HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Mire jó az ingatlanadó?

2009.05.14. 08:39 sasika61

 

Tele van  … a média a kormány legújabb ötletével, az ingatlanadó, pardon, a vagyonadó terveivel, ezzel kelünk, ezzel fekszünk, sokan szomorúan megkezdik az érzékeny búcsút házuktól, megsimogatják a falakat: itt is éltünk, amíg hagyták…
 
Érthető, hogy az ember fél, nem szívesen vesztené el, amiért egy életen át dolgozott, vagy aminek törlesztő részleteit évtizedeken keresztül fizeti. Én azonban úgy látom: nem lesz ebből semmi.
 
Még kiváló sakkjátékosokkal is előfordul néha, hogy időzavarba kerülnek, s folyamatosan rontanak. Főleg akkor, ha állásuk eleve reménytelen volt. Más kérdés, hogy az igazán nagyok már egy gyalogvesztés után is kezet nyújtanak, megköszönik a partit, nem várják be a megsemmisítő véget: lecsupaszított táblával csak a  legnagyobb amatőrök szenvednek vereséget.
 
Kormányunk politikusaitól nem várhatjuk el egy sakkozó eleganciáját, az azonban érthetetlen, ésszel felfoghatatlan, hogy miért mennek bele a biztos vereségbe: nem elég, hogy az ellenfélnek eleve pozícióelőnye van: odatolják a királynőt egy olyan mezőre, ahol a legutolsó gyalog is leütheti. Olyanok ők, mint Arany Bolond Istók-jában az egyszeri szőlősgazda, aki amikor a jég elveri a szőlejét, felkap egy dorongot, s nekiáll ő is a pusztításnak: hadd lám: mire megyünk ketten!
 
Ez a balta most az ingatlanadó. (A frászba, már megint eltévesztettem: elnézést mindenkitől, akit megbántottam: VAGYONADÓ!) A mellette s az ellene szóló érvekről két jó cikket is olvastam (Index, Vastagbőr), ezeket nem akarom ismételni. Nekem csak az nem fér a fejembe, mivégre ez a cirkusz, miért hergelik a jónépet ilyen önsorsrontóan? A tervek szerint ugyanis jövő tavasszal kell elkészíteni az első bevallásokat. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, akkor a kormány legfeljebb tavaszig fogja kihúzni. A vereségük biztos, az arány bizonytalan, de ahogy Vastagbőr írja: ilyen ötletekkel a 4/5-ös többség sem álom a Fidesz részéről. Ráadásul Kósa Lajos máris kijelentette, hogy a kormányváltás után eltörlik ezt a sarcot (is). Mérget vehetünk rá: el fogják törölni, akár azért, mert megígérték, akár azért, mert értelmetlennek látják. Vagyis az egész megy a kukába. Ám addig is hónapokon át uralni fogják a különböző tervezetek a híreket. Nem lesz nap, hogy valaki meg ne simogatná azokat a falakat, s ahányszor csak felrémlik a lehetséges veszteség, az mind egy-egy X-et jelent – a Fidesz számára.
 
Nem sajnálom én a kormánypártokat. Tűnjenek csak el a süllyesztőben: nincs olyan büntetés, amit meg ne érdemelnének. Az viszont meggondolandó, hogy mennyire értenek ezek az ország ügyeihez, ha a saját helyzetüket is így tudják továbbrontani?
 
Lehet, hogy mégiscsak jobb lenne kezet nyújtani, még időben?

8 komment

Címkék: közélet kormány ingatlanadó

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr981120706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.05.14. 09:59:17

Kósa szvsz kicsit elhamarkodott volt.
Az ingatlan (vagyon- stb) adó alapvetően jó ötlet. Ha egy mód van rá Sztojáék is fizessenek a 3szintes villa után, meg az rózsadombi off-shore császár is, ha már minimálbéren van bejegyezve.
Persze nem ártana úgy megcsinálni, hogy ne a szegényember veszítse el élete munkáját...

Egyre inkább nem értem, hogy a szocik mi a rákot akarnak. Az ő kormányzásuk idején már úgysem lesz változás. A fidesz meg jön, és vagy hagyja az övet szorosan, vagy néhány jelentéktelen helyen látványosan enged rajta egy keveset.

Asidotus 2009.05.14. 11:09:55

Majdnem egyet értek Tata86 soraival.
Csakhogy!
Aki kimegy és fölbecsli az ingatlanodat, az miért nem tudja már a becslés mellé oda tenni az adóbevallásodat? És ha az alapján nem jön ki a ház, akkor vizsgálat.
Egyébként, meg a Vastagbőr blogban leírt számok alapján én maximum kb 3000 Ft/hó ingatlanadót fizetnék. Na bumm,egyetlen feketén végzett munkanappal lebukik az állam ennyit.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.05.14. 19:51:51

Gyerekek, gondolkodjatok egy kicsit.

1. Ti ( mint ahogy én sem ) fogtok egy büdös vas nyugdíjat kapni. Amit a befektetéseitekből, munkabéretekből félre tudtok tenni, abból kell megélni a nyugdíj és a halál között. Például befektethetitek a pénzt ingatlanba. Amely megőrzi a reálértéket.

2. Mondjuk én mindenféle adót szemétségnek tartok, mert ha nem segítenek abban., hogy eltartsam magamat, akkor legalább ne hátráltassanak abban hogy életben tudjak maradni.
Azonban a vagyon NÖVEKMÉNYÉNEK az adóját ( p.l. kamat, osztalék, stb adó ) inkább el tudom fogadni, mint a vagyonadót.
A vagyonadót ugyanis a növekménytől függetlenül is fizetni kell, rossz esetben maga a vagyon is rámehet.

Az 1. és a 2. pontot összekapcsolva : baromi jó lesz, hogy az öregkori megtakarításokat nem lehet majd ingatlanba tenni, mert az összeg "elszivárog".

Én is útálom a (magyar) újgazdagokat, mert érdemtelenül gazdagodtak meg. De legyetek nyugodtak, ők majd szépen leoffshoreozzák a dolgot, vagy más módon intézik el, hogy ne kelljen fizetni.
Titeket és engem ( a középosztálybelieket ) fog ez is sújtani. Tehát szíveskedjetek nem villázni stb, mert nincs értelme.

A cigányok frakkját most is el lehetne kapni : erre jó a vagyonosodási vizsgálat. Ha azt nem végzik Sztojkáék meg raffaelék ellen, akkor vajon miből gondoljátok, hogy az ingatlanadót be fogják rajtuk hajtani ?

A véleményem pedig az, hogy a kormány annyira gyűlöli a középosztályt ( t.i. azt, hogy valaki másnak, mint nekik, is van valami vagyona ) hogy még a politikai racionalitás ellenére is lesújt a "szemét burzsujra", a "dekadens kispolgárra".

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.14. 20:27:54

@Scaramella va alla guerra:
ráadásul nemigen van tízezernél több bodzatermesztő és adócsaló, aki 100 milliós villát épített, még talán ennyi sem, "miattuk" most szívni fog majdnem mindenki a tervek szerint. de nem lesz ebből semmi szerintem.
Az persze igaz, hogy a kormányzat évek óta középosztály-ellenes politikát folytat.

Corry 2009.05.14. 21:40:38

@sasika61:
Persze, hogy középosztály ellenes politikát folyt, mert az ő felállásában nem nagyon tud mást. A gazdagokat nem sarcolja meg, mert azok ügyesek, és elviszik a pénzt oda ahol nem kell adóznia. Még az MNB elnökének sem derengett a lemondás lehetősége az offshore ügyletei kiderülése után, mit vársz akkor a többiektől.

Aztán vannak a szegények, akiket ez a kormány lustaságtól függetlenül és az erejéhez mérten bőkezűen támogat. Ezt csak egy helyről tudja megtenni és ez a középosztály.

Ha a vagyonadóval a gazdagokat venné célba a rendszer akkor nem is ellenezném annyira. De sajnos nagyon sokan nyomorognak pl. Budapesten egy neked és nekem megfizethetetlenül drága lakásban, mert azt örökölték, de a napi betevőre nem jut. Ezeket az embereket nem tudjuk megkülönböztetni a minimálbéres vállalkozótól, mert az most sem megy, tehát azt sem lehet megtenni, hogy a kis fizetésű ne fizessen vagyonadót.

Ezek mellett a peremfeltételek mellett nem fogunk előre jutni.
Itt két változás kell: új kormány kellene, akiben a nép megbízik, ez lenne az egyszerűbb eset, a másik pedig egy ütőképes működő államigazgatás, amely képes lenne naprakész nyilvántartásokat vezetnie, kevéssé lenne korrumpálható és képes lenne onnan is adót beszedni, ahonnan most nem tud és most nem az elszegényedett rétegekre gondolok.

Asidotus 2009.05.15. 11:09:55

@Corry:
"nyomorognak pl. Budapesten egy neked és nekem megfizethetetlenül drága lakásban, mert azt örökölték, de a napi betevőre nem jut"
Ilyenek Egerben is vannak, de könyörgöm, aki 30 milliós lakásban él, hadd ne sajnáljam már! Ebben igaza van a min. elnöknek, az ilyet tényleg el lehet ám adni, és venni helyette kisebbet, a maradék pénzt meg odaadni az unokáknak, hogy ők is elindulhassanak a saját életükkel, ne kelljen külföldre menniük, hogy valami alapot megteremtsenek. (Mert van ilyen, nem kevés.)
(Az ilyenek szoktak általában nyavalyogni, hogy szórakoznak az emberek, és nem lehet tőlük aludni. Jelentem, itt a külvárosban nem dajdajozik senki az ablakom alatt.)

Corry 2009.05.15. 19:59:21

@Nűnű: Teljesen igazad van, csak gyanítom, hogy ezek miatt lesz a törvényem egy icipici kiskapu, amin ki fog slisszolni a vagyonadót fizetők fele. És ez az a fele lesz, akik nyugodtan megengedhetnék maguknak a vagyonadót.

Azt viszont nem tartom hülyeségnek, hogy a nyugdíjas ne fizessen vagyonadót, hanem azt terheljék rá a házra, majd az örökös kifizeti. Mert ha az örökös nem tudja kifizetni, az tiszta sor; adják el a házat satöbbi.

De halkan megjegyezném, hogy valahol hallottam, hogy az óperencián túl miként állapítják meg a hatósági árat, ami a piaci árral kell egybeessen: ha vita támad, az önkormányzat (aki az árat megállapította) köteles a saját maga által szabott áron megvennie az ingatlant. Ha ugyanennyiért el is tudja adni, akkor jól becsülte meg az árat és nem bukik rajta semmit, ha rosszul becsülte, akkor a nyakán marad az ingatlan...

gidabiga 2009.05.15. 21:18:57

azért ha Sztojkáék nyomatékosítják valamilyen módon az értékbecslőnek, hogy az ő házuk nem ér 30 milliót, akkor gyanítom, hogy nem fog annyit érni.

@Nűnű:

mi valószínűleg szívunk, mert olyan városban élünk, ahol a legegyszerűbb házak is lazán elérik a 30 milliós értéket.
a miénk ráadául 10 éves sincs.
viszont a keresetünk nem túl magas, egyikünk állása pengeélen táncol a válság miatt, viszont a rezsink sokkal kevesebb, mintha panelban laknánk.
gyerekeink vannak, bizony nehéz lesz kiköhögni.
de majd ezt is megoldjuk, mint minden mást is.
legfeljebb visszaveszünk a sportból, az egészséges étkezésből, még lejjebb tekerjük a termosztátot.
ha a házunk 30 kilométerrel északabbra lenne, megúsznánk.
de kellett nekünk ideköltözni :)))
süti beállítások módosítása