babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Hazaffyak készülődése az ünnepre

2009.03.12. 16:02 sasika61

 

Lassan itt van március 15-e, s még nem hallottunk hivatalos helyről semmi biztatót, hogy kik akarják ismét megzavarni az ünnepet, kik és hol akarnak „rárepülni” a nagy pártok rendezvényeire: az NBH hallgat. Vagy túlságosan is lekötik az előkészületek.
 
Szerencsére nagyon úgy tűnik, az idén sem marad el balhé . Mert hát mit ér az ünnep – és az NBH – egy kis kukaborogatással egybekötött happening nélkül? Szerencsére – mondom -, hiszen hivatásos bajkeverőink azért már készülnek, megfútták a tárogatót, indulhat a banzáj!
 
Nem mondd, hogy meg kell nézned, kikről van szó! Nem hiszem el, hogy pusztán ebből nem tudod, kik is a buli főszervezői! Na ugye! Nem tévedtél: Budaházy-Toroczkai és valami Zagyva György Gyula, bár ez utóbbiról lövésem sincs, ki lehet, de biztosan nagy hazaffy, ha ilyen kiváló hazaffyak vállalnak vele közösséget.
 
Lesz itt minden, ami a hatalomnak tetszik! Állami ünnepség megzavarása, tojásdobálás, kampányrendezvény, látszaterőszak mindkét oldalon, hogy aztán a békés tv-nézők szörnyülködhessenek, a kákabélű fotelforradalmárok – mint amilyen pl. én is vagyok – lelepleződhessenek, s talán már este, a miniszterelnöki ünnepi beszédben, de legkésőbb másnap rá lehet kenni az egészet a Fideszre, mert hát a szellemet egészen nyilvánvalóan ők szabadították ki a palackból, ki más, és különben sem határolódnak el a nap 24 órájában azoktól, akiktől a hatalom kéri.
 
A Fidesz gyáva – konstatálják balhézóink, velük együtt hümmöghetnek megrendelőik. Felviszik a rendezvényüket a Várba, kora délutánra, elbújnak, dehogy akarnak ők erőszakot, isten ments! Hát akkor majd mi besegítünk: olyan jó láttatni, hogy a jobboldal idióták gyülekezete, s jó megnyugtatni a lakosságot, hogy mi azért itt vagyunk, s megvédünk benneteket, alukáljatok nyugodtan kisfiúk és kisleányok, a hatalom gondoskodik rólatok, megvéd, csak tartsatok ki mellettünk!
 
Budaházy úr még új 12 pontot is szerkesztett, hogy nagyobb legyen a hasonlóság a valódi forradalmárokkal, mert a megtévesztés minden előtt! Igaz, hogy alig lehet röhögés nélkül végighallgatni – mert nyomdát még nem sikerült foglalniuk, talán majd az ünnepen-, de a szórakozás kedvéért mégis érdemes rászánni a pár percet, megtapasztalni saját fülünkkel, hogy az új idők gáncs nélküli betyárjai mekkora súlyú problémákkal küszködnek. Csak egy példa. Az eredeti 12 pontból a 3. évenkénti országgyűlést követelt Pesten. A megfelelő pont ma így hangzik: „Nem fizetek parkolási díjat, mert lehúzás!”
Hát igen. Ezért már érdemes utcára tódulni.

17 komment · 1 trackback

Címkék: közélet budaházy március 15. toroczkai

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr22998178

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.12. 18:57:55

Az "Adjátok vissza a jelképeinket" projektElmesélem, hogy hogyan lett új kulcstartóm. Rühelltem, amikor 2002-ben a Fidesz kampányjelvénnyé fokozta le a kokárdát. Ízléstelen ötlet volt. Ha már önpecsételésre akarták buzdítani a szavazóbázist, lehetett vol…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chalabre (törölt) 2009.03.12. 18:02:02


Kövezzetek meg, de engem a nemzeti ünnepek többnyire nem hatottak meg. Lehet, hogy már gyerekkorban elrontottak, amikor kényszerítettek, hogy ilyen jeles alkalmakkor fehér ingben és kisdobos majd úttörő nyakkendőben kellett feszíteni és végighallgatni hosszú, unalmas beszédeket fegyelmezetten állva. Amúgy sem érzem a súlyukat kényszerítő erő nélkül sem. Nem tudom átélni, átérezni azt, ami több mint másfél évszázada történt. Történelem.

Mennyivel más egy 1956-os megemlékezés, ahol látom azok arcát, akik megélték, ott voltak, és hallgatom azok torokszorító visszaemlékezéseit és rajtuk keresztül megélhetőbbé válik a szabadság fojtogató igényének kitörése. Az már meg tud érinteni.

Aztán a legnagyobb nemzeti ünnepünk fő eseményeként, augusztus 20-án soha nem értettem miért kell repülőbemutatót tartani. Mi találtuk volna fel a repülőgépet vagy akár a hajókat, mikor még tengerpartunk sincs (mármint valódi)? Miért kell egy kínaiak által feltalált, több milliárdos (mégis gagyi) puffogtatást rendeznie egy szegény országnak, s közben a rakparton osztrák keringőket hallgatni. Ezek volnánk mi magyarok? Vagy így kellene ünnepelni? Ez nem rólunk szól, és nem is igazán nekünk magyaroknak, max a gyerekeknek egy jó móka, és a turistáknak egy plusz program. (Geszti huszáros Nemzeti Vágta játéka gulyással és pálinkával több nemzeti öntudatot ébreszt és átfogóbb képet ad a magyarságról.)

Talán nem meglepő, hogy Budapest szinte kiürül ilyen ünnepek során. Vagy ti hogyan látjátok, tapasztaljátok? A környezetemben élő budapestieknek már mind megvan a hétvégi programja valahol vidéken vagy külföldön. Akik meg maradnak ezerszer meggondolják hová mozdulnak ki március 15-én. Inkább sehova. Akár veszélyes is lehet.

Erről kellene szólnia egy nemzeti ünnepnek?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.12. 18:59:59

"augusztus 20-án soha nem értettem miért kell repülőbemutatót tartani. Mi találtuk volna fel a repülőgépet vagy akár a hajókat, mikor még tengerpartunk sincs (mármint valódi)? Miért kell egy kínaiak által feltalált, több milliárdos (mégis gagyi) puffogtatást rendeznie egy szegény országnak, s közben a rakparton osztrák keringőket hallgatni. Ezek volnánk mi magyarok?"

A franciák ugyanezt csinálják július 14-én, pedig rájuk ugyanez áll. A világon mindenhol ilyen egy nemzeti ünnep.

Chalabre (törölt) 2009.03.12. 19:28:39

@Fedor:

És mitől nemzeti akkor, miért nem nemzetközi? Ha a franciák kútba ugranak, akkor majd mi is? Netán Franciaország lenne az etalon, a követendő példa még ilyen téren is, mint ünnepek megünneplése?

Olyan ez, minthogy nincs születésnap torta nélkül. Rendben. Ne legyen nemzeti ünnep tűzijáték nélkül. A kínaiak jól kilobbizták maguknak :-). De a többi csinnadratta legyen már sajátos, nemzeti s ne fulladjon ki ez a talán jogos igény pusztán néhány közhelyes szónoklatban.

Nem hiszem, hogy ne lenne több nemzeti jelleg, csak arra a nemzetre jellemző program más országok nemzeti ünnepnapjain. Ha meg nincs, attól még mi vehetnénk a nemzeti ünnep fogalmát szó szerint. De mit is várok egy ilyen széthúzó, megosztott nemzettől?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.12. 20:06:17

@Chalabre: Ne forgasd ki a szavaimat. Van eléh magyaros jelleg, pláne augusztus 20-ban. a tűzijáték meg a légiparádé közös.

Mint a torta.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.12. 20:22:55

@Chalabre:
én nem érzem a felsoroltakat bántónak, az viszont tanárként is elgondolkodtat, hogyan lehetne közelebb hozni a fiatalokhoz egy-egy nemzeti ünnepet. A merev feszengés nekem sem tetszik.

Chalabre (törölt) 2009.03.12. 20:32:46

@Fedor:

Dehogy forgatom ki a szavadat. Minden viszonylagos. Neked elég nemzeti, ahogy jelzed és elfogadom, én meg alig bírom annak nevezni egészében véve. Mások vagyunk.

De te is csak azt írod, hogy "Van eléh magyaros jelleg". Nem magyar jelleg, hanem "magyaros". Olyan ez mint a magyarkodó. Nekem azt jelenti, hogy hasonlít, vajaz valami magyarokra jellemző nemzeti sajátosságra. Mint a kék vagy a kékes színű. Az egyik egyértelműen behatárolt, a másik meg olyan kék színhez legjobban hasonlító, de nem teljesen olyan, van azért még benne ilyen olyan beütés, árnyalat, más színek is tetten érhetők akár benne. Szóval inkább, mint egy ilyen-olyan másolat, utánzat, de nem eredeti. Egy nemzeti ünnephez nekem ez inkább szentségtörés. De ez most olyan mérvű kötözködésként csapódhat le, mint ide Lacháza és megkövezel :-))), pedig hidd el nem ez a szándékom. Sorry!

Chalabre (törölt) 2009.03.12. 21:49:02

@sasika61:

Ez érdekes kérdés.

"hogyan lehetne közelebb hozni a fiatalokhoz egy-egy nemzeti ünnepet"?

Attól függ melyik ünnepről van éppen szó, illetve fiatalokon belül is melyik korosztályhoz akarod közelebb vinni.

Épp ma láttam egy trendi diákot oldalán egy hatalmas műbőrtáskával, amelyen Che Guevara híres képe köszönt rám. Mindig szerettem nézni ezt az arcot, mert süt belőle az erő, az elszántság, a méltóság, a tűz. Nála ütősebb szabadságjelkép nem igazán van. S ahogy a mi időnkben, úgy ma is trendi. A világ bármely pontján, pedig már mindenki felhasználta a fotóját, a populáris Madonnától (mainstream) a különféle rétegműfajokig számtalanszor. Mégis megunhatatlan. Ő közel tudott kerülni az emberekhez, főleg a fiatalokhoz. Szerintem azért, mert szinte kortárs. Még él egykori nagy társa, Fidel Castro. A szegényekért harcolt a végsőkig, erre tette fel az egész életét. És ami a legfontosabb, hogy vannak róla archív felvételek, így saját magunk győződhetünk meg róla, hogy valóban egy hiteles, karizmatikus személyiség volt. Nem üres állókép, egy festő kísérlete stb. A film feltalálásával a történelem is közelebb került az emberekhez. Erről Petőfiék lemaradtak. Nincs róluk pontos képünk, ahogy a korábbi nagyokról sem. Csak elképzelni tudjuk őket. Ki így, ki úgy. Nehéz így azonosulni velük.

Te vagy a töritanár. Az elmúlt ezer évben évszázadonként előre haladva milyen nemzeti ünnepek voltak, hogyan változtak? Miket és kiket ünnepeltek a magyarok? Ez is idővel mindig változhatott. Történtek új események és azok kerültek előtérbe, megünneplésre, megemlékezésre. Lehet, hogy a jövőben március 15-e háttérbe szorul, a szabadság nemzeti értelmezését átveszi az alig húsz éves Október 23. ünnepe, hiszen az 1956-os eseményekről szintén nagyon ütős archív képek maradtak ránk.

De ez csak az én meglátásom... Vagyis "Szerintem"...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.12. 22:29:32

@Chalabre:
ami azt illeti, én azokat, akik Che Guevara arcképével feldíszített akármit viselnek, mélyen megvetem: vagy semmit nem tudnak róla (a baloldali mainstream hangoztatta szólamokon kívül), vagy provokátorok.
Ennyi erővel Hitler képét is kirakhatnák pólójukra, táskájukra: ő is karizmatikus személyiség volt a maga korában, gazembernek sem volt sokkal kisebb.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.13. 07:00:50

@sasika61: "hogyan lehetne közelebb hozni a fiatalokhoz egy-egy nemzeti ünnepet".

Pl. olvassák el azt a pár oldalt az Eger története című könyvből, mely a forradalommal foglalkozik. Megtudják mi az a hazafiasság.

kamasuka 2009.03.13. 11:13:14

Hülyeség az egész, de cseráljünk díszletet, és majd közelebb jön az ünnep az emberekhez, legalábbis állami ünnepségen nem 100 kiválasztott lesz és nem lesznek kordonok ...

Corry 2009.03.13. 11:30:03

@kamasuka:
Hát igen, már egy ideje erősen hajaznak a magyar állami ünneplések a Kim Dozsong Il tiszteletére rendezett ünnepségekre. Annyi különbség azért van, hogy a mi Ferinket nem kötelező szeretni, de a külsőségek már hasonlítanak legalábbis folthatás szintjén.

Amíg viszont központilag így ünneplünk, nehéz dolga van a tanárnak, ha a kulturált ünneplést kell bemutatnia diákjainak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.13. 13:12:32

B&T vel kapcsolatban a véleményünk kb ugyanaz.

Azonban a fidesszel szerintem megint túl elnéző vagy.
A fidesz igenis gyáva. Persze ez nem most kezdődött. Akkor kezdődött amikor OV elfutott a nagygyűlést megtámadó rohamládák elől, ezáltal legitimizálva a terrort. Vannak néhányan akik IQ szinttől függetlenül nem képesek beletörődni a szolgasorsba, és a megaláztatásba. Még mindig inkább az iqbetyárokat választom, mint a fidesz gyáva megalkuvó támogatóit cserben hagyó, eláruló politikáját.

(Egyébként szerintem nem lesz semmi. Aki meg most a kukaborogatástól fél a legjobban az államcsőd szélén, dögöljön meg.)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.13. 15:35:05

@TaTa86.:
TaTa, kár ezért az utolsó mondatért, ha csak a konkrét tárgynál maradunk, s pl. a te kukádat törik össze, a te kirakatodat törik be, nem hiszem, hogy egy vállrándítással intéznéd el. S egyébként is: ne dögöljön meg senki.

Corry 2009.03.13. 21:44:20

Volt anno egy vicc, amelyben 3 bogyósat szaró állatot (bocs), három szovjet várost, majd három svéd folyót kellett megnevezni. Az első kettő ment, az utsó meg nem, a konklúzió: veled is csak a szarról meg a Szovjetunióról lehet beszélgetni!

Most is hasonló a helyzet: ha profán szeretnék lenni, akkor azt kell mondjam, hogy az ünneplésként elhangzó dolgok egy részénél az jön le, hogy Kossuth, Petőfi, Táncsics és a többiek már kutyát sem érdekelnek, valami szabadságot akartak és kész. Mi is azt akarunk, sőt Petőfi, Kossuth, satöbbi az MSZP, FIDESZ, satöbbi irányvonalat tartaná helyesnek. Ja és persze a márc. 15-ével megindul a 2009-es vízágyú szezon is.

Olyan önzők vagyunk, hogy már nem tudunk aktuál(politikai) felhangok nélkül megemlékezni nagyjainkról. Csak róluk, mert úgy egyébként megérdemelnék. Továbbá persze azért is mert erről szól és ettől (lenne) ünnep az ünnep.

gidabiga 2009.03.13. 21:46:00

nálunk már második alkalommal a veszprémi Pannon Várszínház színészei eljátsszák az 1848. március 15.-én történt eseményeket különböző helyszíneken, a nézelődöket is bevonva.
tavaly a családdal mi is végig velük tartottunk és jó volt látni, hogy rengetegen részt vettek a rendezvényen és még jól is érezték magukat.
mi is.
az idén már csak azokon a programokon veszünk részt, amin tavaly nem.
de ez jó kezdeményezés és nem izzadtságszagú.

és nincs kukaborogatás.
itt amúgy sem.
kisváros vagyunk ahhoz, hogy Budaházy és társai ide is betegyék a lábukat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.14. 11:29:23

@sasika61: Az előre kikészített, teletömött kukákat borogatják ki jóképességűek, nem kisnyugdíjas Marikanéni összekuporgatott pénzén vett kukákat. Egyébként ebből a bohóckodásból nem lehet olyan túl sok lélegeztető gépet venni, hogy komolyan aggódni kéne.
Budapest metropolisz 2millió lakossal. Van 100 hülye, aki egy évben 3szor késztetést érez kukák felgyújtására, ennél a mezei cigánybűnözők csak a kerületemben 10 szer több kukát gyújtanak fel heccből. Ezt el kell viselni. (Persze még jobb lenne, ha az illetőkkel kifizettetnék a kárt.)

Vannak igazi gondjai az országnak. Ez tényleg csak terelés. Az utolsó mondatot fenntartom, ha az én kukám veszélyben lenne, még akkor is jobban aggódnék a hazámért. "Kinek drágább rongy kukája mint a haza becsülete..."

Chalabre (törölt) 2009.03.15. 13:48:49

@sasika61:

Totál megértelek, annak ellenére, hogy én nem vetem meg a Che ikonná váló képével élőket, mivel roppant szuggesztív, beszédes az arca, a tekintete. Én nem is tértem ki Che politikai hovatartozására stb, hiszen pontosan miért harcolt máig vitatják, filozofálják. Ki így, ki úgy. Én nem tartok egyetlen rendszert sem tökéletesnek. A szocializmusnak is megvannak az előnyei és hátrányai, ahogy a kapitalizmusnak stb is. Naiv, elszánt, jóindulatú forradalmárnak tartom. Én inkább a személyiségének kisugárzására, annak hosszútávú hatására próbáltam kitérni.

Hitler képét kitenni teljesen mást jelent politikától lecsupaszítva is. Hasonlítsd össze a Hitlerről és Che-ről készült felvételeket. Hitler egy alacsony, nem természetes tartású, nem tiszta tekintetű, örökké pózoló, feszengő, viselkedő, sohasem lazító vagy mosolygó alak, akinek állandóan rángatózik a szeme (ahogy George Bush-nak is szokott). Nincs egy természetes mozdulatuk. A kutyámat nem bíznám ilyen alakokra. Metakommunikációs jeleik engem mindig a távolságtartásra és semmiképp sem a bizalomgerjesztésre motiválnak, legalábbis belőlem sohasem váltották ki. Nem lehet a szemükbe nézni, mert mindig valami zavaró tényező, rángatózás megtöri, zavarja a figyelmet. Che viszont nekem laza, emberközeli, tud mosolyogni, természetesen viselkedni, vállalja önmagát, nem úgy tűnik, mint aki egy szerepet játszik, el tudja engedni magát, de tud fegyelmezett, határozott is lenni, és szúrós tekintetével szinte megbabonáz. Kiálllja a nézést. Belemer nézni a kamerába, az emberek szemébe. És tiszta a tekintete, nem zavaros, nem idegbeteg jellegű. Valahogy ő képes bizalmat gerjeszteni. És ami fontos, van benne valami kurázsi, ahogy emberi tartás, méltóság is. Született forradalmár, lázadó típus. Nekem ő karizmatikus. Hitler csak manipulatív, arrogáns, kisebbségi komplexusokkal küszködő. Nem egy vezető alkat, mégha ki is harcolta magának, hogy az legyen. A tőle való félelem tette azzá, nem pedig a tisztelet. Che mögé nem félelemből álltak.

Szerintem…

süti beállítások módosítása