HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Új választást!

2009.03.21. 17:47 sasika61

 

Hogy mi cél vezette Gyurcsány Ferencet a mai sajátos lemondásával, hogyan taktikázott, az már majdnem mindegy, engem meg egyáltalán nem érdekel, még annyira sem, hogy találgassak. Az egészben számomra egy dolog izgalmas: akaratlanul is megcáfolta azt az általa és társai, továbbá a szabaddemokraták által gyakran használt érvet, hogy egy előrehozott választás nem tenne jót az ország megítélésének, különösen a válság közepette, mert hónapokra megbénulna a kormányzás.
 
Jelentem: a kormányzás mindenképpen meg fog bénulni, tehát elhárult az akadály a parlament önfeloszlatása, az új választások kiírása előtt.
 
Miért?
Az országnak új miniszterelnöke legkorábban húsvét után lehet. Hogy mekkora legitimitással fog rendelkezne ez az egyelőre még ismeretlen személy, az nem kétséges. Jogilag biztosan törvényes lesz a kinevezése, ám demokratikus felhatalmazással nem fog rendelkezni, bárki legyen is az (ez még akkor is igaz, ha az a teljességgel valószínűtlen eset következne be, hogy Orbán Viktor kapna valamilyen parlamenti machináció révén megbízatást).
 
A kinevezése után tárgyalnia kell leendő koalíciós partnerével, össze kell állítania kormányprogramját, ez sem fog menni két nap alatt. Mindezt egy választási kampány közepén, hiszen júniusban egyébként is választunk. Ennek végeredménye sem kétséges. Bárhogy is fog hatni a közvéleményre a miniszterelnök lemondása, az MSZP veresége elkerülhetetlen, legfeljebb a mértéke lehet kérdéses. Ez a vereség az MSZP-n belül fel fogja erősíteni az elégedetlenkedők hangját, a közvéleményben, továbbá a Fideszben pedig az új választások követelését. Vagyis vissza fogunk jutni oda, ahol most vagyunk, s ez még a jobbik változat.
 
Mert van Jobbik-változat is. Pl. az erőszakos utcai demonstrációk elharapódzása, a visszatérés a 2006 őszi állapotokhoz: az állandósuló káosz, az anarchia. A Jobbik máris felhívást tett közzé, melyben Orbánt felszólítják a parlamenten kívüli politizálásra, s nem kétséges, hogy az országnak egyébként a Jobbik-kal nem rokonszenvező tömegeiben is csalódást fog kiváltani, ha a Fidesz megint óvatoskodik, s ezzel asszisztál az MSZP újabb kaméleoni trükkjéhez, vagyis az a radikalizálódás fog végbemenni, amit olyannyira nehezményez – szavakban – maga Gyurcsány is.
 
Minden józan érv az új választások mellett szól. Ha csütörtökig a képviselők képesek lennének felelős döntést hozni, akkor még a költségeket is mérsékelni lehetne, mert a két választást egyben meg lehetne tartani.
Mire várnak? Mire várunk?

18 komment · 2 trackback

Címkék: közélet gyurcsány ferenc új választások

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr831016565

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mouse Pad 2009.03.22. 19:51:00

Hülyék az emberek? Hol mondott le Gyurcsány???Hétvégi jóféle kerti munka és 0 hír után pörgetem a blogokat, balost (ja, bocs, olyan nincs ma Magyarországon), jobbost, libbantot. Azt mondják, hogy lemondott a Miferink.Már bontanám a pözsgőt, de azért elolv…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.21. 20:08:50

Vége, Feri!Mai hírek szerint le fog mondani Gyurcsány Ferenc, az eddig leghosszabb ideig pozíciójában lévő miniszterelnök. Az MSZP-nek két héten belül kellene valakivel kiegyeznie, hogy ne legyen előrehozott választás, és ők adhassanak miniszterelnököt. M…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.03.21. 20:16:59

"Minden józan érv az új választások mellett szól."

Sajnos a mi politikusaink nem a józanságukról híresek. Ráadásul amíg folyik ez a "csip-csup" ügy, addig szép csendben felveszik (lehívják) az IMF-hitel második részletét, 2 milliárd eurót.

mig8 (törölt) 2009.03.21. 20:28:20

Ne rohanjunk annyira előre, sasika!

Egész pontosan annyi történt, hogy GYF meglebegtette a lemondását, ha lesz vki más helyette. Kérdés, hogy lesz-e? Ennyi időre, ilyen kormány élére, stb?

Egy dolgot azért elért GYF: már megint olyat lépett, amire senki nem számított, így kézben tudja tartani az eseményeket.

Én azért megvárnám még a hétfőt. Ha akkor sikere lesz a Fidesz kezdeményezésének, majd akkor elmondhatjuk, hogy GYF megbukott mint miniszterelnök.

kamasuka 2009.03.21. 20:47:03

Kb. így gondolom én is, mint amit leírtál, de kevésbé félek a Jobbik vonaltól, hogy ártanának azzal, amit csinálnak. Tk. jót akarnak, kell ez is. Viszont egy dologtól félek, hogy esetleg nem-e az SZDSZ vagy az MSZP fog erősödni a rájuk adott voksokkal, ha esetleg legközelebb nem kerülnek be. Ha bekerülnek, nincs gond, ha nem, azzal van gond.

Nefelejtsük el, egy bizonyos állapot kellett 1956-ban is ahhoz, hogy Nagy Imre a forradalmi nép oldalára álljon. Egy ideig a nép is "elvtársak" voltak ...

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.03.21. 21:34:19

Először is:
a nagy meglepi nem meglepi, az Indán egy szegedi szoci mondja,hogy már egy hónapja is szó volt erről a gyurcsányi lépésről....
Jól felépített trükk az egész szerintem.

Találós kérdés:ki és mikor mondta?
„A miniszterelnök teátrális jelenetek között lelép. A baloldali média a távozót hősies ─ a nemzetért személyes áldozatot hozó ─ politikus szerepébe emeli. Azt halljuk majd, hogy Gyurcsány mekkora gesztust tett az ország érdekében. Ezzel párhuzamosan azt kiabálják majd úton-útfélen, nem lesz társadalmi béke, összefogás addig, amíg Orbán Viktor nem távozik. Néhány hónap után már azon sem fogunk meglepődni, ha vezető publicisták a mögöttünk hagyott hét évért, az elvesztegetett lehetőségekért nagyobb felelősséget tulajdonítanak Orbán Viktornak, mint Gyurcsánynak"

A helyes megfejtő nem nyer egy doboz savanyú gyíkherét...

Corry 2009.03.21. 21:51:43

Én személy szerint nagyon örülök a lépésnek, de ne feledjük el, hogy ki teszi ezt, ezért felmerül a kérdés: most ez tényleg igaz lenne??
Egyébként nem ok nélkül gyanakodom, és az előző mondatomat nem szimpla demagógiának szántam, mert szerintem Radio Jerevan jellegű kihallások vannak azért a hírek mögött.

Tehát van egy jó hír, meg egy rossz: a jó hír az, hogy valszeg tényleg lemond majd a parlament előtt is, mert ez a mostani még "nem ér". A rossz hír viszont, hogy a lemondásssal kapcsolatos és abból következő dolgok szigorúan annyira fognak megvalósulni, amennyire a pártkáder uraknak az érdekében áll. Az ország érdeke szerintem ebben a kontextben le van tojva és le is lesz, ezért Sasikától sűrűn elnézést kérve azt kell mondjam, hogy mindaz amit írt teljesen irreleváns a mai helyzetet ismerve.

A következő hetekben megláthatjuk, hogy a politikai "elitünk" mit gondol az ország és a saját érdekeiről. Nagyon kíváncsi vagyok, de egy cseppet sem optimista. A válság meg folytatódik tovább, eddig sem sokat tudott tenni a kormány, ezután meg egy darabig nem is lesz, hogy tenni tudjon.

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.03.21. 22:07:21

Ja!
...és Bokros csak egy Ibolyán-túli (UV) ötlet...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.21. 22:32:11

@Corry:
tulajdonképpen én sem adok nagy esélyt a javaslatnak (választás), ismerve képviselőinket. Azt hiszem viszont, hogy a Fidesz most nem fogaj olyan egyszerűen lenyelni a "váltást", mit Megyó esetén: a politikai válság prolongálva lesz ( a gazdasági mellett).

boj (törölt) 2009.03.21. 22:41:34

"Egy dolgot azért elért GYF: már megint olyat lépett, amire senki nem számított, így kézben tudja tartani az eseményeket."

Egyszer léphetne olyat is, amivel a válságból kivezető úton jól meglepi a külföldi hitelezőinket, úgy pörgeti fel a gazdaságot amire senki sem számított és kézben tartja a válságból való kilábaláshoz az ország gyelpüjít.

kissertés 2009.03.21. 23:00:09

Nem értem, miért kell a kákán is csomót keresni. Nyilván nem szorgalmaz egyik kormányon lévő párt sem előrehozott választást, ha azzal egyértelműen bukik. És az is nyilvánvaló, hogy ezt nem így kommunikálják a választók felé. De könyörgöm, mi a francért mondanának le a mandátumuk hátralevő részéről? Ők sem hülyék.

Komolyan aggasztónak tartom, hogy diplomás, elvileg értelmes emberek is gond nélkül benyelik a nagy politikai színjátszókör aktuális előadásait politikai hovatartozástól függetlenül...

Corry 2009.03.21. 23:21:29

@kissertés:

Nem értem, mire gondolsz. Azt már nagyon régóta tudjuk, hogy kapaszkodnak az íróazstalba egyesek rendesen, holott ilyen esküt tettek kábé 3 éve:

-------------
1. számú melléklet

a 46/1994. (IX.30.) OGY

határozathoz

E s k ü s z ö v e g

az országgyűlési képviselők eskütételéhez

"Én ........................................, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom, a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam, népének boldogulását elősegítsem.

(A képviselő meggyőződése szerint)

Isten engem úgy segéljen!"

-------------

Innen vettem az eskü szövegét.

www.parlament.hu/hazszabaly/hszfo.htm


Tehát akkor ezek után, most elég sok embernek kéne megmagyaráznia, hogyan is képzeli például a "választóim akaratához híven" cselekvést.
Csak nehogy esküszegésbe fussanak egyesek, ha már nem sikerült volna ez régen nekik....

Kalimera 2009.03.21. 23:54:54

Sasika:

Lehetnél Te is. Ennél lejjebb menni már művészet lenne.

Corry 2009.03.22. 00:07:58

Azért itt még van valami:

"Ésakkor tessékmondani a Viktorék most is ki fognak vonulni, ha az új miniszterelnök mondja a magáét?"

Másképp mondva, az MSZP már készíti a minőségi cserét a minyiszterelnöki vonalon, azt hogy mi lesz majd meglátjuk.
De kérdem én, hogy a FIDESZ csinál -e hasonló minőségi cserét a pártszóvivői vonalon, mert ezek után nem ártana...

kissertés 2009.03.22. 09:05:15

@Corry: és te komolyan azt hiszed, hogy az eskünek van bármi komolyabb jelentősége?
A politikusok is emberek, csak épp a pártoknál dolgoznak, nem a gyárban. Ha kikerülnek az országgyűlésből, elmehetnek kapálni, elvesztik a munkájukat.
Szépek ezek a magasztos eszmék, de a politika mindig is pénzről és hatalomról szólt történelmi kortól és értékrendektől függetlenül.

Corry 2009.03.22. 09:32:09

@kissertés:
A kérdésedre válaszolva, válasszuk ketté a dolgot, az egyik legyen a normális erkölcsű emberektől elvárható valami, míg a másik a Magyarországon folyó gyakorlat.

A kettőnek a napnál is nyilvánvalóbb, hogy semmi köze nincs egymáshoz. Ezt nem kell bemutatni, (sajnos) én is ebben az országban töltöttem el az elmúlt éveket.

Nagyon jól megfogalmaztad a "megélhetési politikus" mozgatórugóit, és kérlek vesd össze az eskü szövegével, mert a politikusainkat az kéne mozgassa.

Természetesen nem vagyok naiv, másutt is vannak a mi politikusainkkal és egyik másik rossz útra tévedt gazdasági vezetőnkkel egy szinten mérhető emberek. Csak pl. az Enron botrány főhősei a börtönben ülnek, a mi hasonló eseményeink főhősei meg nem. Tudom, ez nem politika, de kicsit mégis az már, ezen a szinten.

De visszatérve a politikusokra, a megélhetési politikusok aránya túl magas és szemmel láthatóan még az esküjük sem kötelezi őket semmire. Semmi közjogi instrumentum nem kötelezi őket arra, hogy betartsák a választóknak adott szavukat.

Erre lehetne egy eszköz, amit óvatosan, de be kéne vezetni: a képviselő visszahívásának lehetősége. Valami igen magas küszöbbel, hogy ne gátolja a képviselőt a ténylegesen hasznos munkában, de ha a munkájával egy igen szignifikáns többség nem ért egyet, lehessen az illetőt eltávolítani. Ha az eskü és a becsület nem működik, legyen már helyette valami.

kissertés 2009.03.22. 09:59:07

@Corry: Megfontolandó, amit írsz, de nem tudom, mennyire lenne célravezető. Az alapvető probléma ma is a ciklusosság, jutalmazás-kiigazítás/érdemi kormányzás-osztogatás szentháromság a 4 év alatt.
Ha a képviselők/kormányok visszahívhatóak lennének, akkor minden csúnyább, népszerűtlenebb intézkedés ezt eredményezné, kvázi még ennyire sem mernének belefogni semmibe, s csak kavarnák az állóvizet. A küszöb meg nem sokat ér, ha még egy 300 Ft-os vizitdíj is egy frontba tömörít bárkit vagy a 20 millió romántól való félelem megfelelő politikai hátszél mellett.

Corry 2009.03.22. 15:24:12

@kissertés: Tulajdonképpen igazad van, de én pont ezért javasoltam az igen erőteljes küszöbszintet. Ha ez a küszöbszint létezik, akkor nagyon komoly indokkal lehet összetrombitálni a visszahíváshoz az embereket. Továbbá ami működik az egyik oldalon az működik a másikon is; az emberek meg fogják unni a választósdit, most is egy évközi szavazás létszáma minimális.
Amúgy egyébként sem lépnek meg a pártok semmi értelmes lépést, mert különben nem lenne az államigazgatás/nyugdíjrendszer/egészségügy kábé olyan, mint volt régen "Kádár apánk" alatt... (Jó, a nyugdíjrendszernél van a 3 pillér, nem erről szóltam, hanem a sok feleslegesen nyugdíjazott emberről)

kissertés 2009.03.22. 18:19:48

@Corry: Ez is igaznak tűnik, valóban. 2-3 pár éven belüli térfélcsere után feltehetően kevésbé lehet megmozgatni a szavazókat.
Ami meg a pártokat illeti, egy kormánypártnak az az érdeke, hogy úgy nagyjából simán menjen minden, ha komoly eredményeket nem is tud felmutatni, legalább az állóvíz se kavarodjon fel túlságosan. Reformot, megszorítást, átalakítást csak akkor lépnek meg, ha muszáj. Ez mondjuk nem magyar politikai sajátosság.

Corry 2009.03.22. 20:05:34

@Mouse Pad: Olvasd el az első hozzászólásomat, nem véletlenül írtam bele például a Radio Jerevan -t is.
süti beállítások módosítása