogy az 1 literes előző este frissen kibontott betadine hova tűnt másnap reggelre a 20 ágyas kórtermünkből. mint ahogy azt sem értettük, hogy 2,5 napos bentfekvés után miként perforálhatott a kórházban a vakbelem, miért nem vették észre előbb, és miért gondolták 2.5 napon keresztül, hogy tüdőgyulladásom van)

bugajakab 2008.12.31. 08:57:13

@Strici:

Tudod ki volt a szév cirkuszban a beszállító?

Megmondom: Horváth Ágnes apósa.

Ezért lett olyan fontos a betegek vagyontárgyainak a biztonsága Horváthnak.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 08:59:39

bugajakab: Derecskén volt egy kísérlet. Létrehoztak egy ún. szociális diszkontot (boltot), ahol az önkormányzat által kibocsátott jegyeket lehetett cukorra, olajra, lisztre, stb. beváltani. A rendszert a Fidesz későbbi frakcióvezetője, Halász János (akkor még barátom) találta ki. Így jelentősen mérsékelni lehetett, hogy a támogatást piára költsék, ui. a jeggyel csak az arra jogosult vásárolhatott. Derecske kicsi település, ha valaki csencselni akart a szociális olajjal, elég hamar híre ment.

Aztán a Fidesz hatalomra került, és megtiltotta az ilyen természetbeni támogatást, hogyaszongya megalázó.

bugajakab 2008.12.31. 09:02:06

@kutyamez:
Számold ki: a nagykereskedelmi árrés 8-10% akkor mennyit zsebelt ezen Horváth családja.

De volt olyan sulinet express beszállító aki nem 8-10%-al hanem 20-25% -t tett a sulinet termékeire mivel monopolhelyzetben volt ihy nyert néhány év alatt több száz milkát.

Ugyanez a személy miniszterként a piac mindenhatóságáról és a piaci verseny nagyszerűségéről hadovált.

Találós kérdés: Ki ez a volt pártelnök miniszter?

bugajakab 2008.12.31. 09:05:24

@Strici: Elég baj ez.
Sajnos ahol lakom átellenben van egy kocsma kénytelen kelletlen végig nézem a gyerekeimmel amikor ezek a nyomorultak 1 hét alatt megzenésítik a gyerektámogatást.

Nem szabadna a deviáns munkanélküli családok kezébe pénzt adni ellenszolgáltatás nélkül. A monoki modell nekem tetszik.

kutyamez 2008.12.31. 09:06:20

@bugajakab:
maradjunk széfbiznisznél. mennyi lett volna szerinted az "etikus" árrés?
a sulinetben csak egyetlen beszállító volt?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 09:08:10

FIATALOK!

Legyünk konstruktívak!

Az alapkérdésnél maradva: Tegyünk javaslatot az illetékeseknek, hogy a közüzemi díjkompenzációhoz ne kelljen kérelmet benyújtani, hanem az az egy lakásban állandó jelleggel bejelentetteket figyelembe véve, az előző évi szja-bevallás alapján mindenkinek járjon, akinek az egyhavi jövedelem-átlaga x forint alatt van.

Az új rendszer részletes szabályozásának kidolgozásával és technikai háttér megteremtésével pedig - az állami megrendelések esetén szokásos bőkezű honorálás fejében - bízzon meg minket, akik eddig hozzászóltunk. A projekt vezetése pedig Sasikát illeti meg.

kutyamez 2008.12.31. 09:10:18

@Strici:
jó ötlet, arra azonban érdemes figyelni, hogy így a 2007-es jövedelmi viszonyaid befolyásolnák a 2009-es jogosultságot...

marosy 2008.12.31. 09:12:32

Mi a f@sz van már megint? Fejjük az államot?
Tudomásul kéne venni, hogy kapitalizmus van.
Mi az hogy egyesek kevesebbet fizetnek a gázért? Tán két pár tökük van? Egyesek egyenlőbbek ketteseknél? Ha nem képes kifizetni a gázt akkor így járt, itt jut szerephez a természetes szelekció.
A f@szom tele van ezzel a mutyizós országgal.

kutyamez 2008.12.31. 09:15:34

@marosy: az utolsó előtti mondatoddal nehéz egyetérteni...

bugajakab 2008.12.31. 09:19:29

@kutyamez:
Nézz utána. Amikor teljesítményvolumen korlát van magyarra fordítva tilos a gyógyítás pénzhiány miatt családi bizniszt csinálunk olyan széffel amiről messziről ordít nem szabadna prioritásnak lenni az alapvető egészségügyi ellátási problémák miatt ezt Te minek neveznéd?
Ráadásul családtagot vonunk be. Te figyelj ha egy széf 20 000 -ft (egy sima bútorszéf több) akkor 2000*60 000 =120 000 000. Ez hány lélegeztető gép?


Hallottál már az elender computer KFT-ről?

Tilcsák Bea (törölt) 2008.12.31. 09:21:14

@Strici: és mit csináltál, amikor felemelték a kamatot 15%-ra? kifizetted a 40%-ot, amikor lehetett?
vagy még mindig fizeted?

bugajakab 2008.12.31. 09:25:39

@marosy: Te figyelj barátom állítólag a gázárt a piacon a kőolaj árához igazítják.
Júniusban a kőolaj hordónkénti ára 150 $ körül volt nosza megtolta pártunk és kormányunk 15%al a gázárát
Most a kőolaj ára hordónként 50$ körül van ennek ellenére októberben megint volt emelés.

Hogy is van ez a mutyizás?

Tilcsák Bea (törölt) 2008.12.31. 09:28:11

@sasika61: mekkora lakásod van teneked? mi az 55nm-re akkor fizetünk 13ezret, ha 24 fokra fűtünk fel....

Dr Kangörény 2008.12.31. 09:33:11

Nem tudom megírta-e már valaki a megoldást? Pusztán technikai szempontból nézve a megoldás a következő:
Ha csak novemberben emelkedett meg a fizetésed és decemberben visszaállt a szokásos alacsony szintre, akkor add be januárban a papírt, a decemberi jövedelmi adatokkal. Ilyen esetben is megkapod már januártól a támogatást, bár csak visszamenőleg. Ha nem hiszed el, hogy ez így működik, akkor hívd fel a MÁK-ot és kérdezd meg!

A nem rendszeres jövedelmeket bizony el kell osztani, nem a tárgyhónapra kell figyelembe venni.

3 egyéb észrevétel:
1. Az agyam eldobom, hogy valaki az miatt is köpköd, hogy az állam néha kicsit többet ad, mint szokott. Sasika, kurvára nem értem, hogy neked miért az a bajod, hogy kaptál, miért nem az, hogy csak ennyit?
2. Szerinted azért kaptad azt a kis kompenzációt, hogy kibasszanak veled?
3. Az egész gázár-támogatás egy baromság. Piaci áron vett árut (gázt) piaci áron kell értékesíteni, és mindenféle kompenzációt el kell felejteni.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.12.31. 09:34:35

@atlbilbaoo: az anyám 14 éves kora óta végigdolgozta az életét, nem emlékszem arra, hogy táppénzen lett volna. ma 40ezer a nyugdíja.
nincs mit hozzátennem.

nyomasek 2008.12.31. 09:35:07

@Strici:
Nade akkor nem csak a gázosoknak, hanem mindenkinek jár a kompemzáció, függetlenül attól, hogy milyen energiahordozót használ. Persze csak akkor, ha ragaszkodunk az esélyegyenlőséghez, meg ehhez a kommunisztikus baromsághoz.

Mécsvilág 2008.12.31. 09:37:07

Én pl januárban szoktam leadni. Bár hozzá kell tegyem gyorsan, hogy szolgálati lakásban élünk, és a munkáltatóm hozzájárul a rezsiköltséghez, de az óra a nevemen van. Árnyalja a képet, hogy van három kiskorúm akik közül kettő nem él velem (gyerektartás) egy velem él. Jövedelmem sajna tényleg minimál :-( feleségem gyesen, de nálam eddig a sok papírmunka mellett még minden rendben volt

andzsin 2008.12.31. 09:44:37

a szoc. minisztérium oldaláról letölthető az a tájákoztató, amiben feketén-fehéren benne van, hogyha valakinek az év utolsó hónapjában a pótlékok miatt több a rendszeres jövedelme, mint korábban, akkor azt kell figyelembe venni, amit egyébként rendszeresen megkap.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.31. 09:48:51

@Lukrécia Bögre:
nagy, családi ház, de nagy a család is.

Tarkin kormányzó 2008.12.31. 09:55:32

Olvasgattam a papírt én is. Rohadékok, jól kitalálták ezt az utolsó havi mocsokságot. Pontosan tudják, hogy ha valahol van plusz kifizetés, prémium, 13. havi akkor azt ezzel a fizetéssel utalják. Hát én beírtam azt, ami a szerződésemben szerepel. A túlóráimat, a caffeteriát, a prémiumot sehol nem láttam számszerüsítve a szerződésen, hát azzal ne is számoljon senki!
Ami igazán felhúzott, az az, hogy a nevelőszülők támogatása ebbe nem esik bele. Vagyis azok a cigányok akik pulyánként 80 rongyot markolnak havonta az államtól, fullos támogatást kapnak míg én, aki rohadt keményen dolgozik, 20 fokos lakásban vagyok kénytelen ücsörögni a gyerekekkel, mert így is 34e lett a gázszámla! Milyen szocialista párt vezeti ezt az országot? A papíron rászorulók dőzsölnek, a papíron jól keresők meg megfagynak? Vérlázító.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.12.31. 09:58:49

@sasika61:
a családunknak nincs vagyona. nekem sincs. lakásom sem.
a fizetésem 143%-a az átlagfizetésnek, albérletet fizetek, lakásra nem telik, támogatásra nem vavgyok jogosult (nem is kérnék, még az álláskeresési járadékot is lelkifurdalással kértem tavaly).
csak mondom.

I_Isti 2008.12.31. 10:07:30

@Kangörény_:
"Nem tudom megírta-e már valaki a megoldást? Pusztán technikai szempontból nézve a megoldás a következő:
Ha csak novemberben emelkedett meg a fizetésed és decemberben visszaállt a szokásos alacsony szintre, akkor add be januárban a papírt, a decemberi jövedelmi adatokkal."

Szerinted ez nem vicces elintézési módszer?

Winston Smith 2008.12.31. 10:11:18

bugajakab 2008.12.31. 09:25:39

Mondom a megoldást: a gázár 9 hónap csúsztatással van az olajárhoz kötve. Az olajár az őszig nőtt, ősszel pedig nagyot csökkent. Most azonban még a nyári olajár-növekedés miatt gázár-növekedés van napirenden, és tavasszal-nyáron lehet csökkenés.

A kormány éppen azon sakkozik, hogy most minél kevesebb legyen a növekedés, tavasszal ellenben kevesebb legyen az árcsökkentés, ezzel kompenzálva a gázszolgáltatókat.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 10:18:40

Bögre: először is, az ár 50%-áért lehetett volna megvenni, de nem volt miből. Aztán sok-sok év múlva egy örökségből kifizettük.
Tarkin: hol kap bárki is havi 80 rugót gyermekenként?

Winston Smith 2008.12.31. 10:21:22

Strici 2008.12.31. 08:34:38
"Nem győzöm ismételni, hogy az államháztartási hiány másik oka, hogy a nagytőke nem fizet társasági adót."

Hát nézzük.

A magyar kisvállalkozó ha lehet nem fizet ÁFA-t, a multi nagytőke minden esetben fizet.

A magyar kisvállalkozó jellemzően nem jelenti be se magát, se az alkalmazottait minimálbérnél többre (és még jó, ha bejelenti), a multi a havi milliós fizetéseket is legálisan fizeti ki (60%+ állami elvonás!!!).

A magyar kisvállalkozó csal a költségelszámolásssal is (a nyaralási benzin is céges út volt, a gyerek számítógépe is céges gép, stb.), a multi jellemzően nem.

Az egész eredőjeként kijön, hogy a multi nyereségesen működik, amiből vagy kap a beruházásai és a munkahelyteremtés miatt adókedvezményt, vagy nem.

A magyar kisvállalkozó addigra már rég eléri, hogy papíron veszteséges (a magyar vállalkozások többsége papíron veszteséges, és a maradék is jellemzően csak minimális nyereséget mutat ki), ergo nyereségadó-fizetés fel se merül.

És akkor az EVA-ról még nem is beszéltem, ami egy kb. 10 %-os adóterhelést jelent - hol van ez a munkabér akár 60+ %-ától???

agár 2008.12.31. 10:22:11

Az a gyanúm, hogy akinek órákig kell osztani-szorozni a jövedelmeit, hogy ne haladja meg a limitet, annak nagy valószínűséggel nem is járna.
A gázár támogatás analógiájára be kellene vezetni azt is, hogy aki állami erdőből lop fát és elkapják, annak is csak a fa árát kelljen kifizetni + a kamatokat.

Bird 2008.12.31. 10:22:25

Tényleg fantasztikus, hogy rajtam kívül szinte senkit nem érdekel, hogy azok is kérhetnek és kapnak támogatást, akiknek vagy közeli hozzátartozójuknak van jelentős vagyona, ugyanis senki nem reagált a 8.04 perckor beírtakra, a minisztérium ilyetén állásfogalálására.

potrzebie 2008.12.31. 10:27:45

ad. 1. Fizessen mindenki annyit, amennyibe kerül.
ad2. Nem kötelező panelban tespedni, lehet elköltözni a szomszéd falvakba. Ja, hogy ott dolgozni kell, havat lapátolni, füvet nyírni, falevelet égetni. Meg buszra kell szállni!! Borzasztó és mégis sokan megtesszük, és nem kapunk széntámogatást, pedig az még össze is keni a ruhát, kezet, lakást.
persze sírni könnyebb, hogy de szarul élünk.
ad3. a 13. havi nyugdíj kihagyása a jövedelemből pedig egy átlátszó, mocskos kampányfogás
és mégis sokan beveszik.

bugajakab 2008.12.31. 10:28:27

@Winston Smith: Azért az érdekes ha emelés van nincs a 9 hónapos várakozás a benzin de a gázáraknál is egyből érvényesítik a növekedést, de a csökkenésnél meg kell várni a 9 hónapot?


Milyen érdekes mellesleg hogy a benzinár épp akkor van csúcsformában amikor a legtöbbet autóznak vagyis nyáron, ez is a világpiaci olajár specifikációja?

Hogy is van ez az árképzésnél?

potrzebie 2008.12.31. 10:29:13

bird

vágjuk, de hát ez egy vicc
mint ahogy az alanyi jogú távhőtámogatás is, ha Bill Gates vesz egy panelt Békásmegyeren, akkor ő is kap
meg katus mama is, ha majd hazajött párizsból
ehehe

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 10:29:19

Bird: Nagyon összetett a kérdés. Ugyanis ha egy gyermek nem akar gondoskodni az ő szülejéről, akkor csak nagyon hosszadalmas eljárás után kötelezik az utódot szülőtartásra - amit vagy fizet, vagy nem.

Az energiár-támogatás az egy háztartásban élőkre vonatkozik.

Mivel mindennel vissza lehet élni, mostanában tervezik a gyermeküket egyedül nevelők támogatásának felülvizsgálatát, mert sokan amiatt váltak el, hogy rászorultak lehessenek.

agár: Ne keverd össze a támogatást a lopással.

potrzebie 2008.12.31. 10:31:09

bugajakab

mitől autóznak többet nyáron???

szerintem télen többet zabálnak a verdák, buszokon fűtés, stb.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 10:31:52

potrzebie: konkrét lakásötletet kérek, hogy hová költözhetek Budapest melletti faluba a 49 nm-es panelból ötödmagammal? Nagyon távolra nem tudnék, mert a feleségemnek a Duna túlpartján van a munkahelye.

bugajakab 2008.12.31. 10:34:48

@potrzebie:
Akkor van a nyaralás a tengerparton, akkor vannak a családi kirándulások, mellesleg jó az idő etc.... soroljam még?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2008.12.31. 10:37:25

potrzebie: sokan nem használják télen a kocsit. Bár nyáron se használnák.

potrzebie 2008.12.31. 10:43:29

bugajakab

ja, a síelések meg télen vannak

strici: szerintem meg télen inkább mennek kocsival az emberek, mikor hideg van meg latyak
de igaz, bárcsak ne tennék :)

ja ötletem nincs, oldd meg egyedül, mondjuk az M6 mellett valahol, találomra (google earth) Rácalmás?
de majd mingyá' mondod az miért nem jó, pedig biztos ott is élnek emberek

agár 2008.12.31. 10:48:23

Strici: A jogosulatlan támogatás igénylésének (ez is lopás az államtól, a társadalomtól) szankcióját gondoltam alkalmazni az alternatív energia (fa) jogosulatlan igénybevevőire.

atlbilbaoo 2008.12.31. 10:49:48

@Lukrécia Bögre: Nagyon sajnálom, hogy ilyen kevés a nyugdíja, de ez is része a taktikának. Mert akinek kevesebb van és többet dolgozott, az most már a másikra haragszik, nem a rendszerre.
Én is haragszom olyanra, aki velem együtt volt felülvizsgálaton, amikor még vártunk, frissen pattogott a folyosón, amikor be kellett mennie vizsgálatra, majdnem meghalt!!
De említhetném azokat is, akik életükben nem dolgoztak és mégis kapnak, édesanyád nyugdíjánál nagyobb összegű támogatást, érdemtelenül!!
A gyerek felnevelése sok pénzbe és sok fáradságba kerül, és többet emészt fel, mint egy felnőtt eltartása! Én elvagyok a kínai addidos cipőben is, meg a három éves kitérdelt mackómban, vagy az 1300 ft-os tescós farmerben, a gyerekeim már többet igényelnek, és megértem valahol őket is.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.31. 11:31:17

Köszönöm, hogy itt voltatok,
boldogabb új évet mindenkinek!

atlbilbaoo 2008.12.31. 11:37:50

Mindenkinek kívánok egy jobb, eredményesebb és boldogabb új évet!!
Ne veszekedjünk, mer a megosztottság viszi halálba az országunkat!

Winston Smith 2008.12.31. 11:48:45

bugajakab 2008.12.31. 10:28:27

A gázár-emelésnél is ki kellett várni a 9 hónapos csúszást. A mostani emelés a nyár eleji olajáremelést követi le, az őszi az év elejit, a nyári a tavaly őszit, és így tovább.

Amúgy nagyon tetszett, hogy a ruszkik évekig széttárták a karjukat, hogy emelkedik a szerződéses gázár, mert emelkedik az olajár és ez van a gázárképletben, sorry. Most hogy csökken az olajár, Putyin elsütötte, hogy változtatni kéne a képleten, mert ez így nem OK, nem fair. Eddig valahogy OK volt, most meg hirtelen nem OK lett???

potrzebie 2008.12.31. 12:15:37

de hogy lecsökkent a buszjegy is, meg a szállítási költségek is, most hogy jóárasították a benzint meg a zolajat

epres négercsók 2008.12.31. 14:05:44

@Strici: rokkanttá nyilvánítási eljáráshoz: valóban nagyon macera,sőt.
Ismerek olyat, aki 6 évet járt egyetemre, epilepsziával + egyéb tartós betegségekkel 67%-os rokkant, mindenkori nyugdíjminimum összegét kapja az államtól + önkormányzattól összesen (ez most kb 27k). Munkahelyet keres, de hazudni lesz kénytelen, aztán ha felveszik valahova épkézláb fizetésért (mert éljen meg az ember 27 ropiból), akkor sürgősen megszüntetteti saját felelősségre és teljes titokban. Addigis, a pénzt a szülei teszik el, cserébe alanyunkat eltartják: tető a feje felett és étel a tányérjába alapon... És szeretne az illető 100 ezret kapni egy olyan betegségéért, amiért mindenhol csak az előítéletet kapja, és amiből előre láthatóan sosem fog már kigyógyulni.
Annyiért már meg is éri otthon lábat lógatni.
Egyébként nem rokkantnyugdíj címszóval kapja, hanem családi pótlék saját jogon, ami további gondokat is okozott már.
Nem vitatom, hogy vannak olyan emberek, akik sportot űznek a rokkantsági státusból, és ott nyúlják le az államot, ahol lehet. De nem mindenki ilyen. Történetem szereplője pl pont azt akarta elérni, hogy őt huszonévesen nehogymá' rokkantosítsák, de így járt...

bugajakab 2008.12.31. 14:13:17

@Winston Smith: Az nyersolaj hordónkénti ára október végén 49$ volt akkor várom hogy 2009 júliusában harmadrésze lesz a gázár a mostaninak .

Nem mernék pénzben fogadni hogy az árcsökkenés bekövetkezik.

Érdekes módon ha az olaj ára megy fel egyből kezdődik a sírás rívás hogy ez mennyire drágit mindent és a lobbisták kiharcolják az áremeléseket (ez különösen igaz az energiaszektorra), most hogy a pangás miatt 50$ az olaj ezek a hangok nem szólalnak meg az árcsökkenés miatt.

A nagytőkének érdeke az olajár magasan tartása kár itt a piaci árról és a szabad versennyel hülyíteni a népet. Az iraki háború sem a tömegpusztító fegyverek miatt tört ki :-)))))

EÖ (törölt) 2008.12.31. 15:00:30

@bugajakab:

a gázár nagyrésze az ideszállítás költségéből áll, az meg maradt ugyanannyi
(nem kormányzati ügynök vagyok! :)

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.02. 20:41:21

@atlbilbaoo: a helyzet az, hogy nem haragszik. én sem haragszom.
csak sajnálom, hogy nem tudok segíteni. már. néhány éve még tudtam neki munkát adni, ma már elvált vagyok, és nincs semmim.
és közben világosan látom, hogy az ő korosztálya a rendszerváltás nagy vesztese.
olyan korban szocializálódtak tanultak, amikor még elég volt egy szakma, nem kellett nyelvtudás, és senki nem tanította meg őket arra, hogyan alkalmazkodjanak a változásokhoz. mert nem voltak változások.
és ma nem törődünk velük.

hallgatokk 2009.01.26. 18:00:51

@Strici: Épp ma kérdeztem meg emailben a 189-en a következőt:
Tisztelt Ügyfélvonal!
A következő kérdéseim lennének a gázártámogatás igényléséhez szükséges nettó jövedelem kiszámításához. A diákhitelt ill. a diákmunkából származó jövedelmet be kell számítani a nettó jövdelmek közé még akkor is ha az után nem kell adózni? A másik kérdésem pedig hogy magánszemély(bérből és fizetésből élő) esetén, ha családtagjának(vele egy háztartásban élő) átvállalta az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését azzal csökkentheti a saját nettó jövedelmét vagy azt esetleg "negatív jövedelemként" szerepeltetheti és beírhatja annak a rovatába aki helyett átvállalta a fizetést?

Köszönettel:
...

jött a válasz pár percen belül:

Tisztelt ...!

Köszönjük, hogy kérdésével a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központhoz fordult!
Az alábbi választ tudjuk Önnek adni:

A diákhitel és a diákmunkából származó bevétel beszámító jövedelem. A diákmunka 1 éves bevételét átlagolni szükséges (/12).
Az egészségügyi szolgáltatási járulék (átvállalt) megfizetése önkéntes, és sajnos nem csökkenti a nettó bevételt (pl. ellentétben a tartásdíjfizetéssel).


Amennyiben további kérdése van vagy információra lenne szüksége, forduljon továbbra is bizalommal hozzánk!

Tisztelettel:

Schweier Krisztián
Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, aki igényli a diákhitelt val.színű nem azért teszi mert olyan jól áll a család anyagilag ad 1 ad 2 ha 1-1-be költségtérítésre/tandíjra kellet fordítania akkor is nettó jövedelem??. Nem is beszélve arról hogy a hitelt vissza kell fizetni nem is kevés kamattal mostmár 11%-ra felemelttel a korábban garantált!!! 9,5 helyett???
Gondolkozom még a MÁK-nál is felteszem a kérdésem, de mivel tavaly is ellenőriztek elment a kedvem az egésztől.
Van egy olyan érzésem ezzel csak az APEH munkáját akarják tehermentesíteni(önkéntes vagyonnyilatkozat).
Na ennyit az ingyenes oktatásról és a szosciálisan érzékeny kormányról!
süti beállítások módosítása