HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Családok elleni erőszak

2009.01.19. 17:38 sasika61

 

A hétszázát!
Magyarország még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben! Járt itt már tatár, elpusztította a fél országot, hódított a török, elvesztettük az ország területének kétharmadát, de most,  most kérem igazán szarban vagyunk. De legyőzzük, le fogjuk győzni, ha hinni lehet a miniszterelnöknek, sőt azt fogják majd a történelemkönyvek tanítani a korszakról:a hétszázát, ezek a viharban jól kormányoztak!
 
Hát lássuk! Nézzünk egy példát!
 
Amint hallani, a miniszterelnök kiosztotta a feladatokat a kormánytagoknak, hogy tegyenek javaslatokat az újabb „reformokra”, vagyis kaparják össze a költésvetésből hiányzó százmilliárdokat. Különösen Szűcs Erika kapott nagyot a tortából, vasárnap este a tv-ben ( A szólás szabadsága) már puhította a közvéleményt, hogy a családi pótlék sem lehet tabu, a nagy szerkezeti reformok keretében érvényesíteni lehet a rászorultság elvét, vagyis a gazdagoktól meg kell vonni ezt a támogatást. Szerinte ehhez meg lehet szerezni a társadalom támogatását is.
 
Nos, ha így indul a világnak példát mutató („Magyarország az első állam az uniós országok közül, amelyik szembenéz … a helyzettel” - http://www.zoom.hu/belfold/gyurcsany-magyarorszag-szembenezett-a-valsaggal-36965.html) nagy átalakítás, az egszerűen gyalázatos. Ne beszéljünk most a katasztrofális demográfiai helyzetről, nem biztos, hogy egyenes összefüggés van a családtámogatások szintje és a születések száma között, azt viszont már határozottabban állítanám, hogy a támogatások kiszámíthatatlansága igenis visszaveti a születések számát – de mondom, ezt hagyjuk. Nézzük a kiindulási elvet, a rászorultságot. Alaptétel, hogy nálunk „történelmi okokból úgy alakult”, hogy a lakosság nagy tömegei vannak minimálbéren bejelentve, az egyéni vállalkozók kb. kétharmada veszteséget vall be, s akkor még nem említettük a munkanélküliek több százezres táborát. Vagyis: a bevallott jövedelmek nagy része nyilvánvalóan hamis. Erre építeni egy támogatási rendszert azt jelenti, hogy az adócsalók újabb előnyökhöz jutnak, a tisztességes adózók meg szokás szerint szívnak. Márpedig a családi pótlék megkurtításával csak akkor lehet nagyobb összeget megtakarítani, ha a „gazdagok” körébe bekerül a középosztály tekintélyes része is, így volt ez a sokak által bálványozott Bokros esetében is: tanártársaim jó része elesett a csaldi pótléktól: már ők is gazdagoknak számítottak.
 
Ám ha még a tényleges milliomosoktól veszik el a támogatást, társadalompolitikailag az is nagyobb kárt okoz, mint amennyi anyagi megtakarítást nyernek vele. A gyereknevelés ugyanis nem pusztán öncél. Két hasonlóan kereső milliomos közül a társadalomért nyilvánvalóan többet tesz az, aki gyermeket vállal, mint aki nem, ezt abban a jelképes formában, amit a családi pótlék jelent, el kell ismerni, még ha ténylegesen az illető valószínűleg nem szorulna rá.
 
Ami megfontolandó lehet, az legfeljebb annyi, hogy iskoláztatáshoz kössük-e a támogatást, esetleg a pótlékrendszer kiváltható legyen-e adókedvezménnyel, de a rászorultsági elv e téren mindenképpen káros.
 
Milyen társadalmi támogatást remél a miniszterasszony? Megmondom én: a társadalom támogatottságát rég elvesztették, azt viszont joggal remélhetik, hogy a parlamentben lesznek ennek az elvnek támogatói, méghozzá a szabaddemokraták.
Merthogy ez az ő programjuk, már régóta. Nekik - azt mondják - szívügyük a családon belüli erőszak megakadályozása. Helyes. Nekem meg a családok elleni erőszak az.
Ezennel távoltartási végzést kérek, mindkét párt ellen!

197 komment · 2 trackback

Címkék: közélet válság családtámogatások

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr74888964

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Omnibusz énblog 2009.01.20. 23:03:30

BőségkosárTegnap este olvastam Sasika61 blogján, hogy Szűcs Erikának a sz&m miniszterasszonynak derekas részt kell vállalnia kb. 200 milliárd forintos nem várt hiány lefaragásából. A miniszterasszony pedig valamelyik tv-műsorban elhintette, hogy a csa…

Trackback: Vastagbőr 2009.01.19. 21:23:23

A családi pótlék a megszorítások célkeresztjébenA szociális és családügyi miniszter az M1 - Szólás szabadsága vendége volt:Szűcs Erika szerint társadalmilag elfogadható és elfogadtatható, hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot. A…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

talpi 2009.01.19. 23:07:16

A jó édes anyjukat akarják a családi pótlékot nyírni.
Miért nem a pártok költségvetésből történő támogatását szüntetik meg?
Éljenek meg a tagdíjakból, vagy dögöljenek éhen.
Miért az adófizetők pénzét költik a senkiháziak?

tomcsi71 2009.01.19. 23:08:25

shore... a gond az, hogy 15 éve hallgatom mindenkitől (iskolán kívül), hogy milyen rohadt sokba kerülök az országnak... "csak" a diákok érzik úgy, hogy köszönhetnek nekem (meg a kollégáimnak) valamit... gyakran még olyan szülőktől is kapjuk a szart, akinek a gyerekeit simán bejuttattuk az építészmérnökire, meg a corvinusra...
hozzák a gyereket 170 km-ről drogos problémákkal, rendőrségi ügyekkel, kivakarjuk a szarból, főiskolára megy és búcsúzóul megkapjuk, hogy milyen k.rva drága volt havi 9000-ért a kollégium (pontosabban a napi 3x étkezés)... aztán a gyerek meg jön égő arccal, hogy bocs az anyja miatt...
szóval igen vastagon megsértették itt az elmúlt évtizedekben a pedagógus társadalom emberi méltósághoz való alanyi jogát (vagy nekünk már az sem jár?)... most pedig az eddig sem brókeres egzisztenciánkat is szisztematikusan lerombolják...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.01.19. 23:09:41

És az olyan luxuskiadások mint a Nemzet Sportolója/Színésze ?ESTÉBÉ

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.01.19. 23:10:48

@blas: Kimaradt:

Miért a bevétel akarják növelni,miért nem a kiadást csökkenteni?!

Mentula 2009.01.19. 23:12:25

Megpróbálom amúgy közgázos-plasztikusan ábrázolni a problémát.

Én befektetek bizonyos hosszúlejáratú (30-40 év) alapokba (ez esetben ez lenne a gyerek). Ám, amikor lejárnak, nem csak én kapok a hozamból, aki a befektetést eszközölte, hanem szétosztják kortársaim között is, azok között is, akik tücsökként hegedáltak, basztak befektetni. Namost a családi pótlék ezt az igazságtalan helyzetet kompenzálja némileg. Ha ezt is elveszik, akkor b+

Tibike15 2009.01.19. 23:14:09

tomcsi71:
a nagy likvidátor jut eszembe. Ki akar az utolsó sarkantyúgyárban dolgozni?
Ilyesmi a tanári szakma is, drasztikusan csökken a gyerekek létszáma. Ha nincs gyerek, nincs kit tanítani, hiába jók a tanárok.
A tanári egyébként is egy védett szakma, mert a versenyszférában előfordul, hogy a fiatal jobb munkát végez ezért őt tartják meg, mint jobb munkaerőt. Tanároknak meg LIFO/verem rendszer van, mindig az repül, aki utoljára jött, teljesen függetlenül a teljesítménytől.

Mentula 2009.01.19. 23:18:31

A korrektség kedvéért:számos barátom van sajnos, akik a nem eü okból, hanem a egyéni alszerencsék sorozata miatt nem alapítottak családot. De azt ők sem vitatnák, hogy jelenleg lényegesen jobb anyagi helyzetben vannak ennek köszönhetően, még ha amúgy cserélnének is velem. Szóval nehéz ügy ez, fenntartva az alőbbi kommentemet.

lanyi 2009.01.19. 23:24:13

Jézusom mennyi hülye van itt:)))
Olyanokat mondanak hogy beszarok:))

Kezdem azt gondolni, hogy néhány mszp-s szavazó teljesen megőrült az elmúlt években.Nem emékeznek semmire, bármit megtehet velük a jelenlegi hatalom, csak nehogy az a csúnya orbánviktor jöjjön.
Ezt mondják neki a hetihetesben is a nagyon okos néni és bácsik.

Egyébként viszont tragikus a helyzet, mert ha ezeket ujraválasztják 2010-ben, szinte biztos , hogy összeomlik az ország gazdasága.

Példa a gyengébbek kedvéért: ( mondjuk úgysem értik:))) )

Ha a költségvetésből több pénzt akarok valamire szánni, akkor nem az a megoldás hogy elveszem valahonnan.
Épkézláb országokban olyan intézkedéseket hoznak amivel nő a GDP.
Ezért például jelenleg Szlovákiában nem kell elvenni a költségvetés egy fejezetéből sem, sőt mindet emelni is lehet.

Gyurcsányék elmehetnének a szlovák kollégákhoz tanácsot kérni.

Provokáció:
Kedves mszp-sek emlékeztek a " Visegrádi országok"-ra.Szlovákia nem fért a keretbe:)))

tomcsi71 2009.01.19. 23:25:33

tibike15: ezt te sem gondolod komolyan... pláne nem az elmúlt évtized felsőoktatási kontraszelekciója után... az én iskolámban mellesleg 33 fő az átlagos csoportlétszám (finanszírozási szempontból tök jó)... az ideális 17 lenne (a pisa felmérés kapcsán - ami egyébként azt méri, hogy tesco pénztárosnak ki lesz jó - mindig azt szokták elfelejteni, hogy a példaként mutogatott finn rokonoknál ennyi... mert az oktatás nem profitorientált ágazat, hanem stratégiai, amire hosszú távon megéri költeni...)... most lehetne megtenni, hogy az ideális csoportlétszámhoz közelíteni a magyar oktatási rendszert... ez talán még a romák felzárkóztatásában is segítene valamennyit...

safranek 2009.01.19. 23:25:58

Én tavaly majdnem 6 millió forint adót és járulékot fizettem be. (mert mást nem tehettem, mivel alkalmazott vagyok).
Én és a hozzám hasonlók (tisztességes adófizető állampolgár) tartjuk el az országot! Mégis mindíg rólunk akarnak egyre több bőrt lenyúzni.
Egyszer megtehetnék már hogy ezt elismerik és valamiképpen jutalmazzák is.

Daniel W. Mcload 2009.01.19. 23:30:30

Kedves Sasika, postázom számodra a távoltartási végzést, egy tetszőleges arab államba szóló repülőjegy formájában. Ott okoskodj!

andzsin 2009.01.19. 23:36:38

@lanyi: szerintem a jobbos szavazók ugyanolyan őrültek:) akik komolyan elhiszik, hogy jön a chilei cseresznye, meg 400%kal emelik az eü-ben a bért és holnaptól vége a télnek mert aZorbán V. mondja...

szemellenzőt el kéne már dobni. az egész politikai elitet kéne kidobni a kukába és csinálni egy rendes forradalmat itt elvtársak. mert ezekkel az abszolút nullákkal fogjuk még a szart tologatni még vagy 40 évig tök mindegy hogy híjják az éppen regnáló vezírt.

tompus 2009.01.19. 23:39:16


@safranek: Egyetértek. Adókedvezményt a gyerekeseknek, ne családi pótlékot! Jutalmazzák azokat, akik eltartják az országot!

lanyi 2009.01.19. 23:44:13

Kedves andzsin!

Lehet igazad van, de nincs más alternatíva...

Vagy az mszp vagy a fidesz.

A többi párt nem kormányzóképes.
Orbán Viktor mondta, hogy jön chilei csresznye?
Szerintem azt torgyán mondta:)))

Patrese 2009.01.19. 23:45:29

Én egy pillanatra megforditanám a kérdést: rengeteg ember minimálbéren van bejelentve, feketén kapja a pénzt mellé, és nem fizet szja-t? Töröljük el az adójóváirást, egyből havi 1 millió minimálbérestől havi 10000 jönne be az államkasszába. az mennyi is? 10 milliárd? Wow, az évi 120 milliárd...

Vagy szimplán nyúljunk hozzá az ÁFÁhoz. egyből minden feketéző és nyugdijas közteherviselő lesz...

mikike 2009.01.19. 23:50:08

Tudom, h naiv vagyok de... Ők nem látják h mekkora hülyeséget halmoznak a még nagyobb hülyeségre? Ha meg látják, akkor miért nem ég a bőr a pofájukon?! Felfoghatatlan...

KiNG 2009.01.19. 23:57:32

csináljunk forradalmat...
egy ilyen bejelentés miatt nyugaton már utcára vonulnának

vajdasagi 2009.01.20. 00:03:44

@tomcsi71: Én is mindig az SZDSZ-re szavaztam sajnos. Én sem teszem legközelebb. Azért én mégis óvakodnék az erős kifejezésektől, mert a düh mondatja veled, mégpedig azért mert növekszik a teher, sokaknak a helyzet már-már kilátástalanná válik. Nos: ez ELSŐSORBAN a nyugati világ gazdasági válsága miatt van, és MÁSODSORBAN az MSZP miatt. Az SZDSZ nem tehet erről. De mivel túl sok korrupciós ügyben voltak benne, én most rájuk nem szavazok. Az a gondom az ilyen dühös véleményekkel (mégha nagyrészük igaz is), hogy ezen az alapon egy szélsőséges pártot fogunk a nyakunkra ültetni, és attól meg még rosszabb lesz. Tehát embertársaim: vigyázni, ésszel lenni. Dolgozni keményen és takarékoskodni - az igazi gazdasági bajok csak most kezdődnek, még csak az első ízelítőket látjuk belőle, és a széllel szemben a FIDESZ sempisálhat majd. Ha megpróbálja, csak még annál rosszabban járunk majd.

Mindenesetre sasika már-már rendszeres sirámaival az a gondom, hogy azt hiszi, ez azért van, mert van egy Gyurcsányunk. Közben ez alapjában véve a nemzetközi helyzet, amely fokozódik.

lanyi 2009.01.20. 00:10:58

Az szdsz nem tehet az ország pénzügyi és gazdasági válságáról???

A Nyugati világ válsága???
Kedves Vajdasági, akkor arra válaszolj kérlek, Szlovákiában, vagy Szlovéniában miért nincs válság??
A fidesznek ugyanezt kellene tennie?
Ezt miből gondolod?

vajdasagi 2009.01.20. 00:24:31

@lanyi: Szlovákiában is válság van. Csak mivel ők kevesebbet osztogattak eddig (családi pótlékot is, meg munkanélküli segélyeket is, meg rokkantnyugdíjakat is....) így most nekik kisebb a bajuk, mint nekünk. De nekik is bajuk van. MINDENKINEK baja van. Vagy lesz pár hónapon belül. Hát hogyan lehettek ilyen vakok?

Az SZDSZ speciel megpróbált valami reformot, de azt mintha egy hülye népszavazás leállította volna. Mert nekünk minden JÁR!. (Én azért a korrupció miatt nem fogok rájuk szavazni, tehát ne tessék engem emiatt gyűlölni...)

Azért nem lenne a FIDESZ-nek sem mozgástere mert a nyakunkon az államcsőd. Mert a gatyánk is rámegy most arra, hogy többet költünk, mint amit megtermelünk. Hogy más országok jómódú nyugdíjasai befektetési alapokon keresztül adnak nekünk kölcsön pénzt, és mi abból nyugdíjat emelünk, meg ÁFÁ-a csökkentünk, meg közel-ingyen felsőoktatást meg közel-ingyen orvosi ellátást csinálunk magunknak. Meg az állam vezetői korruptak, és valszeg elsősorban emiatt drágán építünk metrót, autópályát és sok minden mást is. Nos, most ezek a főként nyugati nyugdíjasok is megszorulnak és kérik vissza a pénzüket. (Persze sokkal bonyolultabb ez ennél, de itt sokan mintha a valóságnak ezt a számunkra kellemetlen oldalát nem akarnátok látni, én ezért írom ezt.)

mép 2009.01.20. 00:31:58

A család az alapja mindannak, ami működik.

A Kádár rendszerben a teherviselő réteg a Kádár kor előtt kapta nevelését - figyelmébe mindenkinek, aki visszasírná !

Apropó: A Kádár korban csak havi ledolgozott 15 munkanap után volt gyermeksegély, azaz akkor, amikor már kitermelte saját segélyét. Az akkor nem fordulhatott elő, mint ma, hogy az egész család 10 óráig ágyban van, aztán mennek a postára, mert ott osztják a pénzt ! A gyerek meg azért nem jár iskolába, ne kelljen kikelnie 10 óra előtt.

Úgy vélem, hogy amíg munka nélkül lehet pénzt kapni, azaz valamilyen formában nem vezethető ismét be a közveszélyes munkakerülés intézménye, nem lesz kiút.

A lényeg: a társadalmi közbizalmat, az erkölcsöt is folyamatosan újra kell termelni. Ennek történelmileg is igazolt, sikeres módja a Kádár kort megelőző iskolarendszer és tananyag újraalkotása.
Enélkül minden csak vagdalkozás lesz.

lanyi 2009.01.20. 00:36:43

Fogalmazzunk pontosan.
Az szdsz elindított egy hülye reformot...

Egyébként, érdekes olvasni amit irsz, mert tökre jól látod a dolgokat csak valahogy nem látod a fától az erdőt...
Nem a családi pótlék a munkanélküli segélyezés és a nyugdíjasok miatt van válság.
2002 óta mióta ezek hatalmon vannak egy épkézláb gazdasági választ nem adtak a világban zajló folyamatokra.

Szlovákiában Szlovéniában és más országokban nő a Gdp!Az akkor válság?

Reggie 2009.01.20. 00:39:58

Minden olyan tamogatast meg kell szuntetni v atalakitani, hogy a gyerekszulesbol ne lehessen megelni. Pl cspbol adokedvezmeny stb.

vajdasagi 2009.01.20. 00:45:06

@lanyi: Szlovákiában MÉG EGYENLŐRE nő a GDP. De majd leáll. Szlovénia más káposzta, ott régen nem jártam. De amikor még velük egy országban éltem, jól láttam, hogy ritka dolgos és takarékos nép. Alig hiszem hogy ők is túlköltekeztek...

Örülök, hogy azt jól látod, hogy én rosszul látom, de abban viszont bizots vagy, hogy Te meg jó látod. Ez garancia arra, hogy Neked van igazad.

Baráti üdvözlet.

lanyi 2009.01.20. 00:49:39

Kedves Vajdasági!

Bocsáss meg ha kioktatónak tüntem, persze nekem sincs a zsebemben a bölcsek köve.:))

Baráti üdvözlet.

Bummer 2009.01.20. 00:50:38

Milyen érdekes, hogy a felvetett problémára evidens megoldás, hogy a keresőknek adókedvezmény, a munkanélkülieknek pedig iskolába járáshoz kötött csp. És milyen érdekes, hogy ez egyszer már így volt, csak akkor nem volt ilyen "szociálisan érzékeny" kormányunk.

margaritt 2009.01.20. 00:55:00

Az a baj, hogy baj van. Akárhonnan vesznek el, mindenképpen fájni fog valakinek.

Ha nem lenne korrupció...
Ha nem lenne ez az óriási és baromra nem hatékony közigazgatás...
Ha mindenki, aki tud, dolgozna és dolgozhatna..
Ha mindenki, aki dolgozik és keres, adót fizetni...
Ha a beszedett adókat nem herdálnák el, nem nyúlnák le (bármelyik kormány, bár egyik jobban, mint a másik)... és még sorolhatnám...

..akkor talán nem lenne szükség semmiféle megszorításra, senkinek.

De még mindig jobban élünk, mint pl. az etiópok, kína egyes tartományai, stb. Ennek örüljünk

Reggie 2009.01.20. 00:59:04

margaritt 2009.01.20. 00:55:00

Aki a szarnak orul, az nem is erdemel tobbet...

memo62 2009.01.20. 01:15:07

Azert ossze kenne hasonlitani az adorendszereket is hiszen ami MO-on van az nem normalis. Az allam maga teremti a feteke gazdasagot (hasznalja is), az elkepeszto ado- es jarulekterhekkel.

ikszel 2009.01.20. 01:30:54

Egyetértve sok előttem szólóval, szvsz a tisztelt politikusainknak, amikor elő akarják teremteni azt a hiányzó néhány milliárdot, nem abba az irányba kellene elindulniuk, hogy megtalálják azt a csoportot, akiktől még effektíve elvonható némi summa. A gödörbe csúszásnál ez csak egy gyenge fűszál, amibe kapaszkodva egy pillanatra felcsillanhat a remény arra, hogy mégsem zuhanunk a mélybe.
Ha valaki ezt az országot tényleg ki akarná juttatni a pöcegödörből, akkor:
- a segélyezési rendszert gyökeresen átalakítaná, csak azokat hagyva benne, akik ténylegesen és igazoltan rászorultak;
- a gazdaságot igyekezne kifehéríteni ösztönzéssel (alacsony, lehetőleg egykulcsos SZJA-val, egyszerű, átlátható, kiskapu- és kedvezménymentes adózási struktúrával) és szigorral (szigorú büntetések adócsalás, feketemunka esetén)
- a tisztességes munkát és létet propagálná minden erejével, mindent megtenne azért, hogy erre nevelje a felnövekvő nemzedéket
- mindennemű bűncselekmény büntetési tételét a jelenlegi sokszorosára emelné, a törvényeket betartatná, kivétel nélkül mindenkivel, ideértve a politikusokat is, ha kell, magánbörtönöket üzemeltetne, ahol a rabokat keményen dolgoztatnák
- megerősítené a rendvédelmi szerveket, hogy javítsa a közbiztonságot és az emberek biztonságérzetét
- végre hozzányúlna a társadalombiztosítási rendszerhez annak érdekében, hogy szükség esetén a rászorulók elfogadható színvonalú szolgáltatásban részesülhessenek paraszolvencia nélkül
- ösztönözné a felelős gyermekvállalást, megreformálná a közép- és felsőfokú oktatást hogy a gyermekeink olyan képzésben részesülhessenek amely színvonalas és egyben biztos megélhetést is nyújt majd számukra
- megtenne mindent, hogy a magyar szakemberek részt vállalhassanak az ország felvirágoztatásában ahelyett, hogy külföldön keresnének munkát a hatalmas bérkülönbségeknek köszönhetően.

Ha bármely kormány tevékenysége legalább nyomokban tartalmazná a fenti irányvonalak egy részét, érdemesebb lenne Magyarországon élni.
Talán én is hazaköltöznék.

2009.01.20. 06:22:30

Sasika igazad van!De ha már a kormány pénzt akar beszedni, miért nem magán kezdi, mondjuk a képviselök költségtéritésének megadóztatásával, vagy a parlamenti létszám csökkentésével, stb, stb.Ez többet hozna mint a mostani őrületes baromságuk!Annál is inkább, mivel azok akik lassan 10-20 éve csak és kimondottan segélyekböl élnek, azok most mit látnak,-megint ök járnak jól!Hiszen itt jól meglehet élni segélyböl( szoc.segély, családi,lakhatási, gyereknevelési,nem rendszeres, stb, stb.)Emellett ingyen ebéd és ingyenes iskolai, ovodai ellatás, stb, stb!Na erre mondják hogy ez már "amerika" nekik!De mit fog elérni vele ez a süket mszp-s kormány? Még többen nem fognak rájuk szavazni, és a hires szdsz-re sem!Mert ezzel nem ösztönzi a gyerekvállalást,( csak a szoc. segélyesek körében, akiknek igy még többet fognak kifizetni pótlékok gyanánt) hanem éppen ellenkezöleg, egy gyerekes családok lesznek,- ha egyáltalán vállalnak a fiatalok gyereket! Erre született az a mondás, hogy valaki a munkájából sem tud megélni , akármennyit dolgozik,-- nagyon sokan pedig a gyerekcsinálásból is nagyon jól megélnek!Amint a példa mutatja, ez igaz is!

Azhát 2009.01.20. 07:25:45

"bruttó 180 000 ft-ig maradt meg a közalkalmazottaknak... ez gyakorlatilag a nyomorúságosan alulfizetett óvónők és a kezdő tanárok kivételével mindenkit kizár a diplomások közül..."

Nana! Az én munkahelyemen mindenki diplomás (szakirányú diplomás!) és nem kezdő, és egyes-egyedül a főnök az, akinek magasabb a bére bruttó 180e-nél...

Corry 2009.01.20. 07:34:55

@lanyi:

Az szdsz reformja tényleg nem volt jó, sőt eléggé szarul volt kivitelezve de egyvalamit sajnálattal kell megállapítani:
ez volt kábé eddig a legjobb dolog amit reform címén a pártjaink az elmúlt húsz évben az egészségügy területén összehoztak.

És ez azért elég nagy baj. Nagyon drukkolok a fidesznek, hogy sikerüljön a Mikola/Gógl színvonalon hamar túllépni, mert nagy szükség lenne rá.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.20. 07:54:14

Ahogy átolvastam a hozzászólásokat, úgy látom, a többség ellene van a tervezett kormányintézkedéseknek. A legtöbbek által támogatott javaslat úgy tűnik az, hogy a családi pótlékot váltsa ki bizonyos jövedelemhatárig -mondjuk évi 5 millió- az adókedvezmény, ez talán az adózást is ösztönözné, ahol pedig objektív okok miatt nem vehető az adókedvezmény igénybe, ott pedig maradjon a családi pótlék, valamilyen feltételhez kötve, pl. iskoláztatás.
Én ebben a Fidesz-kormány gyakorlatára ismerek rá nagy vonalakban, ezek szerint nem is volt az olyan rossz, legalábbis e téren. Ugyanakkor emlékszem rá, mekkora támadást kaptak emiatt a balliberális sajtótól, politikusoktól.

Hogy nagy a baj, nem vitás. Ukrajna helyzete rémisztő, nagyon remélem, nem jutunk odáig. Valamit tehát tenni kell. Nekem viszont úgy tűnik, a kormány a legkönnyebb megoldásokat választja, elvesz attól, akiktől eddig is sokat vett el, a kormányzati propaganda, a haverok etetése, a túlméretezett/túlszámlázott presztízsberuházások megmaradnak, gazdaságélénkítés minimális - no, ez az én bajom elsősorban. S ez nem jobboldaliság kérdése. Ha a Fidesz így töketlenkedne évek óta, azt is szóvá tenném. De nem ez a helyzet.

degreen 2009.01.20. 07:54:28

zavarosban jól lehet halászni.
a csp elvételében nemhogy nyereség nem lesz, hanem még több pénz fog elmenni. meg kell állapítani ki jogosult, papírmunka, stb.
hülyék ezek, ahogy vannak. és hazavágták ezt az országot. de a pofájuk nagy. sok mocskos, lelkiismeretlen. magukon kezdjék a sporólást.
ikszelnél a pont.

Kopasz Mercis 2009.01.20. 08:11:23

@Mentula:
"Én befektetek bizonyos hosszúlejáratú (30-40 év) alapokba (ez esetben ez lenne a gyerek). Ám, amikor lejárnak, nem csak én kapok a hozamból, aki a befektetést eszközölte, hanem szétosztják kortársaim között is, azok között is, akik tücsökként hegedáltak, basztak befektetni. Namost a családi pótlék ezt az igazságtalan helyzetet kompenzálja némileg. Ha ezt is elveszik, akkor b+"

Ráadásul a befektetésem, azon kívül hogy gazdaság élénkítő, hiszen fogyaszt (étel, ital, gáz, játék, ruha, nagyobb lakás, nagyobb autó stb), a valóságban már a beruházási időszakban is netto befizető. (lásd az ő fogyasztása miatti ÁFA befizetést)

Corry 2009.01.20. 08:13:15

@sasika61:
Még van egy nagy baj:
idén minden valószínűség szerint nem ez az első és az utolsó 200 milliárdos lyuk a költségvetésen. Lassan abba kéne hagyni az ötletelés elvtársak, mert csak az Internacionálé refrénje marad...

Nuclear Winter 2009.01.20. 08:23:33

Nincs ezzel baj, h elvesszük a gazdagoktól, csak nem azoktól fogjuk, hanem megin a középosztály szopik. Spóroljunk a kölkökön 60 milliárdot. ok. a közszolgáknak meg adjunk vissza 80 milliárdot, csak ne sztrájkoljanak. Tudod mit? Sztrájkoljanak basszák meg.

andzsin 2009.01.20. 08:24:51

szögezzünk le néhány dolgot:

1. a válságot mindegyik országban érezhető, az EU-ban jövőre gyakorlatilag jó esetben megy 0 fölé a növekedés.
2. nálunk a gazdasági töketlenkedés már 2000-ben elkezdődött, az akkori kormány 2002 májusában 95%-os hiánnyal adta át a kasszát (lsd. 2003-ÁSZ jelentés), erre rátett egy jó nagy lapáttal a Megyó-kormány, amit mindenki megszavazott.
3. egyetlen kormány sem mert hozzányúlni a nagy ellátórendszerek reformjához ill. akik megpróbálták azokat a 300ft véres kard lebegtetésével sikerült elsikálni, inkább tömje mindenki tízezresekkel az orvosok zsebét, az jobb, ugye???
4. ha nincs válság, akkor ez a kormány még viszonylag jól kijöhetett volna az egészből 2010-re, még az elbaltázott döntéseinek ellenére is, mert a mutatók tavaly nyáron már keztek egészen jók lenni.
5. az ellenzék k.....va könnyen mutogat a baloldalra, amikor egy rohadt konstruktív ötletük nem volt, azt szajkózzák 7 éve, hogy több pénzt az embereknek, el a kezekkel a nyugdíjaktól, csükkentsük az adókat és járulékokat és ne fizessen senki semmiért! amikor hozzá kéne nyúlni a 2/3-os törvényekhez, abba nem mennek bele. akkor hogyan lehet itt bármit csinálni???
6. ettől függetlenül a kudarc jórészt ennek a mostani töketlen kormánynak a hibája.

Nézzük meg mit is csináltak a szlovákok, mert divat mostanában odafelé mutogatni, csak ahhoz itthon is vizitdíjat, tandíjat kéne fizetni, eltörölni a külön kedvezményeket, de ha ez a kormány meglépné, na akkor jönne ám a jobbos hadjárat, ha aZorbán csinálná meg az már rendbe lenne, ugye?

na akkor Szlovákia:
Adóreform - A Richard Sulík és Ivan Mikloš fémjelezte 19 %-os, személyi jövedelemadóra, társasági adóra és Áfa-ra is vonatkozó egyenadó bevezetésével, az örökösödési, ajándék, illeték és osztalékadó eltörlésével lényegében megszűnt a kettős adózás intézménye
Egészségügyi reform: a feneketlen hordóként működő egészségügy piaci alapokra való helyezése volt. Ki merték végre mondani, hogy a király meztelen. Magyarul, hogy ingyenes egészségügyi ellátás mint olyan - mégha alkotmányban szavatolt alapvető emberi jogról is van szó - nem létezik. Megjelentek a magán egészségbiztosítók, szabályozóként megalakult a Biztosításfelügyeleti Hatóság. A vizitdíj, kórházi napidíj és receptdíj bevezetésével elősegítették a túlfogyasztás csökkentését. A szolgáltatók és az egészségbiztosítók a hatékonyabb gazdálkodás érdekében részvénytársaságokká alakultak, ill. gyógyszerkiadás stabilizáló intézkedések kerültek bevezetésre.
Nyugdíjreform - Ľudovít Kaník - aki Ivan Mikloš mellett a másik szlovák reformminiszter - vezényletével a tőkefedezeti elven működő 2. nyugdíjpillér bevezetésével lehetővé vált, hogy a jövő nyugdíjasai elvonásaik 9 %-val saját tőkeszámlán takarékoskodjanak. 2004 január elsejétől hárompilléres szlovák nyugdíjrendszerről beszélhetünk, mely az összes közvéleménykutatás szerint a legelfogadottabb reform a lakosság körében.
Munkaerőpiac és a szociális ellátási rendszer reformja - szintén Ľudovít Kaník munka-, szociális és családügyi miniszter nevéhez fűződik. Lényege, hogy a 2003-ban liberalizált Munkatörvénykönyvvel rendkívül rugalmassá vált a munkaerőpiac, mely lehetővé tette a Lengyelország után második legmagasabb európai mutatóval bíró szlovák munkanélküliség csökkenését. Lehetővé vált egyben a nyugdíj melletti munkavégzés is.“Dolgozni megéri”szellemben pefig a szociális ellátási rendszer is nagyban átalakult. Szigorodott a szociális juttatások kifizetésének ellenőrzése, megszüntek az addig érvényes, hatalmas visszaélésekre lehetőséget adó rendelkezések, melyek paradox módon épp a dolgozni akarókat büntették. Mindezzel célirányossá és motiválóbbá vált az egész ellátási rendszer.

leveliro1 2009.01.20. 08:30:04

Emlékszem, mikor az Orbán-kormány vége felé bedobták, hogy a nyugdíj attól függjön, hogy a gyereked mennyit fizet be (persze először még csak 5%-ban). Lett erre mennydörgés, földindulás: meglátták a veszélyt, hogy ez megoldja a problémákat.

Reggie 2009.01.20. 08:33:51

leveliro1 2009.01.20. 08:30:04

Ja, csak ha a gyerek elmult 18 akkor mar nem mondhatod neki hogy kussolj es dolgozz. amikor el akar menni kulfoldre melozni vagy szimplan lopni akarja a napot. A meddok plane problemat okoznak.

Manyizga (törölt) 2009.01.20. 08:35:39

Így elvonni a családi pótlékot, nincs értelme. Figyeljétek csak, hogy mennyi - szerencsére csak papíron - egyedülálló szülő lesz hirtelen! Hogy a jövedelemhatárnak alákerüljön a család...

Nehogymár csak a vállalkozók tudjanak csalni!! Így a társadalom ismét egyenlőbb lesz, mindenki csal! Gratula! :))

citrix 2009.01.20. 08:37:24

A valós jövedelem és a születésszám között fordított arányosság van.Lásd a fejlett és a harmadik világ átlagéletkora,születésszáma.Az alacsony (nulla) képzettségű,igénytelen,lecsúszott,lopásból-markecolásból élő családok sarjai hihetetlenül szaporák.Ebben etnikumi hozott tuljdonságok is erősen szerepet játszanak,magyarul ösztönösen szaporodnak (és mert jólesik dugni,de nem védekezni).A családi pótlék kimagasló százalékát segélyből,lakhatási támogatással élők kapják,nagyon sok gyerekkel és papíron nulla jövedelemmel.Akik a "gazdagok" közé sorolhatók (a család jövedelme bevallottan maghaladja a havi 600.000 forintot) nagyon szerény számú gyereket hoznak össze,tehát a felvett családi pótlék elenyésző.Az átlag bérből és fizetésből élőket jó lenne,ha Szűcs nem venné a gazdagog közé,mert ők éppen csak megélnek valahogy segély nélkül.Jelentős megtakarításuk nincs,viszont adót,járulékot busásan fizrtnek mert alapból levonják tőlük.A vállalkozók megint csak a "rászoruló" rétegbe tartoznak papíron,és ez számít.Hogy a segélyezettek egy része Audival,Mercivel stb. jár,gagyizik,másokat megkárosít (!),elissza-elkártyázza a pénzt,az nem számít.Ami jár,az jár neki.A Szuzukis balek majd gazdagnak ítéltetik,és elveszik a pótlékát.

andzsin 2009.01.20. 08:44:29

@citrix: pont ez az amit egyszerűen nem lehet megoldani igazságosan. mert hiába nevelek három gyereket, annyi adót fizetek, mint a franc és nem kapok támogatást. ellenben azzal, aki ingyenélő és marha jól megél belőle. idézem a cigányembört a tvből: "minek dolgozzak ha a f....ból is megélek?" nahát ez az. de ilyenkor jön az ún társadalmi szolidaritás, hogy akkor ő most haljanak éhen?

Jocó01 · http://megszoritos.blog.hu/ 2009.01.20. 08:50:38

Én úgy vagyok vele, hogy értem, hogy megszorításokra van szükség, de nem értek a társadalom terhelésének aránytalanságával. Konkrétan, hogy már megint a nyugdíjas (=komcsi szavazó törzstábor) az, aki a legkevesebbet érzi az egészből, az egyedüli megszorítás az, hogy némileg csökkentik a 13.havi nyugdíjat, (ami amúgy is nonszensz, mert a nyugdíjon kívül egyetlen szociális transzferben sem-gyed, gyed, családi pótlék, munkanélküli, stb.(!!!) volt soha 13.havi járandóság. A nyugdíjemelés fix, a nyugdíjat nem leher elveszíteni, mint pl. egy állást.
A családokat súlytja megintcsak minden - a munkanélküliség, az emelkedő hitelköltségek, és még az állam is innen akarja a szociális juttatásokat elvenni.
A nyugdíjasok mára egy "társadalmon felüli osztály", kivételezett csoport lettek, a kormány meg csodálkozik, hogy életcéllá vált nyugdíjba vonulni...

Shore 2009.01.20. 08:54:45

@Jocó01:

"már megint a nyugdíjas ... az, aki a legkevesebbet érzi az egészből,"
+
"A családokat súlytja megintcsak minden "

A nyugdíjas Jocóéknál már nem része a családnak. Pusztuljon. Lol.

Shore 2009.01.20. 08:58:35

@Nuclear Winter:

"Nincs ezzel baj, h elvesszük a gazdagoktól"

Előre a lenini úton!!

Jocó01 · http://megszoritos.blog.hu/ 2009.01.20. 09:00:46

Lehet nem egyet érteni, de tessék beállni a sorba valamelyik hiperbe, és megnézni, hogy fogyaszt a kisnyugdíjas!! Márkás termék, primőr zőccség kilószámra, aztán utána sírnak, hogy ők jujj de mennyire szegények. Azt kellene meglátni, hogy amellett, hogy a legátfogóbb szociális védőhálót ők kapják, a válság legkevésbé őket érinti. És ez mit eredményez? Azt, hogy ma, Magyarországon nem éri meg dolgozni!!!

Kopasz Szuzukis 2009.01.20. 09:10:33

Honfitársaim!
A legalapvetőbb probléma a választási-politikai rendszerrel van! Addig, amíg egy politikus, vagy állami vezető azt nézi, hogy egy intézkedés milyen választási visszaesést hozhat a következő választásokon neki, vagy pártjának, nem lesz normális, reális közállapot Magyarországon.
Miért nem mer egyik, vagy másik politikai elit komolyan hozzányúlni bármihez is? Mert félnek attól, hogy 100-200-300ezer szavazatot veszíthetnek. Na, ettől szaros az egész.
Birkák voltunk, mikor 1990-ben hagytuk, hogy a régi politikai elit látszólagos leváltása után az új elit a régi módszerekkel bebetonozza magát. Mert, ugye az egypártrendszer után, most többpártrendszer van. Csak az előtag változott! A pártrendszer maradt. Hiába választanék én, mondjuk egyéni képviselőt, az, a megválasztása után máris egy politikai párt bábjává válik. És onnantól kezdve a pártdirektívák szerint tevékenykedik. A pártok pedig kizárólag a saját hatalmukat próbálják minnél jobban megerősíteni, megnövelni. Függetlenül az őket a vállukon tartó tömeg akaratától. Hiába azonos, mondjuk a bivalybasznádi SZOCIALISTA képviselő és a csajágaröcsögei FIDESZES képviselő érdeke, egyformán akkor sem szavazhatnak, mert a pártjuk mást mond. Akkor is a pártja álláspontja mellett KELL szavaznia, ha választókörzetének érdeke mást diktálna? És, ha mégis másként szavaz, akkor "monnyonle"! Mert a mindenható frakciófegyelem sérült? Magyarán az a párszázezer választó, aki az adott képviselőt odajuttatta, le van szarva! Jó nagy ívben!!! Pártállásától függetlenül!!! A pártrendszer miatt fordulhatott az is elő, hogy egy politikai minoritás sakkban tarthatta a politikai többséget (lásd szocik vs szadesz, vagy fityesz vs kisgizdák).
El kéne zavarnunk a búsba az egész politikai bagázst! Elöl haladna Gyurcsány, karöltve Orbánnal, és mögöttük az egész politikuscsorda. A szatellitpártocskáikkal.
Új, kizárólag területi alapon, lakosságszámarányosan választott parlamenttel. A képviselők dolga a törvényhozás, és a hozott törvények, rendeletek betartásának ellenőrzése, valamint kontrollálni a mindenkori kormány működését. Mivel ez egész embert követelő munka, így a képviselőség kizárólagosan főállású. Vagyis más tevékenységet a képviselői jogállás fennállása alatt nem végezhetne. Nuku igazgatótanácsosdi, szakértősdi, vállalkozósdi. Ha, vége, akkor röpde vissza a gazdaságba, mert szerződéses viszony volt. Ha szarul tevékenykedik, körzete leválthatja, mert nekik felel, nem pedig egy ilyen, vagy olyan pártnak.
A köztársasági elnököt népszavazás útján választani! Ő mondja meg, hogy ki legyen a miniszterelnök. Nem a pártok. A köztársasági elnök sem végezhet semmilyen pártpolitikai tevékenységet.
Magyarán helyezzük oda a tényleges politikai és gazdasági hatalmat, ahova az való: Magyarország állampolgárai KÖZVETLEN fennhatósága alá.
Lenne 2-3 szar évünk, mert az új felállású államgépezetnek kellene 1 kis idő a beinduláshoz. De utána sokkal reálisabb viszonyok jöhetnének létre. Nem lenne kánaán, de megnőne a létbiztonság.

andzsin 2009.01.20. 09:15:00

@Kopasz szuzukis: ugyanezt mondom én is, csak az a baj, hogy hétköznap sem lehet a tecsóban parkolni, mert nagy a jólét. ahhoz kéne kb. 1 millió munkanélküli hogy forradalom legyen. egyszerűen ki kéne mennie fél milla embernek az utcára vagy 2 és fél milliónak a Kossuth-térre:)))) és azt mondani elég volt. Új társadalmi szerződést kötni és senkit nem engedni a kormányrúdhoz, aki valaha osztáylvezetőnél magasabb rangban regnált.

s9e (törölt) 2009.01.20. 09:18:38

Tételezzük föl, hogy 10 ember minden nap elmegy sörözni és a összesen 100 dollárt fizetnek a végén.

Ha úgy fizetnének a sörükért ahogy most adót fizetünk valahogy így nézne ki:

Az elsõ 4 ember ( a legszegényebbek) nem fizetnének semmit

Az ötödik 1 dollárt fizetne.

A hatodik 3 dollárt fizetne.

A hetedik 7 dollárt fizetne.

A nyolcadik 12 dollárt fizetne.

A kilencedik 18 dollárt fizetne.

A tízedik ( a leggazdagabb) 59 dollárt fizetne.


Tehát így döntöttek, és a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik. \"Mivel olyan jó vásárlók vagytok mától olcsóbban adom nektek a sört 20 dollárral.\"


Onnantól a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került.


A csapat továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért ahogyan adót fizetünk, ami azt jelenti, hogy az elsõ 4 embert a változás nem érintette - õk továbbra is ingyen ittak.

De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizetõ vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?

Kiszámolták, hogy 20 dollár 6 részre osztva 3,33. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. Ezért a bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részébõl körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki.


Tehát:

Az ötödik ahogy az elsõ 4 semmit se fizetne (100% megtakarítás

A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett (33% megtakarítás

A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett (28% megtakarítás

A nyolcadik 9 dollárt fizetneb12 helyett (25% megtakarítás

A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett (22% megtakarítás

A tízedik ( a leggazdagabb) 49 dollárt fizetne 59 helyett (16% megtakarítás

Mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest és az elsõ 4 továbbra is ingyen ivott.


Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.

Én csak egy dollárt kaptam a 20 dolláros engedménybõl õ pedig 10-et mutatott a tízedik emberre.

Ez igaz kiáltotta a hetedik. Miért kap õ 10-et mikor én csak kettõt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt.


Várjunk csak kiabált az elsõ négy kórusban - mi nem kaptunk semmit - a rendszer diszkriminálja a szegényeket.


A kilenc ember körülvette a tízediket és elverték. A következõ este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek és a tízedik nélkül itták a söröket.
Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék.

Ez az ahogy az adórendszerünk mûködik. Az emberek akik a legmagasabb adókat fizetik kapják a legnagyobb kedvezményeket az adókedvezményeknél. Ha túladóztatják és támadják õket azért mert túlságosan gazdagok egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sõt elõfordulhat, hogy külföldön fognak inni ahol a légkör barátságosabb.

Azoknak akik ezt értik, nem kell magyarázni.

Azoknak akik nem értik, nem lehet elmagyarázni.


David R. Kamerschen, Ph.D.

Professor of Economics

University of Georgia

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 09:28:03

sasika!
elöször isegyet értek veled, és nem értek egyet sok kommentelővel.
1. A családi pótlékot, többszörösen befizetem az államkasszába.
2. egy kis részét visszakapom.
3. Na ha ezt most elveszik, (v.ki feltette a kérdést: van olyan Mo-on, na és persze dolgozik,akinek nincs hitele, leginkább lakás?)akkor miből fizeti ki a pedagogós, a multinál dolgozó szellemi stb. az amúgy 20 %-al magasabb törlesztőrészletet?
4. majd jön a sok okos és mondja, he-he miért van hiteled? Mert szeretnék v.mi jobbat és többet, ami a családomé.
5. Jó hát ha még van olyan idióta ma Mo-on aki boldogulni akar, dolgozni, gyerekeket, családot stb. akkor abba még rugjunk bele még egyet.
6. Az utóbbi időbe egyre többször beszélünk már mi is arról, hogy irány nyugat, ez a gondolat napról, napra erősődik.
7. kérdés, ha mi és azok akik még dolgoznak és dolgozni akarnak ebben a k.rva országban, elmennek akkor ki fogja kitermelni a nyugdijjat az MSZP szavazótáborának?
NAGY KÖVÉR BÉKÁK, ezen az utóbbin érdemes lenne elgondolkoznotok, mert lehet, hogy végleg eltüntök a politikai süllyesztőben, és utánna még a végén dolgoznotok kell, úgy, hogy a bruttó béretek k. szép, de a nettó szarra nem elég.
Na egyébként PEACE, kidühöngtem magam, de az országelhagyás gondolata, nem gyengült.

qwert77 2009.01.20. 09:31:29

Mi lenne, ha a mai viszonyok között egyetlen objektív mérőszámot alkalmaznánk a családtámogatásban: ez pedig a gyerekszám.
Az első gyerek után egy minimális csp járna. Szép dolog, hogy valaki gyereket akar, támogatandó, de egy gyereket két dolgozó ember támogatás nélkül is fel tud nevelni, ráadásul ez a két szülő egy jövőbeli eltartót hagy maga után.
A második gyerek "érné" a legtöbbet. Minden "előnye" megvan, ami az egyedülinek nincs.
A harmadik már plusz, de népességügyi okokból szerintem ugyanaz a szint, mint a második.
A negyedik, ötödik, sokadik gyereket meg igenis olyanok vállalják, akik családi pótlék nélkül is fel tudják nevelni,meg különben sem hiszem, hogy akinek 3 gyereke van, annak a plusz 15-20 e Ft-tól lesz kedve még egyhez. (A kivételt tudjuk)

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 09:34:55

@qwert77: az ötlet nekem tetszik, persze majd ezt is jól megköpködik.

Jocó01 · http://megszoritos.blog.hu/ 2009.01.20. 09:44:10

Szoktam számolgatni, és k***ra bosszant a tény, hogy családunk, (ketten melózunk, asszony br. 120m, én br 131), két gyerekkel mé mindig NETTÓ BEFIZETŐI vagyunk az államnak, tehát, adók, tb, egyéb közterhek fomájában, de a magánnyugdíjat szigorúan nem számítva többet fizetünk az államkasszába, mint amennyit szociális transzferben visszakapunk.
Tudom, a közalkalmazotti állás átka a bejelentett munkaviszony... :))
Tehát, egy fillér támogatást nem kap az, aki vállalja két leendő állampolgár felnevelését...

Gazz 2009.01.20. 09:45:43

Persze a köcsögök a szent nyugdíjasokhoz továbbra sem mernek nyúlni. Mivel az eltartók már régóta jóval kevesebben vannak, mint az eltartottak, ezért az ő szavazataik már nem fontosak...

2009.01.20. 09:54:09

Jocó01!Ha már beálltál a nyugdijasokat köpködök társaságába, megkérdezném hány éve dolgozol,mennyit fizettél be( szja, tb,stb) és még egy kérdést feltennék--ugye ha anyuci és apuci megöregszik akkor eltartod öket? Mert bár dolgoztak és fizettek( nem minimálbér után, bár ez nem biztos) de ne adjunk nekik semmit mert --"járni járna, de nem jut"!Akkor ugye nem adod be öket a szoc.otthonba sem, mert azt is a közösböl fizetik!(mert ezek nagyrésze,állami fentartásu) Abban igazad van, hogy ma itt nem érdemes dolgozni, ám nagyon sokan dolgozni kényszerülnek, mert ők nem tudnak következmények nélkül lopni,és nem az életcéljuk az hogy eltartottak legyenek, mint a 3 H-s kisebbségnek!

mucika 2009.01.20. 09:57:29

jocó01 - én nem értek egyet azzal, hogy a nyuggerek balos szavazók. Nyilván vannak köztük balosak is, de pl. a vidéki nyugdíjasok inkább jobb oldaliak, szerintem. De végül is ez teljesen mindegy.
Én leginkább azoknak adok igazat, akik azt mondják, hogy ne a bevallott jövedelmet nézzék a juttatások megítélésénél, mert az semmit sem jelent. Nekem is volt olyan osztálytársam, aki minden év elején felállt az osztályban, hogy kéri a különböző segélyeket, holott ők voltak az egyik leggazdagabbak, csak éppen volt papírjuk arról, hogy az egy főre eső igencsak alacsony.
A kiadásokat is kellene nézni - hiába van papíron viszonylag nagy jövedelmem, ha a lakáshitelem elviszi a felét, mert hát ugye laknom kell valahol.
Nekünk nem olyan régen született gyerekünk, és persze nem a csp. miatt szültem, de azért belekalkuláltuk, hogy majd lesz plusz 12 ezrünk. Egyébként második gyereket pont amiatt nem fogunk vállalni, mert félünk, hogy azt már nem fogjuk tudni eltartani.

gbaba31 2009.01.20. 10:00:02

Üdv,

nem pont ehhez a helyzethez írtam, és már jóval korábban, de talán van egy-két normális gondolat benne:-)

gbaba31.blog.hu/2008/09/21/a_csaladtamogatasi_rendszer_arnyalatai

gbaba31

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 10:01:32

janos 551!
abban is van demagógia amit mondasz. Mert ugye akkor a nyugdijjasoknál is fel kell tenni ezt a kérdést. pl. 41 éves nyugdijjas mennyit fizetettbe? Azoka falun élő "kisnyugdijjasok" akik gyereket neveltek otthon, mennyit fizettek be stb.
A probléma a nyugdijjal, hogy a nyugdijasok egy tábor, de a munkavállalók nem. a 13. havi igaz most csökkentett nyugdijjat azok is megkapják akiknek szinte munkaviszonyuk se volt, a nyugdijemelést pedig a 41 éves nyugdijjas is megkapja, de én iddén egy fillér fizuemelést se kaptam, legfeljebb prémium elvonást.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 10:09:40

@janos551:
Egyébként mi aza 3 H? kiványcsivá tettél.

Jocó01 · http://megszoritos.blog.hu/ 2009.01.20. 10:09:58

Nem bántom én a nyugdíjasokat, mert arról nem ők tehetnek, hogy ki mikor és mennyit ad nekik. Én itt két dologra próbáltam felhívni a figyelmet. Az egyik, hogy ha van egy gyermeket nevelő család, akinek járna papíron 100 Ft, meg egy nyugdíjas, aki szintén kapna ugyanennyit, de az államnak mondjuk nincs 200 Ft-ja, csak 180, akkor mintegy rutinszerű mechanizmusként kap a nyugdíjas továbbra is 100-at, a családos meg 80-at. Véletlenül sem fordítva, és még csak nem is 90-90. Erre írta Gazz, hogy "szent tehenek". Érinthetetlenek, mert akkora szavazótömeg.
A hibás itt az, aki ebből a társadalmi csoportból szavazótömeget kívánt gyártani, és ennek érdekében minden eszközt bevetett.
És a következő helyzet állt elő: egyrészt, a nyugdíjak elosztása rendkívül aránytalan. Sokszor köszönő viszonyban sincs a téynleges befizetésekkel vagy a ledolgozott évek számával. '90 óta volt jópár számító mechanizmus hatályban, így a 15 éve nyugdíjba mentek mára tipikusan nagynyugdíjasokká váltak, sokszor nettó 120-170 havi járandósággal, akik most készülnek nyugdíjba pedig ennek kevesebb mint felét kapják ugyanolyan adottságokkal. A nyugdíjrendszer az elmúlt években teljesen elrugaszkodott a munkával megszerezhető jövedelmek értékétől, így mára az egyik "legjobban fizetett szakmává" vált". Na, nekem ezzel van a gondom. Ezt nem engedheti meg az állam magának.

gbaba31 2009.01.20. 10:18:00

@soulclipse: köszi, sok-sok nagyon nehéz társadalompolitikai, szociális kérdés és megoldatlan probléma sorjázik ma hazánkban (sőt, azt gondolom világszerte, más-más formában), és az egészben azt szeretném látni, esetleg láttatni, hogy ezek mennyire komplex kérdéskörök, és mennyire szorosan kapcsolódnak egymáshoz (persze őszintén ehhez a kérdéshez például laikusként, ugyanakkor családapaként viszonyulok).
További szép napot!

gbaba31

s9e (törölt) 2009.01.20. 10:29:09

Nem baj ha elveszik a csalási pótlékot. Csak akkor legalább kevesebb adóban legyen már beszámítva, hogy 3 gyereket nevelek. És igaz, hogy messze többet keresek mint az átlag(cserébe kidolgozom a belemet) de igenis számít az 50e forint csp mint ahogy az is, hogy nincs semmilyen visszatérítésem, gáz kompenzációm stb. Cserébe van egy különadóm.

qwert77 2009.01.20. 10:45:17

@Sca:
A különadóhoz minimum 7 milliós jövedelem kell, abból a nettó kb. 4-4,5 millió, egy főre jut havi 70-80 e. Szerinted ma Mo-on biztos, hogy e mellé a közösből is adni kell???

wjozsi 2009.01.20. 10:49:35

Velem együtt számos családosnak foszlott semmivé most a jövőbe vetett hite.

A választási matematika alapján persze érthető, hogy újra meg újra azoktól vesznek el, akik amúgy sem rájuk szavaznak (értsd: családok, becsületes emberek), így nem veszítenek pozíciót (ha már nyerni nem tudnak, hacsak nem ezúttal a felheccelt irigyek tömegein keresztül).

Csak éppen EMBERILEG és gazdaságpolitikailag nem érthető!

Követelem, hogy ez a banda távozzon, és végre EMBEREK irányítsák az országot!

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 10:57:06

Kedves gbaba31!
az én "agyam" is kattog hasonló témákon. Az előbb irtam egy kommentet, bár szervesen nem ide kapcsolódik, de azért be másolom. ezzel kapcsolatban is várom a véleményeteket.

Problémák-problémák-problémák!
1. szegregáció: A szegregáció káros, mert a "magyar" gyerekek, nem találkoznak a roma gyerekekkel és - akkor amikor még tanithatóak max. 10 éves korukig, utánna már tanulnak- így el sem sajátithatják (mert ezt csak kis gyerek korban lehet) a toleranciát, elfogadást.
2. Ha nem szegregálunk káros, mert a tanitó (esetleg ovónő) nem tud fogalakozni azokkal az átlegos képességű "magyar"gyerekekkel, akik átlagos magyar munkás családokból jönnek, így a kitörés lehetőségétől őket is megfosztjuk. Ja, hogy miért nem tud foglalkozni velük, mert a 6 éves roma gyeknek meg kell tanitani, a fogmosást, a WC papír használatát, az étkezés előtti kézmosást stb. és az írás-olvasás csak e után jöhet, hiszen a köz higiénia az alap, hogy ne fertözödjenek (ez nem rsszista, olvassátok tovább) rüh-vel, stb. nézztek csak körül.
3. Na most akkor melyiok a károsabb a szegregáció, vagy az integritá össz társadalmi szempontból?
T. szociológusok! Valami értelmes kutatásra, és számokra várok, bár tudom ilyen ugyse lesz, mert ezeket (helyesen őket) meg lehet venni a választásokkor, engem pedig nem, így erre a politika nem add pénzt..
4. Romaság összetett kérdés, de tény, hogy bár a sztereótipiák, nem mindig helytállóak, de azért mint mindenre a nagy számok törvénye igaz, így az általánosítás is (csak az öszzes kivételt, meg kell nebezni, általános iskolai matek) mely szerint a romaságon belül nagyobb az Szadesz által kreált ún. megélhetési bünözés (bár véleményem szerint a lopás, az lopás), és ritkán fordul elő olyan, hogy az ún. cigánybünözésnél az elkövető nem roma, ezek pedig a tipikusan kis összegű háztáji, szines fém stb. lopások.
5. miért kell kp.-ban odaadni a segélyeket? erreforditanának aparátust és pénzt, ne a gázártamogatásra. jól ki lehetne találni. pl. asegélyből egyből ruhát, tartós élelmiszert, mosószert, stb. kapna a "községházán" a rászorult a gyerekének és nem a közeli kocsmárost, na meg az államot (jóóó magas jövedéki adó) gazdagitaná a delikvens.

Alexnorman 2009.01.20. 10:57:12

Egyetértek sasikával.

És még:

Az MSZP-SZDSZ az eszközeivel, (mint valaki fenntebb írta), a mostani magát egyre inkább fenntartani nem tudó középosztály gyermekeiből egy tanulatlan, tudatlan, és ezért esélytelen réteget "nevel" fel, akiket saját hazájukban sakkban tartanak egy nagyrészt élősködő életmódot folytató népcsoporttal.

Így a jövőben a gazdasági, politikai, értelmiségi középréteg és elit "osztálya" megüresedik.

De semmi gond, lesz aki betöltse a megüresedett poziciókat. Kik azok?

Azok, akik eddig is pénzelték az MSZP-SZDSZ kampányokat, és a kormányzásukhoz minden "szarbakerülésükkor" anyagi (és egyéb) segítséget nyújtanak. (Pl. IMF hitel).
Elkezdték már a betelepedést. Igényes lakóparkokat építenek maguknak - szép környezetben.

Ez a népcsoport, a mai hazájában sajnos nagyon szarul érzi magát, ami teljesen érthető, hiszen szenvednek a terroristáktól, (bármikor kaphat egy rakétát az otthonuk, bármikor repülhetnek a levegőbe az utcán..stb...).

Úgy látszik nem látnak más megoldást a népük számára, mint új hazát foglalni Európában.
A helyük 15-30 éven belül várja őket. Ez ügyben az MSZP-SZDSZ akadálytalanul, és sikeresen végzi a feladatát.

Na, akkor, nem lesz alanyi jogon járó segílyke, vagy éhenhal, vagy elmegy kukásnak-wc pucolónak a cigány. A volt középréteg szegénységben fog élni, örül majd ha valami "emberi" munkát talál. Kiszolgáltatott lesz.
És akkor nem lesz ám liberalizmus!!!!!
És mi lesz?
Lesz közbiztonság. Fegyveres katonák cirkálnak az eddig kisebbség által terrorizált vidékeken.
Esetleg lesz egy országrész, ahova odatelepítik őket, és nagy falat emelnek köréjük (ami, akárhogy is nézzük, érthető). REND LESZ!.
És ha a cigány még akkor sem akar dolgozni -- kitellik tőle- akkor majd a hülye magyar (mert bizony tanulatlan és tudatlan lesz a magyar, a drága és jószínvonalú iskolákat nem bírja megfizetni) lesz a kukás és a wc pucoló. Örüljön hogy nem hal éhen! És kussoljon.

Ez a jövő.
Egy új Izrael.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.01.20. 10:59:28

"Jajj-jajj, net tolem vegyek el, hanem mastol! Igen tudjuk, hogy rossz, es valakinek szopni kell, de az legyen mas." Uncsi, onlejaratos. A valodi meg nem valodi milliomosok helyzete pedig ettol tok fuggetlen. Eloszor is nem a milliomosokrol van szo, hanem a kozepreteg azon reszerol, akinek ez a vagas elfogadhato kompromisszumot jelent. Masodszor az adocsalas az egy masik kerdes. Valoban igen nepszeru sport Magyarorszagon, de speciel most nem lehet arra mutogatni. Azert ne vegyek el a kevesbe raszoruloktol, mert vannak olyanok, akiknek ugyanugy nincs ra szuksege, de torvenytelen eszkozokkel megis kiugyeskedik? LOL

Sot, hat ha valamit lehet kezdeni az adocsalassal, az az adocsokkentes lenne, aminek alapfeltetele a kiadascsokkentes, aminek alapfeltetele a szoc tamok csokkentese, ami ellen olyan hevesen tiltakozol. Igen, ne valtozzon semmi, maradjon minden igy, mert igy rossz, de a valtozastol meg fosunk.

Igy is loszar amit a kormany csinal, mert gyavak rendesen belenyulni a rendszerbe, pont az olyan valasztoi reakciok miatt, mint amit te is produkalsz itt. Annyi eszuk meg nincs, nem is volt, hogy rajojjenek, hogy ennel nepszerutlenebbek mar ugysem lesznek, tok mindegy, hogy 100 vagy 1000 milliardot vagnak. Csak az utobbibol evek alatt lehetett volna valami eredmeny, ebbol amit meg csinaltak nem lesz semmi. (Ja, es ez mar 2006-ban lathato volt.)

A demografiara mutogatni meg aztan igazan nagy demagogia, hiszen ez most kifejezetten a valsagra reagalo intezkedes. Maga a valsag sokkal nagyobb demografiai visszaesest fog produkalni a bizonytalansag es a sok elvesztett munkahely miatt. Es nincs olyan kormany (nem is lehet), amelyik majd szepen 'ellensulyozza' a valsagot, amig az el nem mulik. Mibol ellensulyozna? Es ha igen, akkor ki hinne el, hogy sikerul is nekik biztosan? Ha meg nem hiszik el az emberek, akkor ugyis tobb gumiovszer fogy ;).

Megegy nezopont: a ra nem szoruloknak osztogatott csaladi potlek helyett esetleg lesz mibol fedezni a valsag miatt kirugottak muinkanelkuli tamogatasat. A ketto nem azonos osszeg persze, de hat valamibol kell arra is penzt szerezni. Melyik a fontosabb? Az, hogy azt tamogassuk, akinek van egy eleg normalisan fizeto allasa, vagy az, hogy azt, akinek semmilyen allasa nincs? (Ja, es persze nyilvan a munkanelkuliek jo resze ugyanugy csaladban el, tehat nincs itt szo nemzetgyilkossagrol, csak arrol, hogy atcsoportosul kicsit az osztogatas.)

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 11:05:06

@qwert77:
értelek, kell a társadalmi szolidaritás, és nem kell a magas jövedelem. De, így hova jutunk?
ha 7 millió, akkor a 40 % min, megy az államkasszába, és mit kap cserébe? egy nagy ló fa.zt.
ne kapjon családi pótlékot, oké, de akkor ne vegyük el majdnem a felét.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 11:13:25

@atleta.hu: De ugye te nem egy adót csaló vállakozó vagy aki igyis-ugyis megkapja az összes segélyt?

qwert77 2009.01.20. 11:15:22

@soulclipse:
Egyáltalán nem a magas jövedelem ellen vagyok, de idén a költségvetés előirányzata szerint 470 milliárdot költünk családtámogatásra. A befolyó szja-bevételek 2 000 milliárd. A befizetett szja 24 %-a elmegy családtámogatásra (plusz családi adókedvezmény, de az nem nagy tétel). Mennyivel jobban nézne ki egy 25%-kal kisebb alsó vagy felső kulcs.. És mennyivel igazságosabb..

p_p 2009.01.20. 11:22:26

Nem olvastam végig minden kommentet, de többen írták (korábban is, máshol is) hogy az ÁFA-t kellene felnyomni, a többi adót meg csökkenteni, mert hogy ez az legigazságosabb. Ez elsőre jónak tűnik, csak ott bukik meg, hogy már nem lőnek a határnál...azaz tegyük fel lenne 50% az ÁFA. minden élelmes ember ebben az esetben az itthon megkeresett (és mérsékelten leadózott) pénzéből, segélyéből havonta egyszer kimenne Bécsbe, Pozsonyba nagybevásárolni, mert így már megérné mindenképp. továbbmegyek, a kisember (akinek csak bkv bérletre futja) továbbra is a közeli boltban venné meg az immáron sokkal drágább kenyeret, a "nagyember" lenne az aki a szomszédos országokban pakolná tele a SUV-ját.

A családi pótlékoz meg: én bízok benne, hogy pár éven belül eljutok oda, hogy gyerekvállalás. Nem a pótlék alapján fogok dönteni, hanem a meglévő állásom alapján, hogy már "megengedhetem-e magamnak" persze később nyilván jól jön minden kis pénz.

Továbbá lehet, hogy öregszik a társadalmunk, de a világ népessége csak nő és nő, a Földünk csak fogy.
Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy a két, max. három gyerekes családokat rendesen támogatni, míg aki kipotyogtat munkanélküliként 6-8 porontyot (fajtól, bőrszíntől függetlenül) attól megvonni minden támogatást. Persze akinek már megvan, attól nem megvonni, csak a jövőre nézve erre ösztönözni.

s9e (törölt) 2009.01.20. 11:27:47

@qwert77:
Én nem a közösből kérek. Csak ne vegyenek el olyan sokat. Igy is bőven nettó befizető vagyok. És eltartok 5 embert, a családomat.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 11:32:26

@qwert77:
Ez igaz, de ez is:
Nyugdij kiadás 2.999 Mrd, egészségbiztosítás:
1.417 Mrd.
A magas jövedelmű (már amennyiben kb. nettó 230 tényleg olyan magas, persze a bejelentett minimál bér feletti bruttó (max. 5000)-hoz viszonyítva tudom, hogy igen) arányosan több Eü és nyugdijjárulékot is fizet.
Minél magasabb a jövedelem és itta ténylegesre gondolok, annál nagyobb minden teher.

movhu 2009.01.20. 11:35:31

@qwert77:
Okostojás. Szerinted mennyi pénzt fizet be az államkasszába havonta, aki évi 7 milliót keres?
Havi ~600-ból kézhez kap ~300-at(nem 400-at, nem ártana számolni), ami a munkáltatójának 800-ba kerül.
Azaz az havi 500-at tol be a nagy feneketlen rendszerbe. Ebből ő miért nem kaphat vissza, és miért kaphat az, aki életében soha nem dolgozott és nem is akar soha???

movhu 2009.01.20. 11:39:35

Nem ártana sokaknak átfutni a fenntebb említett sörös példát. Megint az kapja a b*szogatást, aki a 10 személy 10 sörének 60 %-át kifizeti, mert rohadjon meg de gazdag.
Ezért ő el fog menni másokkal sörözni a maradék 9 meg a saját sörét sem tudja majd fizetni.
Csak ez lefordítva itt nem sör lesz, hanem gáz, lakás, kenyér.

qwert77 2009.01.20. 11:46:16

@Sca: Szerintem én is ezt írtam: a családi pótlékon megspórolt pénzt adócsökkentésre kell fordítani.

@soulclipse:
A nyugdíj egy más tészta, most nem arról volt szó. Ráadásul jóval árnyaltabb is a probléma: rokkantnyugdíj, 13. havi, korkedvezmény, nyugdíjemelés rendszere, stb.

@movhu: Szerintem te számold át.
De érdekes logikád van, sokat fizessen be, hogy sokat kaphasson vissza, (és így azt érezze, hogy az állam gondoskodik róla)
De mi lenne, ha el sem vennénk tőle?? Így az adminisztrációs költségekkel is csökkenne az ő fizetendője..

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.01.20. 12:08:31

@qwert77:
De arról is, hisz mégegyszer mondom, Eü és nyugdijjárulékot is vonnak, így ő nem csak a szociális kiadásokhoz járul hozzá nagyobb részben, hanem a többihez is és akkor "cserébe" szinte semmit nem kap?
De az adócsökkentéssel egyetértek, csak úgy mint a családi adózással, de v.mi tényleg müködőképessel.

qwert77 2009.01.20. 12:30:47

@soulclipse: Egyelőre magasabb nyugdíjat kap érte cserébe. Aztán 5-10-15 évre ki lát előre...

Alexnorman 2009.01.20. 12:55:40

Megfigyeltem már, mihelyst Izrael és MSZP-SZDSZ viszonya feltűnik a hozzászólások között, a címlapról rögtön leveszik a blogot.

Jól csinálják.

Ez már Off volt.
Bocsánat!

Bee-Lah 2009.01.20. 13:00:27

alapvetően békés ember vagyok, de ha ezt meglépi, akkor valami el fog szakadni bennem, és ordítani kezdek, hogy "Gyurcsány takarodj!"... :(
ötletek:
ne jövedelem alapján legyen, hanem vagyon alapján...
így a budai villában élő "minimálbéres" lemarad, és nem BMW-vel mennek a segélyért...
de az is felmerült bennem, hogy az adó mértéke befolyásolja, mennyit ér a szavazatom:
segély: 0,5*
minimálbér:1*
évi 1MFt levont adó:5*
évi 10MFt levont adó:10*
így próbálja valaki a populizmust...

Az kellene elérni, hogy a csp választható legyen adócsökkentésben is, és egy kicsivel kedvezőbb legyen: mondjuk ~25% járjon jobban az adókedvezményt választó... mindjárt nem érné meg zsebbe kapni a fizut...
és a 3 gyerektől kötelezően adóvisszatérítés...
továbbá, ha valaki lepattintja a gyerekét az államnak, a jövőben ne kapjon csp-t... :)

movhu 2009.01.20. 13:56:31

@qwert77:
Egyrészt igazad van, eleve el se vegyék, én is ennek a híve vagyok. Talán azért mert rendes adófizető vagyok.
A számítás:
Bruttó 600.000 forint a munkáltatónak összesen 802.950 forintjába kerül. Ebből a dolgozó 307.290 forintot kap meg. Ezt elhiheted, de ha nem, nézz utána.

movhu 2009.01.20. 14:03:25

Az évi 4.5 milli forint az nettó 375 havonta. Ehhez bruttó 760 ezer forint kell havonta.
Ennek bérköltsége 1 millió forint felett van. Nem véletlenül ilyen nagy az adócsalás ithhon.

lanyi 2009.01.20. 15:28:59

Nagyon szeretem a hozzászólásokat olvasgatni...

Ettől okosabbnak érzem magam:)))

Hogy néhányan miket mondanak...:)))

Yasashi Tanuki 2009.01.20. 16:33:25

@Reggie: És ezeknek a fedezetét nem szabad a bérből levonni.

Az SZDSZ reformjaival pont az volt a baj, hogy elvontak egy csomó pénzt az egészségügyből viszont az egészségügyi járulékot cserébe növelték sőt párhuzamosan kivetettek három újabb sarcot vizitdij, kórházi napidij és dobozdij cimén.

Kopasz Mercis 2009.01.20. 18:18:13

Elveszik hát elveszik. Ez volt az egyetlen amit kaptam a társadalomtól.

Semmi baj, nem lesz semmi lelkiismeret furdalásom ha majd adót csalok.

2009.01.20. 19:01:33

Soulclipse! A 3H-s kategória, a Halmozottan Hátrányos Helyzetüek csoportja.Általában a kisebbséget nevezik igy a "zsargon" nyelvén!Amugy meg amit leirtam az nem demagógia. Különbséget kell tenni, nyugdijas és nyugdijas között! Mert most akkor megkérdezném, hogy édesanyám aki 34 évig dolgozott, nagyon nehéz körülmények között és fizetett mindent(mert akkor levonták), szegény idö elött meghalt.Akkor én most kiabáljak mindent--kigyót, békát-- a mai nyugdijasokra? ---Jocó01!Értem én amit leirsz, de ne azt hidd, hogy akik '90 években mentek nyugdijba azok "hülyére " keresik magukat a nyugdijból! A svájci indexálás, 88 tól él, ez igaz. De a nagy nyugdijat a rendörök, tüzoltók, katonák és politikusok kapták-kapják,ma is!Arról nem beszélve, hogy ezek az emberek 25 év szolg.viszony után automatikusan lettek nyugdijasok.Amugy az átlag nyugdij 80 ezer ft nálunk! Ez pedig ugy 36-42 év ledolgozott idö után szerintem még kevés is! Ha pedig a politikusok pénzét megnézem, akkor a 80 ezres átlag semmi az ő havi 2-2,5 misijükhöz képest!( Ez lehet hogy demagogia, de vállalom)

tomcsi71 2009.01.20. 19:10:38

FEHÉR VAGYOK
HETEROSZEXUÁLIS
DOLGOZOM ÉS ADÓZOK
ÉN IS IGÉNYT TARTOK A KISEBBSÉGEKET MEGILLETŐ VÉDELEMRE!!!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.20. 19:26:23

@tomcsi71:
Erről az jut eszembe, hogy az egyik tanítványom édesapja, amikor valamilyen kérdőívet kellet kitölteniük a szociális helyzetük felméréséhez, arra kérdésre, hogy tagja-e valamely kisebbségnek, azt a választ írta be, hogy igen, a magyarnak...

tomcsi71 2009.01.20. 19:40:01

@sasika61:
ez sem rossz... az én variációmat egyébként egy rendőr haverral hoztuk össze a helyi spar parkolóban, amíg az óvis kölkeink békésen "gyilkolászták" egymást...

movhu 2009.01.20. 19:50:10

@sasika61: Én azt hiszem MO egyik legelnyomottabb és legkevesebb főt számláló csoportjához tartozom. Adófizetőnek hívják.
Részemről, mint fajvédő, csak azokat sorolom ide, akik annyi keresnek, amennyivel be vannak jelentve.

qwert77 2009.01.20. 19:57:03

@movhu:
Akkor majdnem fajtársak vagyunk. Mondjuk én többet keresek, mint amivel be vagyok jelentve, csak a baj, hogy mindig pont annyit találok..

Bocs, ez szar volt...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.20. 20:04:25

@movhu:
csatlakozom, én sem keresek többet.

Agyalap 2009.01.20. 22:43:35

Nem olvastam végig az összes hozzászólást de komolyan érdekelne, mi a fenét tudunk tenni ez ellen?
Gyalázatos dolognak tartom, hogy ezen a költségvetéshez viszonyítva kis tételen próbálnak megnyugtatni minket - mostmár egyenesbe kerülünk.
Mint megélhetési dolgozó megkérdezném - miért nincs létjogosultsága a családi adókedvezményeknek, miért kell milliárdokat elszórni a feneketlen és átgondolatlan szociális háló lyukjaiba?
Persze azért ennyire nem vagyok naiv - de a szavazóbázis mindenek előtt?
Én ezt nem hagynám, de mi a fene legyen? Kezdjem egy "Mindenki mondjon le!" táblával a Parlament előtt?

gyuribácsi 2009.01.26. 20:14:30

Végigfutva a hozzászólásokat őszintén csodálkozom:
- többségében részproblémák megoldására vagy elvetésére látok megjegyzéseket.
-véleményem szerint itt nem a részletekkel (sokszor azokkal is), hanem a rendszerrel van gond!

Sajnos ezt az ezért a területért felelősök sem látják, mert akkor nem kezdenének a 100 helyen lyukas gatyát egy helyen foltozgatni. Ez vonatkozik a költségvetésre és persze annak problémáiból fakadóan az "alrendszerekre" is. Szociális háló, egészségügy, nyugdíjrendszer stb.

A másik gond talán az lehet, hogy ha valaki politikába kezd, legyen az jogász, tanár, vagy bárki, egyből megmagyarázza nekünk a közgazdaságtant, egészségügyet, oktatást, ipart....
Mi lenne a megoldás?
Tud e ide valaki megoldást javasolni!
Ugye egyből itt is a rendszer lesz gyanús! Na nem a jobb, vagy baloldali rendszer, hanem a kiválasztási rendszer és már a kályhánál is vagyunk!

Talán össze is áll a kép, vagy a legsürgősebb teendők!
süti beállítások módosítása