babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Kapna-e iskolai ösztöndíjat a HospInvest?

2009.03.19. 16:16 sasika61

 

Nincs kétségem afelől, hogy bizonyos pályázatoknál az azokat kiírók rugalmasan alakítják az eredeti feltételeket, többé-kevésbé aszerint, hogy kit akarnak helyzetbe hozni. De konkrét tapasztalatom sincs, hogy mindez így volna. Munkám során én egyfajta pályázattal találkozom rendszeresen: a gimnázium alapítványa ösztöndíjat biztosít a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő, szociálisan rászorult tanulóknak, amit pályázattal lehet elnyerni. Ehhez különféle iratokat kell csatolni, megadott határidőre. Ha valamely irat hiányzik, vagy az illető lekési a határidőt, akkor arra a félévre elesik az ösztöndíjtól. Ez ilyen egyszerűen, ám korrekten működik. E látszólag merev szabály mögött valójában az a szándék munkál, hogy maga a rendszer kezelhető legyen, továbbá van benne egyfajta nevelési célzat is: tanulja meg a gyerek, hogy a „való világban” a határidőket, feltételeket tartani kell (más kérdés persze, hogy a „való világ” át van szőve korrupcióval: de talán még az iskolának nem feladata, hogy megtanítson lopni-csalni-hazudni, én legalábbis a munkaköri leírásomban nem találtam erre vonatkozó részt…)
 
Ezt az egyszerű mechanizmust nem érti, vagy nem akarja érteni Kökény Mihály, aki úgy kommentálta a Nógrád Megyei Bíróság döntését, hogy „az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház esetében nem a gyógyítás minősége, hanem egy eljárásjogi vita vezetett ahhoz, hogy a bíróság első fokon érvénytelenítse az önkormányzat és az új működtető között létrejött szerződést”. (Mint ismeretes: a Nógrád Megyei Bíróság kedden első fokon érvénytelenítette a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. közötti szerződést, amelyet az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetésére kötöttek 20 évre. A szerződés érvénytelenítését Eger város önkormányzata kérte a bíróságtól, amely azért döntött így, mert a HospInvest nem a meghatározott formában csatolta a banki igazolást, a megyei önkormányzat pedig az igazolási hiányosságról tudva kötötte meg a szerződést.)
 
Pedig ha megértené a bíróság döntésének jogosságát, akkor nem vádaskodna azzal, hogy „az átalakítás (a Fidesz számára) csak akkor probléma, ha szocialista párt által irányított megyében vagy városban történik. Amikor a Fidesz kezében van a megye vagy a város irányítása, akkor semmilyen gond nem merül fel, hiszen vagyonkezelésbe adás, működtetési privatizáció szép számmal történt Körmendtől Heves városáig.”
 
Tény, hogy vannak olyan jobboldali önkormányzatok, amelyek szintén privatizálták kórházaik működtetési jogát. Tény, hogy ezekből nem lett országos botrány. Ellenben az is tény, hogy a HI itt, Egerben nem teljesítette a pályázatban kiírt feltételeket, ennek ellenére győzött (a Debreceni Egyetemmel szemben). Éppen ez veti fel annak gyanúját, hogy itt valójában nem az egészségügy javítása lebegett a döntést meghozó szocialista képviselők szeme előtt, hanem politikai célzatú privatizáció történt, számomra ismeretlen okból, érdekből. Ezt erősíti meg az is közvetett módon, hogy a HI általában szocialista városokat tud megszerezni, s nem az egri az egyetlen botrányos esete, legutóbb pl. Szigetvárról olvashattunk hasonló híreket. A megyei önkormányzat foggal-körömmel ragaszkodott, ragaszkodik a HI-hez: határidőket módosított, mindent elnézett, mert azt hitték: mindent szabad, vagy ha nem, akkor annak sem lesz semmilyen következménye (mert hát minek van következménye ugye nálunk?). Most vesztettek, még csak első fokon, s teljesen mindegy, hogy formai vagy tartalmi hiányosság miatt.
 
Ajánlom figyelmükbe a poszt elején leírtakat: ha a HI tanulmányi ösztöndíjra pályázott volna oly módon, ahogyan a kórház működtetésére, egészen bizonyosan nem nyert volna el egy fillért sem. Még akkor sem, ha egyébként kitűnő a bizonyítványa.

3 komment

Címkék: közélet hospinvest egri kórház kökény mihály

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr91012232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.19. 16:23:14

Talán a Debrecen-Eger pályázat sem volt teljesen rendben, ezt mondták is akkor a szocik. Igaz, hogy a HI-é sem, de arról mélyen kussoltak. És döntöttek úgy, hogy tisztában voltak a jogsértéssel, hiszen mindenki tudta, hogy ez így nem lesz jó.
Egyébként szerintem sokba fog ez még kerülni nekünk...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.19. 17:18:07

@BálnaUhr:
nem kétlem, egyik állításodat sem.

Chalabre (törölt) 2009.03.19. 18:17:59


Hű, ezt gyönyörűen levezetted. Egy eddig képben egyáltalán nem lévőnek is tiszta sor.

Örülök, hogy megtalálták az ügy Achilles sarkát.

süti beállítások módosítása