babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Ágnes asszony a patakban...

2008.02.05. 17:17 sasika61

Bármely folyamatba, rendszerbe beavatkozni csak akkor érdemes, ha beavatkozásunkkal nem okozunk nagyobb kárt, mint amit elhárítani szeretnénk. Ez a konzervatív szellemiségű mondat hatványozottan igaz, ha a rendszer szereplői emberek, akik számára végzetes következményekkel járhat egy átgondolatlan átalakítás.
Természetesen az egészségügyről lesz szó, e hír kapcsán: www.mno.hu/portal/540839.
Nem vagyok semmilyen szinten e terület szakértője, hála Istennek, még  „-díjat” sem kellett fizetnem. Ugyanakkor kívülállóként is egyre több olyan hírt lehet olvasni, mely bizonyítja, mekkora káosz van itt. Egy-egy esetben hibázhatnak orvosok, mentők, egészségügyi személyzet, ezek meglehetős nyilvánosságot is kapnak (a kormányzatnak érdeke azt a hamis képet sugallni, hogy az egészségügy válságban van, tehát megérett a radikális privatizációra, amiről persze nem ismerik be, hogy magánosítás).
A sok-sok eset összességében azonban nem egyéni hanyagságra vezethető vissza, hanem rendszerhiba. Márpedig a rendszer jó vagy rossz működéséért elsősorban a felügyelő miniszter a felelős. Normális országokban. Mi megszoktuk(?) már, hogy kormányunk egyetlen tagja sem felelős semmiért, nincs az a botrány, ami a konzekvenciák levonására késztetne bárkit is minisztereink közül   ( az első felelőtlen kormány, óh Batthyány!)
Logikus tehát, hogy Horváth Ágnes sem felelős.„Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálódik annak a betegnek az ügyében, aki január 26-án lett rosszul Budapesten, de a mentők Szentendrére szállították, mert lakcíme alapján oda volt bejelentve – közölte keddi sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva Horváth Ágnes. A távirati iroda beszámolója szerint a miniszter úgy fogalmazott: a vizsgálat során arra kíváncsiak, hogy az orvosok és a szakdolgozók eleget tettek-e a szakmai szabályoknak.” Tetszik érteni? Vizsgálódás van (jobb lett volna persze, ha a beteget vizsgálják), a lehetséges felelősök pedig: az orvosok és a szakdolgozók. Ágnes asszony tevékenysége nincs a vizsgálat célkeresztjében.
Kedves Miniszterasszony? Mint hozzá nem értőnek, magyarázza már el, miért logikus, hogy ha valaki életveszélyes állapotba kerül egy kórházhoz közeli helyen, akkor órákon át utaztatják, mert történetesen másutt van a lakcíme? Ha teszem fel egy tiszakóródi lakos rosszul lesz egy budapesti kórház előtt, hívják a mentőt (vagy taxit?), hogy azonnal vigye a fehérgyarmati kórházba? És ha így van, s mindez szabályos, ki ezért a felelős?
Attól tartok, amíg nem kapok elfogadható választ, képzeletemben mindig úgy fog megjelenni, mint aki folyton a patakban mossa „véres leplét”.Csak aztán nehogy ugyanaz legyen a sorsa Önnek is, Ágnes asszony!

 

9 komment

Címkék: közélet kormány egészségügy horváth ágnes mentők

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr61326599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

másiknéző 2008.02.06. 22:50:18

Kedves Tanár Úr!
Ezt a kérdést tetted föl: "Mint hozzá nem értőnek, magyarázza már el, miért logikus, hogy ha valaki életveszélyes állapotba kerül egy kórházhoz közeli helyen, akkor órákon át utaztatják, mert történetesen másutt van a lakcíme?"
A miniszternek.
Most tedd föl ugyanezt a mentőorvosnak. Ugye, te sem hiszed, hogy ha amentőorvos életveszélyesnek tartotta volna az állapotot...?
Azt hiszem, ebben az országban ez a legnagyobb baj. Hogy te is leírsz ilyet, s egy pillnatig sem gondolsz utána, mit írsz le!
A mentőorvos akkor is a legközelebbi kórházba vitte volna, ha tudta volna, hogy az élete van veszélyben, ha erre ellentétes utasítása lett volna!Különben nem tesz eleget az esküjének, ami nyilván többet nyom a latban, mint - a nem létező -utasítás. Az egészségügyi reform száz sebből vérzik, de azt gondolni, hogy ennek az esetnek köze van hozzá, hát...
Arról már nem is beszélve: egy kormánynak az az érdeke, hogy minden rosszul menjen.
De ha ugyanezt az ellenzékre mondanák, rögtön fölháborodnál!
Pedig egyszer-kétszer jelezted, hogy ezután gondolkodni fogsz...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.02.07. 15:22:00

Kedves Másik Néző!
Úgy látszik, mégsem megy ez a gondolkodás... szerinted. Szánom és bánom minden bűnömet, ami szerinted az ország legnagyobb baja. Valóban, miattam halt meg az a szerencsétlen beteg, merthogy én ilyesmiket írok, mint fent. S természetesen a miniszternek nincs köze hozzá...
Ugyan már! S mégcsak nem is ez volt az egyetlen eset. Nincs hét, hogy hasonlókról ne hallanánk! Ez is amiatt van, hogy én nem gondolok utána, mit írok? Nincs káosz az egészségügyben? Nincsenek megzavarodva a mentők is, kit hová kell vinni? Hány hasonló eset volt még? S hány kell még? S ha netán megvalósul a több biztosítós, elnézést, pénztáras reform, akkor egy életveszélyes betegtől előbb kikérdezik, melyik biztosítónál van regisztrálva, majd megnézik, e pénztárnak melyik kórházzal van szerződése, s oda viszik? Nem oda, ahol leghamarabb megmenthetik? Ebben nincs felelőssége a miniszternek s a kormánynak?
Úgyhogy azt ajánlom, inkább te gondolkozz el, mielőtt ilyeneket írsz!

másik néző 2008.02.07. 18:13:45

Tegnap a Vágó-műsorban egy történelemtanár nem tudta megmondani, ki uralkodott Amerika felfedezésének idején Magyarországon.
Mondjon le a Hiller!
Káosz van az egészségügyben igenis.
De van egy történetem.
A lányomnak 6 diopriás volt a szeme.
A barátunk szemorvos professzor. Hat éve nem ajánlotta a lézeres műtétet. Négy éve már igen. De ezt az államiban nem lehet, ezért a lányom elment a magánklinikára vizsgálatra. Ingyen megvizsgálták, és azt mondta neki az orvosnő, mivel még két évig tanul az egyetemen, jöjjön vissza diploma után, mert a sok tanulástól romlani fog a szeme műtét után. Azzal is jój jártunk, hogy közben még fejlődött a technika, meg még olcsóbb is lett.
Igaz, hogy nagyon drága így is, majdnem 300 ezer forint, de négy év alatt megtérül a kontaktlencsére költött pénzből.
Elmentem vele, amikor újra bejelentkezett. Gyönyörű környezet, rögtön három mosolygós ápolónő lép hozzánk, az egyik a nevén szólítja, mert nyilván ő az, aki erre az időpontra jön. Megvizsgálják, tájékoztatják mindenről, én közben a váróban olvasgatok vagy nézem a tévén a műtéttel kapcsolatos tudnivalókat, a sarokban internetre kapcsolt számítógépek. Odalépek a kávéautomatához, keresem, hol kell a pénzt beledobni. Sehol, nyugodtan iszom egyet.
A gyerek kijön, mindent megtudott. Három nap múlva úgy zajlik le a műtét, ahogy mondták, egy percet sem kell várni, ahogy kijövünk, mutatják, milyen sötétítő szemüvegek vannak, de lehet máshol is kapni, van olcsóbb is, menjünk oda, az is jó stb...
Megtudják, hogy hamarosan megkapja a diplomáját, oké, akkor ő is kolléga, fizessen 30 százalékkal kevesebbet, de kérik, hogy amint megkapta az orvosi kamarátók a papírt, vigye be utólag, mert kell a kedvezményhez.
Másnap a MÁV-kórházba megyek meglátogatni a barátomat. Lehetetlen körülmények között botorkálok a valamikor világszép épületben, kosz mindenütt, a portán nem tudják megmondani, hol van, az ápolónő nem akar velem szóba állni, majd elküld az osztályról, egy fél óra múlva kiderül, mégis ott van, szörnyűséges szobában tartják benn egy vizsgálat miatt (amit végül mégsem pénteken végeznek el, hanem hétfőn) két napig teljesen fölöslegesen, kimegyünk az előtérbe, a kávéautomata elnyeli a pénzem, nem látok ki az ablakon olyan koszos...
És ez még a reform előtt volt.
Nyilván ezt akarod te, én a másikat szeretném.
És egyáltalán nem hiszem, hogy bármilyen kormány állami alapon le tudja cserélni ezt a régit.
Merthogy voltam a Mikola vezette László kórházban is - protekciós! - beteg: az ellenségemnek sem kívánom!
Én így gondolkodom. és Te?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.02.07. 19:51:22

Amit írsz, kétségkívül valós problémák. Azok voltak a Fidesz-kormány alatt is, Mikoláról pedig megvan a különvéleményem (nem mint miniszterről).
Bolond, aki nem szeretné azt, hogy az állami egészségügy is hasonlóan működne, mint ahogy te leírtad a lányod esetén (nem idetartozik, de fiatalabbnak képzeltelek valamiért). Kétséges viszont számomra, hogy a reformok ezirányba fognak-e hatni.
Elképzelhetőnek tartom viszont, hogy hosszabb távon akármilyen irányú reform indul meg, mégis kialakul, pontosabban még élesebben különválik az állami és a magán betegellátás (ami ma is működik). Nyilván nem lehet annyi bevételt, járulékot beszedni, hogy minden állami kórház úgy nézzen ki, mint a magánkórházak.Megoldásom nincs, nem értek hozzá, kétségeim vannak csupán .
Továbbá rendkívül zavar miniszterasszony pökhendi magabiztossága.
Üdv.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.08. 10:22:28

Rendkívül sok olyan tartalék van a hagyományos állami egészségügyben, amit nem használnak ki, nem takarítanak meg, mert aki megtehetné, az nem kapna érte egy fillért se, aki meg irányíthatna arra, annak meg nem hisznek. Minisztereknek meg főleg nem. Az mind hazudott, talán Surján volt az utolsó, aki elég tűrhetően működött.

másik néző 2008.02.09. 20:04:02

A szocializmusban is rengeteg tartalék volt még! :):):)
Tényleg van, aki bármilyen államiban hisz?! Nem számítva az olyan politikusokat, akik a magánszférában megbuktak...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.02.10. 11:07:23

Kedevs Másik Néző!
Lehet, hogy meglepő,bár nemigen hiszem, hogy meglepődsz, de én bizony hiszem, hogy igenis vannak területek, amelyek jobb, ha állami kézben maradnak.Az állam nem mindig rossz gazda, a liberálisok hiába igyekszenek ezt terjeszteni, csak a mai magyar állam az.Ámbár azt hiszem, Kóka a meggazdagodásakor (Sulinet) szintén nem hitt még ebben. Vagy nagyon is, ezért tudott belőle meggazdagodni. Na ná, nem is a nemlétező üzleti tehetsége miatt..

másik néző 2008.02.10. 22:24:48

Tanár Úr!
A hit szép dolog, de legalább egy példát azért mondhatnál. (És ha valóban vitatkozni szeretnél: az "én hiszem" gyenge érv.)
Ráadásul egyik szavaddal cáfolod a másikat: nem mindegy, hogy másutt hogy van, ha te is elismered, hogy nálunk nem megy? (Azért tudd, hogy sehol sem!)
A liberalizmushoz pedig ennek semmi köze! (Arról nemis beszélve, hogy egyszer már kiderült: te liberális vagy, ha blogot vezetsz, mert az bizony maga a liberalizmus!)
Ennek a kapitalizmushoz van köze. Amikor megszüntettük a szocializmust, akkor teljesen új logikára voksoltunk. Tudom, hogy sokan azt hitték: a kádári célokat oldja majd meg a új rendszer. Erre idézte valakitől Kertész a Gályanaplóban: "Jézust mondanak, Marxot értenek alatta."
A szocialista egészségügy úgyis ezer sebből végzett, hogy akkor még nem voltak ilyen drága gyógymódok. Az egész rendszer korrupt, átszövi a hálapénz-szokás. Amikor a Fidesz hatalomra került, ezt Orbán nagyon jól látta, csak megijedt az orvosi lobbi rettenetes erejétől.
Ma elvileg a kommunizmus dívik: "mindenki ingyen magkapja a lehető legjobb ellátást és gyógyítást". Csakhogy ez teljesen lehetetlen. "Akkor meg legalább a másik is dögöljön meg!"- jön a másik lehetőség. De ez sem igaz, mert a protekciósok és a pénzesek megkapják, amit kell, a többiek meg nem. Ez tetszik neked? Csodálkoznám,ha így volna. Akkor meg miért drukkolsz azoknak, akik ezt a marhaságot támogatják? Ráadásul a kommunisták kezdték, hozzájuk csatlakozott a Fidesz. De a szurkolóknak még ez sem tűnik föl. Csak tudnám ezzel hogyan számoltok el!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.02.11. 15:15:19

Kedves Másik Néző!
Még egyszer mondom: a jelenlegi egészségügyről közel azonos a véleményünk.A különbség talán ott van, hogy a kormány "reformjai" érdemben aligha változtatnak ezen. A kétségtelenül meglévő korrupció, hálapénz ezek által nem szünik meg, sőt a szinte minden területre kiterjedő várólisták egyenesen melegágyai lesznek a további korrupciónak.
A kapitalizmus logikájának elfogadása sem jelenti, hogy annak szellemiségét ki kellene mindenhová terjeszteni.Évszázados kapitalista múlttal rendelkező országokban is állami kézben van az egészségügy (Franciao. pl.), s általában sem mondható, hogy ami állami, az eleve rossz, szntén pl. erre más területről, hogy a gázszolgáltatás egy részét nyugati ÁLLAMI cégeknek adtuk el.
A blogírás nem eleve elfogadása a liberalizmusnak, mindössze egy elemével, a szólásszabadsággal való élés.
süti beállítások módosítása