babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A várakozó ország

2009.06.09. 19:01 sasika61

 

A passzív ellenállásnak nagy hagyományai vannak történelmünkben, ennek erkölcsi ereje nagyrészt közismert. Az azonban talán kevésbé, hogy vannak e magatartásnak hátrányai is: akkor sem mozdulunk, ha ez egyébként a javunkat szolgálná. A humor ekként fogalmazza meg ezt az állapotot: Két barát találkozik, rövid beszélgetés után mondja az egyik a másiknak: - Te, nem veszed észre, hogy rohadnak a fogaid, büdös a szád, menj már el az orvoshoz, és csináltasd meg a fogaid! Mire a másik válaszol:- Ezeknek???
 
A magyar társadalom nagyobb része már jó ideje ezzel a problémával küszködik. A kormánypártok nem tudnak olyan súlyos vereséget szenvedni, hogy az a lemondásra késztetné őket, a többség pedig nem tudja / nem akarja kikényszeríteni a változást. Mindenki vár, kivár.
 
Az előrehozott választásokat már rég meg kellett volna tartani, mert meggyőződésem, hogy ezt kívánja az ország érdeke. A kormánypártok csinálhatnak akármilyen hókuszpókuszt, bűvészkedhetnek, ad absurdum: még helyes döntéseket is hozhatnak (csak feltételezés), a társadalom többségével semmit nem fognak tudni elfogadtatni. Ez a többség ugyanis bár a végtartalékait éli, szitkozódik, de eközben „dühösen mosolyog” is magában: mondjátok csak a magatokét, lopjatok még, szerezzétek meg, amit meglehet – mindenért meg fogtok fizetni, s most már inkább előbb, mint utóbb!
 
Semmit nem lehet „kezelni” ilyen állapotban, az ország részvétele nélkül: válságot a legkevésbé. Nincs egyetlen helytálló érv sem a kormány helyén maradása mellett, csakis a kormánypártok önös érdeke és az az el nem hárítható gyanú, hogy ezek úgy érzik: még nem loptak eleget. Minden más csak hamis lózung. Az ország érdeke, a forint erősödése, gyengülése stb.: mindez fedő hazugság.
 
Meglehet, a Fidesz sem fog tudni gyors javulást elérni az ország állapotában. Kizárólag feltevésként még akár az is megkockáztatható, hogy „nincs programjuk”. Még ekkor is, ebben az esetben is nagyobb esély van velük bármire, mint a kormánypártokkal. Közhely, de attól még igaz: egyetlen beteg sem tud meggyógyulni, ha ő maga nem akarja azt. Márpedig most ez a helyzet. Durva hasonlattal azt mondhatnánk: inkább engedjük a kór elburjánzását, de ezektől a sebészektől semmit nem fogadunk el, mert sarlatánoknak tartjuk őket. Nem gyógyulunk. Nem is akarunk.
Ezeknek?

11 komment

Címkék: közélet választás passzív ellenállás

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr621175187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.06.09. 19:34:15

Nincs más választása a kormánynak, mint maradni - ebből is látszik, hogy semmiféle demokrata lelkület nem szorult beléjük. Nekik a hatalom kell, addig, ameddig lehet. Sőt: most újult erővel lát majd neki a titkosszolgálat Magyarok Nyilait és álmerényleteket gyártani, mert a kormány egyetlen elképzelhető megmenekülése a rendkívüli állapot lenne. Gondolom, lázasan tervezgetik, hogyan lehetne a választásokat megspórolni...

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.06.09. 19:42:39

@Molnargoreny: Akkor sz*arban vagyunk...

Valami mocorgás azért csak van, hiszen kongresszus-összehívás mizéria van.
Meg aztán mellette ki tudja, ki megy-e a Jobbik az utcákra.

Pelso.. 2009.06.09. 19:58:55

Nem nekik, -bárkinek!-, kell gyógyulnunk, mint társadalomnak.
Hanem magunknak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.09. 20:50:16

Jogos a poszt.
Szerintem már Őszöd után ez nyilvánvaló volt, de most már tényleg csak az nyugger-SS hadosztály tart ki a Párt mellett.
A szadesz összeomlott, olyanok már mint a leprás beteg, senki sem akar már hozzájuk érni sem. Az mszp szokás szerint kapkod, a Jobbik meg lopja a szavazatait, itt már nem tudnak "szakértőket" összegereblyézni, hogy kezdjenek akármit is. És ha tudnának sem venné be senki az új csodareformot.
Ez már tényleg csak a lopásról szól, és arról, hogy az utolsó IMF részletből csináljanak egy halotti tort ahol jól leitatják a prolit, hátha egyszer utoljára még rájuk szavaz.

Előrehozott választás kéne, de ehhez meg a fidesz kell. Ők pedig ezúttal megfogadták a tanácsot: a választások lezárásáig kuss! A Jobbik ehhez kevés, nincs annyi pénzük, nem annyira szervezettek még a szavazók, nincsenek zsebérdekvédelmi-tömörüléseik.
Egyedül abban lehet reménykedni, hogy a fidesznek sikerül lefizetni kellő számú szocit, akinek nem lesz munkája 1 év múlva.

sesshomaru 2009.06.09. 21:25:42

Sasika61. Már régen olvaslak, és csupa jót. Mit iszol, vagy szedsz, hogy tanár létedre normális vagy? (én is tanár vagyok) Ebben a posztban is tökigazad van mindenben.

mig8 (törölt) 2009.06.10. 07:31:23

Hadd hívjam fel a figyelmeteket pár apró részletre:

- Megindult a Jobbik konszolidációja, kezd távolságot tartani a vállalhatatlan szélsőjobbtól és megmaradt "csak" radikálisnak.

- A Fidesz eddigi tettei arra utalnak, hogy nekik ez a választás inkább vesztes volt.

- Nincs választói csoport, amely egyértelműen az MSZP mögött állna. Jól látható, hogy már nemcsak korosztály szerint lehet elkülöníteni ezt a pártot, hanem területileg is.

- Az LMP-nek vannak gyermekbetegségei, amit HP-nek hívnak. Szerintem erős a kényszer bennük, hogy elkövessék ugyanazokat a hibákat, amiket az SZDSZ.

sesshomaru 2009.06.10. 21:55:37

sasika61

Na így érthető. :)

Nem tudom, mikor írok megint, de komolyan mondom, hogy nagyon sok írásod olvastam, úgy, hogy teljesen egyetértettem vele. Sok sikert ehhez a munkádhoz, mert van értelme.

kulalak 2009.06.11. 03:27:15

@Molnargoreny: Nincs más választása a kormánynak, mint maradni - ebből is látszik, hogy semmiféle demokrata lelkület nem szorult beléjük.

Effajta valaszt akartam adni Sasika. Ezek nem demokratak csak egy financ-oligarchia. Nem politikaban erdekeltek hanem penzben-hatalomban. Ez az amit senki nem ertett a milliardosok politikai kalandjaiban 2004-8 kozott (Koka meg a pojaca), ok tovabbra is penzben-hatalomban gondolkodtak, miert valtoztak volna meg? Miota lesz/lenne egy porno-rendezobol muveszfilmes?

Corry 2009.06.11. 06:12:53

@sesshomaru:
Akkor tessék egri bort inni, utána blogot nyitni és én jövök kommentelni :-))

Egyébként valóban bosszantó és pofátlan, hogy a 2,16% -os Kóka János képes vagyonadó tervezet módosításokat benyújtani a parlamentben.
Nomeg az, hogy a jogilag legitim (parlamenti többsége van), de erkölcsileg végképp nem az kormányunk ül a helyén, mintha mi sem történt volna.

Lassan kormányra kerül szerencsére a Fidesz, ezért el kell kezdeni őket is kritikus szemmel nézni:-)
Nagyot nyertek, nem vitás. Az azonban sajnálatos, hogy ezt a nyerésüket az "Elég" plakátjuknak és a következő 4 ember fáradhatatlan, ellenmondásokat nem tűrő, elveiket fel nem adó munkájának köszönhetik, ebben a sorrendben: Gy. Ferenc, K. János, V. János, F. Gábor.

Ezen felül igen megerősödött a Jobbik, amely és az elnöke, stb. mostantól nagyobb nyilvánosságot kap és a TV-ben nemcsak az SZDSZ és a hozzá hű balliberó firkászok ellenreakcióiból lehet majd megismerni, hanem a vezetőiket most már meg is szokták kérdezni ha már majdnem annyit nyertek, mint a kormányzó párt.

Igen ám, de a Vona Gábor liberális pártnak nevezi a Fideszt, magát a szót pedig a 2,16 bűvszámmal jellemezhető párt jócskán lejáratta. Van mitől elhatárolódni a Fideszéknek, azon meg elgondolkodni, hogy most "honnan" lett ez a nagymértékű Jobbik támogatottság: tőlük mentek át szavazni, vagy az MSZP-től, és ha az utóbbi, akkor a kiábrándult MSZP-sek miért nem őket választották?? Én halkan meg szeretném kérdezni, hogy ha az utóbbi az igaz, akkor a Jobbik térnyerésében mekkora volt a "patásördög" félelem szerepe??

sesshomaru 2009.06.11. 13:50:03

@Corry:

Veszem a bort... :D A bloghoz, hát talán egyszer lesz annyi időm.

süti beállítások módosítása