HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Nyakó úr szövegértési problémái

2009.05.07. 12:53 sasika61

 

Nyakó úr, az MSZP szóvivője még hagyományos módon érettségizett magyar nyelv és irodalomból, vagyis szövegértési feladatlapot nem kellett megoldani, csakis így fordulhatott elő, hogy megkaphatta bizonyítványát. Ha ugyanis most kellett volna vizsgáznia, valószínűleg különteremre és meghosszabbított időre lett volna szüksége (…), számomra ezt bizonyítja, ahogyan értelmezte Páva Zsolt, pécsi polgármester-jelölt szavait. A Fidesz jelöltje az ATV-n a következőket mondta: "nem nyilvános akasztást szeretnék tartani természetesen, vagy kivégzéseket, nem áll módomban egyébként sem (...), arról van szó, hogy legyenek megnevezve (...) a rossz döntések, és a hozzá rendelt felelősök".
 
A magam csekély tudásával ezt a mondatot én úgy értelmezem, hogy
1) Páva Zsolt nem akar akasztani;
2) ha módjában állna, akkor sem akarna;
3) viszont szeretné, hogy a Pécsett hozott rossz döntések felelősei legyenek megnevezve.
A szöveg ennyiről szól, többről nem.
 
Nézzük, hogyan értelmezte mindezt Nyakó úr:
1) Páva „arra a botrányosan aljas kijelentésre ragadtatta magát, hogy győzelme esetén többek között csak azért nem tartana Pécsett nyilvános akasztást vagy kivégzéseket, mert nincs rá módja";
2) „a nácik és a Fidesz megszólalóinak elképzelései súlyosan és szembetűnően egybe esnek. Ezek után kétség sem fér ahhoz, hogy Páva Zsolt kire gondolt, amikor akasztásról, kikre gondolt, amikor kivégzésekről beszélt.”;
Ezek után levonta a következtetést: az MSZP követeli, hogy a Fidesz határolódjon el Páva Zsolttól, hívja vissza a polgármester-jelöltségből és zárja ki a Fideszből.
 
Na, most én pedig megpróbálom értelmezni Nyakó úr mondatait, a tőle vett minta alapján elrugaszkodva kissé a szavak jelentésétől, a mögöttük levő szándékra koncentrálva.
1) Nyakó úr és az MSZP be van tojva, hogy Pécsett is bukta lesz, Sziliből nem lesz polgármester, hiába támogatja a baloldali blokk;
2) félnek továbbá attól is, hogy az a gyalázatos teljesítmény, amit a pécsi MSZP-s városvezetés az utóbbi években produkált, részleteiben, felelősök megnevezésével napvilágra kerül;
3) tesznek egy reménytelen kísérletet az ellenfél kiiktatására, hátha bejön a dolog, vagy legalább Páva szavait fel lehet turbózni egy Kövér-Gyurcsány-Dobrev- stílusú „köteles beszéd” szintjére.
 
Szöveg- és szándékértelmezésem legalább annyira helytálló, mint a szóvivőé.

10 komment

Címkék: közélet nyakó istván páva zsolt pécsi

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr331107945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.05.07. 14:49:15

Én már ebben az új szarban érettségiztem, de bennem reményt keltettek Páva szavai.
"nem áll módomban egyébként sem" Ez tényleg nem semmi, és azért, ha nem ismerném a fideszt, azt jelentené hogy igazából tényleg akarna, de sajnos...
De mivel ismerem a fideszt, tudom, hogy szájkarate.

Egyébként sok sikert Pávának, és az akasztásban is támogatnám!

wladyslawsky (törölt) 2009.05.07. 15:33:30

Pont erről írtam tegnap, a Spiró téma kapcsán. Ők félremagyarázzák Páva Zsolt szavait, mint ahogyan ezen az oldalon egyesek a Spiró versben foglaltakat. A különbség csak az, hogy azon az oldalon nem igazán lesznek bloggerek, akik (emberileg amúhy NAGYON méltányolható módon) szépen leírnák, hogy "gyerekek,ugyan, Páva Zsolt nem is azt mondta, értsetek már magyarul..." Ön, Sasika61, emberileg fényévekkel előtte jár amazok megmondóembereinél. És ez így önmagában helyes is lenne, ennek így kellene lennie mindenkinél! Már ha ez egy normális világ lenne... De nem így van, az ellenfél (de ha ellenSÉGet írnék, az se lenne olyan nagyon túlzó - sajnos...) nem ilyen szabályokkal játszik... a fair play díjat meg kitehetjük a vitrinbe...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.07. 15:39:53

@wladyslawsky:
nézd, én csak magamért vállalhatok felelősséget, de ezt muszáj is megtennem: nem írhatok mást, mint amit gondolok. Tegnap Spiró, ma Páva kapcsán.

Megvagy hadnagy 2009.05.07. 15:49:43

Mindig csodalkozom, a partok mintha szandekosan valasztananak szelsosegesen unszimpatikus szovivoket. Szijjarto 'mutyi' Peter is eleg bicskanyitogato, de a primet valoban Nyako 'koltsegteritett' Istvan viszi

Corry 2009.05.07. 16:06:52

Ebből többek között még a következők is látszanak:

a Fidesz nem hajlandó megtanulni a kabátlopási ügyekhez hasonló szövegezés elkerülését. A Kövér Lászlónak máv volt egy "köteles" esete, azt is kiforgatta a sajtó. Akkor meg nem értem miért kell ilyen szövegekkel etetni az újságírókat és a jónépet.

A szövegértési problémák esetében már amikor erre hívja fel az ember a figyelmet, addigra a 8 elemis népeknek ez már átment mint akasztás. Tehát értelmes dolog nem szöveget érteni.

Ennyire egyszerű ez, de a védekezés is: igazán tréningezhették volna a jelölteket rosszindulatú komanista sajtó és szóvivők ellen...

wladyslawsky (törölt) 2009.05.07. 16:20:17

@sasika61: persze, megértem, meg hát nem is felhánytorgatás akart lenni, hiszen egyrészt hogy jövök én ahhoz, meg ugye ez egy személyes blog, ami nem a Fidesz és/vagy "A" "jobboldal" álláspntját közli,hanem a blogtulajét :)
Meg nem is az a problémám, hogy ezen a térfélen vannak korrekt "megmondóemberek",hanem hogy amazon meg nem (igazán). Szinte biztosra veszem, hogy megint kezdik a már nem egyszer megmutatott mocskos húzásaikat (mint pl. a "köteles" kampányuk 2002-ben, na meg fasisztázás is lesz ezerrel,stb.), és szerintem nem lenne helyes (célszerűség szempontjából) az, ha a mi oldalunk nem venné fel az ő harcmodorukat. Mert bár az igencsak gyomorforgató, de most nem szabad finnyásnak lenni - ahhoz túl nagy a tét.
Nekem ez a véleményem, ha esetleg megbántottam volna valamelyik hsz-emmel, akkor elnézést, nem is erről a blogról van igazán szó, csak egy létező jelenséget próbáltam körbejárni

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.07. 16:32:09

@wladyslawsky:
nem bántottál meg egyáltalán, meg is értem az álláspontodat, mert néha belőlem is kitörnek az indulatok, annyi aljasság láttán.

Off: könnyebb lenne, ha tegeződnénk kölcsönösen.

kulalak 2009.05.08. 05:15:14

mar csak nehany nap, nyugi. Szili Kati eleve ketto szavat tobbseggel nyerte elso mandatumat annak idejen. A no nem jarta a varost, nem tudja mekkora sotetseg borult Pecsre a maszopos vezetessel. Mar NEM banyaszvaros, ezt felejtsuk el. Nincs ipar husz eve, egymas zsebebol elnek az emberek meg az egyetemekbol es holdudvarukbol. Szavazgattak balra, hogy kozponti tamogatashoz jussanak es nem ertettek: BAZ megye 3 (harom!) honap alatt kap annyi kozponti tamogatast mint Pecs-Baranya EGY EVBEN. Mar csak nehany nap.
Amugy kozeleti szereploinknek valoban kene kozbeszed trening. Segghulye mindegyik kozepkader.

mig8 (törölt) 2009.05.08. 07:44:51

@kulalak:

Ezzel az ötleteddel nagyon egyet tudok érteni: kellene közbeszéd tréning. De nem csak a politikusoknak, hanem minimum a sajtósoknak is, de sokszor a legtöbb közéleti szereplőnél is elkelne.

Csak egy példa, velem esett meg még az egyetem alatt. Volt egy évfolyamtársam, aki amúgy rossz pillanatainban mindenkit cinikusan nézett. Én meg belementem hülye fejjel egy vitába vele egy olyan témában, amihez történetesen egy kicsit jobban értettem. Mivel már nagyon elegem volt belőle, meg akartam neki mutatni, hogy ebben a témában velem ne akarjon "okos" lenni. De jól megszívtam, mert már a második mondatom értelmét kiforgatta. És még jobban, mert utána még folytattam vele a vitát - képzelheteed, hogy milyen eredménnyel.

Már nem tudom, hogy ki mondta: "Hülyékkel nem érdemes vitatkozni, mert lerántanak a saját szintjükre és legyőznek a rutinjukkal." Itt is így kellene kezelni a dolgot.

kulalak 2009.05.08. 13:31:44

Ne kozeledj kecskehez elolrol, lohoz hatulrol es bolondhoz barmelyik iranybol :)
süti beállítások módosítása