babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Aláírod, elvtárs?

2009.04.02. 16:56 sasika61

 

Kisebbik lányom azzal jött haza a napokban, hogy eljöhetne-e velünk egyik osztálytársa az uszodába. Persze, mondta feleségem, szívesen elvisszük (nekünk bérletünk van). A kis barátnő még nem járt ott, a gyerekek nyilván beszélgettek egymás közt, így került szóba, hogy mi elég gyakran lejárunk. Eltelt egy-két nap, jön haza Eszter, s mondja, hogy barátnőjét nem biztos, hogy elengedik a szülei, mert azt mondták a lányuknak, hogy ők „szegények, s nem szívesen adnak ki párszáz forintot ilyen szórakozásra.”
Aláírod, elvtárs?
 
A szülőket ismerjük, nagyon rendes emberek, tisztességgel dolgoznak, az apuka portás, az anyuka takarítónő, két kisgyereket nevelnek, ilyen körülmények között. Ma előfordulhat, hogy rendesen dolgozó házaspárnak meg kell gondolnia, hogy elengedik-e kislányukat uszodába (550 Ft a diákjegy), előfordulhat, hogy egy kilencéves kislány már azzal a tudattal él, hogy hiába dolgoznak a szülei: ők „szegények”.
Aláírod, elvtárs?
 
Ez a család még mélyebbre fog süllyedni a nagy reformok során: családi pótlék, bérek befagyasztva, árak növekszenek – fizessenek a gazdagok, ugyebár. Demagógia, de azért mégis megkérdezhetném: nem szégyelled felvenni a milliós költségtérítésedet egy ilyen világban, elvtárs?
 
És még csak nem is ők vannak a mélyben, hiszen legalább munkájuk van (amiért szart sem fizetnek), tartanak egy minimális civilizációs szintet, próbálnak felszínen maradni. De hány ezren vannak, akik önhibájukon kívül kerültek rosszabb helyzetbe, akiknek nemhogy az uszoda, de a mindennapi megélhetés is probléma.
Tényleg a társadalom egészének kell fizetni, elvtárs?
 
Nem érzel valamelyes felelősséget, hogy ide jutottunk, hogy ide juttattátok Magyarországot: te, a melletted ülő mameluk, pártod, kormányod, szeretett vezéred, a tegnapi és a mai, Gyurcsány és Bajnai, ti, mindannyian.
Hát nincs közületek vagy húsz tisztességes ember, aki legalább most azt mondaná, hogy szarok bele, úgyis bukni fogok, akkor legalább méltósággal.
Tényleg aláírod, elvtárs?

20 komment

Címkék: közélet mszp bajnai csomag

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr101042157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.04.02. 17:14:10

Szomorú. Elhiszem mekkora csalódás lehetett a lánynak. És mekkora fájdalom a szülőknek, hogy éppen ezekre nem adhat ki pénzt. Biztosan nem mondanák azt, hogy kislányom, szegények vagyunk, ha tényleg nem így lenne. De már az is szörnyű, ha ilyen kiadásokon kell elgondolkozniuk...

Ahogyan járok-kelek, azt tapasztalom, hogy a szociális munkásoknak (értsd: családsegítő, gyermekjóléti szolgálat) 20-30 %-al több forgalmuk van, mint az előző év első hónapjaiban.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.02. 17:22:21

@BálnaUhr:
A gyereket természetesen elvisszük uszodába a hétvégén, ami persze csak elfedése a problémának. Az is természetes, hogy mi kifizetnénk a jegy árát, még azt kellene megoldani, hogy a szüleit ne sértsük meg a felajánlással, mert a dolgozó szegényekben (talán a többiekben is) van egyfajta méltóság, amit nem szeretnénk megsérteni. Szégyellem magam előttük, a saját gyermekem előtt, a kis barátnője előtt, az egész annyira szomorú, hogy alig találom a szavakat.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.04.02. 17:25:35

@sasika61: Neked nem kell szégyelni magad. Egyikőtöknek sem kell szégyenkeznie. Emellett persze értelek.

Corry 2009.04.02. 17:31:55

Ezt a kérdést sok felől meg lehet közelíteni, ez volt az egyik.
Nemrég beszélgettünk arról, hogy kap -e tőlünk a szadi egy virtuális vállveregetést, nos valószínűleg nem kap, pedig nincs húsvét.
Ezek az elvtársak kapaszkodnak a pozíciójukba, de ez vissza fog rájuk ütni, de keményen, az első adandó választás alkalmával. Én nagyon drukkolok, hogy minél nagyobb legyen a pofáraesés és a magam módján ezt elő is fogom segíteni, mint ahogy ezt Te is teszed, Sasika.

A kislány és szülei szempontjából ez az egész dolog egy nagyon igazságtalan valami. Sajnos ez az igazságtalanság más szinteken mindig is meglesz, pl a Te gyermeked nem fog valószínűleg autót kapni az érettségire, pedig nem ő lenne az első, sőt vannak sejtésem szerint országok, ahol ez nem lenne kirívó eset.

Az országgal is kéne viszont valamit kezdeni. Ha megnézed példul a CIA factbookot, amire feltételezzük azt, hogy koherens adatokat ad az országokról, és ha megnézzük Magyarországot és Csehországot, azt látjuk, hogy nálunk kb. 1 millióval kevesebben dolgoznak!!!!!!!!!!!!!!!

Ez se egy jó dolog ezzel is kéne valamit kezdeni! Nekem a visszatérő történetem 1994 -ből szól,a mikor szintén nem volt rózsás a helyzet, de előfordult, hogy Budapesten alig akartak az emberek elmenni hómunkásnak! Éspedig azért, mert túl jó volt a munkanélküli ellátás.
Nálunk a cégnél elég jó a fizetés de itt is előfordult, hogy többen elmentek az államigazgatásba irodistának, mert ott délután 4-kor vége van a munkaidőnek (tudom, hogy ott is vannak olyanok, akik tovább dolgoznak, de nem ez a jellemző).

Valamit kéne kezdeni az országgal, mert ez se jó, ahogy van és szerintem már az elmúlt 20 évben sem volt jó. Én kíváncsian várom a változást és nagyon remélem, hogy ennél már nincs lejjebb...

mig8 (törölt) 2009.04.02. 20:33:22

Ma este az M1 Híradóban mutattak pár szocit. Volt aki elolvasta és szó nélkül aláírta. Volt, aki kicsit sajnálkozott, hogy nincs más út, majd aláírta. Karsai rosszul lett - mondják. De vajon aláírta-e?

Kedves szoci barátaink egy dologhoz mindig is értettek: beszélni tudtak. És mindent meg tudtak magyarázni. Szóval nincs kétségem afelől, hogy a többség aláírja.

Egyébként én reggel hétre járok dolgozni és sokszor vagyok benn 4-ig, vagy tovább. De azért négykor igyekszem befejezni.

Kartal 2009.04.02. 21:29:21

Természetesen aláírják. Ha nem tennék, ugrott a zsíros állásuk, a számla nélküli költségtérítés, a bizottsági tagságok, és a többi... bár ezt én sem értem. Tudniuk kell, hogy politikai öngyilkosságot követnek el. Tudniuk kell, hogy egy év múlva egy támogatottság nélküli törpepárt lesz az mszp, a többi társtettes pedig egyszerűen megszűnik létezni. Mégis kapálóznak. Minek?...
És van lejjebb. A java csak most jön.

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.04.02. 21:53:04

Alá fogják írni,sajnos.
Az a sajnos,hogy:természetesen.
Mert:
"A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt !" - és erről van szó.
És ezért szívunk - mindannyian.
Az anyuka,az apuka,a kislány - a hajléktalan,a becsületes cigány,a gárdista.
Csak a zsákmánylesők nem.
Ők ebből is haszonnal jönnek ki.
Sajnos...

kissertés 2009.04.02. 23:51:24

Nem keresek rosszul, de én tutira nem adnék ki 500 Ft-ot uszodára. Ehhez nem kell szegénynek lenni. Ennyiért nekem nem éri meg. Úgyhogy a szüleit tökéletesen megértem a csajszinak.

mig8 (törölt) 2009.04.03. 08:12:54

@Kartal:
@Féldecis Rezsim:

Az az érzésem nekem is, hogy aláírják, legalábbis a többség.

De azt látom, hogy most már az MSZP-t temetni lehet. Még kapálóddzanak páran ott, de már nem sokáig.

Viszont van egy érdekes dolog. Sokan mennek át az MSZDP-be. Régebben felkapott volt a téma, de ma nem annyira. Ettől függetlenül viszont él a jelenség. Nem csodálkoznék, ha 2010-ben az MSZP mellett önálló induló lenne ez a párt is (meg persze megígérné a kolbász-kerítést is).

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.04.03. 08:17:07

Én nagyon csóró családban nőttem fel. Sok mindenre nem jutott. Uakkor 2 minimálbéres kereső esetén sem hiszem, h ne jutna 550 Ft uszodára. Akarat kérdése, vagy tényleg annyira kifuthattak a keretükbből, h pont nem. Ez nagyon ciki tud lenni. Tudod, h szolvens vagy, csak az adott pillanatban nem vagy likvid. De ezt a gyerek nem fogja felfogni. Viszont ettől még nem biztos (pontosabban: megfelelő nevelés esetén biztos nem ettől) fogja úgy gondolni, h a becsületes munka = (Sziszfusz + Don Quijote)^2

leha 2009.04.03. 10:37:11

A Tanár Úrral az a baj, hogy valós és igaz dolgok alapján jut rossz következtetésekre és ebben a narancsszín (vagy zöld, az a piros komplementere) szemüvege lehet a hibás ...
Az bizony gáz, hogy egy gyerek, akinek a szülei dolgoznak és pénzt keresnek, nem tud elmenni uszodába és erről bizony tudjuk kik tehetnek. Nem, nem a kormány, illetve nem csak a kormány. Bizony a szarháziak közt ott van a teljes ún. politikai elit. Ide értve a parlamenti és önkormányzati (megyei és városi) képviselőket valamennyi oldalról (igen, azok is, akikre legutóbb pl én szavaztam). Össze kéne fogdosni az egész bandát és elküldeni szőlőt kapálni, mint tette ezt Mátyás abban a mesében, csak hogy tudják, mennyi az annyi ... aztán szépen ehetnék is egy darabig a melós kenyerét a melós konyhájában. Később meg odamenni és lekenni neki egy nagyot, ha pimasz lesz a néppel, mint tették ezt 50-100 évvel ezelőtt a felnőttek a pimasz kölykökkel.

Agyalap 2009.04.03. 14:13:45

Én azt mondom fizessen mindenki, a saját lehetőségéhez mérten. Bizony érezze meg a takarítónő hogy szükség ven az ő "verítékére" is a kilábaláshoz, de nyilván ő nem tehet akkora áldozatot mint pl az ún. politikai elit.
Az külön kérdés, hogy miért a sz@r elkenése folyik megint, miért nem bírunk már egyszer alapvető reformokba kezdeni?
Nem akarok tippeket adni, de nem biztos, hogy akár nekem is múlhatatlan szükségem van például a családi pótlékra.
A 13. havi fizetésekkel együtt természetesen és azonnal visszavonnám a költségtérítéseket is. Hamár nehéz a helyzet, gondolom honatyáink is megértik ... (Gondolom erről szó sem esik.)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.03. 16:20:56

@Agyalap:
"Nem akarok tippeket adni, de nem biztos, hogy akár nekem is múlhatatlan szükségem van például a családi pótlékra"

Ezzel nem értek egyet, elvi okokból sem, gyakorlatias megfontolásból sem: a jövedelemhez kötött csp a csalókat juttatná előnyösebb helyzetbe, márpedig sajnos jelenleg a jövedelembevallások nagy részének köze sincs a valósághoz.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.03. 16:22:10

@leha:
nincs velem semmi baj, azzal az érvvel annál inkább, hogy itt egyetemleges felelősség van: ez csak elkeni a tényleges felelősséget.
Ki kormányozgat itt 7 éve?

Tűzvillám (törölt) 2009.04.03. 16:24:43

@kissertés: tök jó, hogy így átérzed a problémát.
És hogy sikerült elvonatkoztatnod és globálisan gondolkodnod.

kissertés 2009.04.03. 20:57:27

@Tűzvillám: Nem hiszem, hogy az uszodahasználat annyira lényeges szükséglet lenne egy ember életében. Én se járok uszodába, sőt még strandra se. Az a baj, hogy az embereknek sose elég ami van. Nem éheznek, van fedél a fejük fölött, sőt, még a jelek szerint munkájuk is. Többmilliárd embernek egészséges ivóvize sincs, nemhogy az uszodahasználat lenne a legnagyobb gondjuk.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.04.03. 21:26:43

@kissertés: Bocs, hogy beleugatok, de annak, hogy te hogyan élsz, mi köze ahhoz, hogy más mit tart jónak? A meggyőződésedtől függetlenül az uszoda ma Mo.-n nem kéne luxus legyen két dolgozó ember gyerekének. Arról nem szólva, hogy az úszás az egyik legegészségesebb sport, és a mai gyermekek/serdülők között több mint 30% a gerincproblémával küzdő, aminek az úszás az egyik legjobb ellenszere. Ki lehet számolni, mi éri meg jobban a társadalomnak: a jövő nemzedék 1/3-a előbb-utóbb korlátozott munkaképességű v. rokkant a gerince miatt, vagy esetleg úszás és gyógytorna (szinte) ingyen minden rászorulónak.
Az az érved pedig, hogy többmilliárd embernek egészséges ivóvize sincs, logikusan arra enged következtetni, hogy a mosdást is feleslegesnek érzed. Mondjuk egy kissertésnek könnyű...
Egyébként az egész uszoda-téma egy mellékvágány. Az igazi kérdés az, miért nem tud egy kétkeresős család 550 Ft-os "szórakozást" megengedni magának.

kissertés 2009.04.04. 00:07:04

@Dr. Morcz: Valóban nem ez volt a poszt lényege, belátom. De hogy arra is reagáljak, bár nem ismerem az érintett család pontos anyagi helyzetét, azért - mint ahogy erre valaki feljebb rávilágított már előttem - kétlem, hogyha nagyon akarnák, pont ezt az 550 Ft-ot ne tudnák kinyögni. Mindenkinek mások a prioritásai, ebbe a gyerek uszodai szórakozása épp nem fért bele, mert másra kell most az a pénz, vagy mert a szülei se érezték úgy, hogy pont ez a leglényegesebb kiadás, amire szórhatnák a pénzüket. Az pedig, ha beosztással élnek, s úgymond felesleges vagy legalábbis nélkülözhető dolgokra nem költenek, csak becsülendő.

kissertés 2009.04.04. 00:10:14

@Dr. Morcz: Egyébként a sertések szeretnek fürdeni, kimondottan tiszta állatok. Más kérdés, hogy egy ólba zárva a saját mocskukban kénytelenek fetrengeni. Amúgy meg én sem személyeskedtem egyik posztolóval sem, neked sem kéne.

Agyalap 2009.04.06. 09:53:42

@sasika61: Szerintem kb egy dologról beszélünk, sokkal értelmesebb dolognak tartanám a csp helyett a családi adókedvezményt.
Az meg, hogy a kereső népesség fele minimálbérre van bejeletve, szerintem megint csak az alapvető dolgok reformját sürgeti. Ne fojtsanak meg az adókkal, de a csalók kerüljenek is be szépen a kóterba...
A leszázalékoltakról, korengedményes nyugdíjazottakról már ne is beszéljünk...
süti beállítások módosítása