babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Köszönet a kórházvédőknek

2008.10.29. 17:45 sasika61

 

 Úgy tűnik, az egri kórházvédők és a HospInvest közti küzdelem az utóbbiak csatanyerésével egyelőre lezárult. Az egész folyamat a magyar „privatizáció” állatorvosi lova lehetne, annyi volt benne a mutyizás, a homály, a csúsztatás, mellébeszélés, ellentmondás és nem mellékesen a politikai szál. Megvették / nem vették meg a volt Fidesz-képviselőt, akinek segítségével megválasztották az MSZP-s Sós Tamást, s akinek szavazatával így el lehetett adni a kórház működtetési jogát; helyes / nem helyes, hogy a megye összes állami kórháza egy kézbe kerül; van / nincs egyenes kapcsolat aközött, hogy e települések mind MSZP-s irányításúak; tisztességes / nem tisztességes eszközöket is bevetett-e  a HI, hogy dolgozókat toborozzon; miért kapott rendre határidő hosszabbítást a HI; miért került el  a helyileg illetékes ÁNTSZ-től a veszprémihez az engedélyeztetés; van / nincs tartozása a HI-nek; rajta van / nincs rajta a HI az APEH adóslistáján; van / nincs elegendő orvosuk a működtetéshez – csupa olyan kérdés, amiből szerintem normális körülmények között egy is elegendő lenne a folyamat abszolút korrektségének megkérdőjelezéséhez.
 
 Mindezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az igazság a kórházvédők oldalán áll. Ez akkor is így van, ha követtek el hibákat, ha némelyek esetleg kiváltságaikat (is) féltették.
 
 Patetikusan szólva: a nemzet igazi ügyét ezekben a hónapokban ők képviselték. Ki lehet ezért őket és a minősítésért engem is nevetni: szarok rá. Mint ahogy arra a Mikolára is, aki „nem hallott az egri kórházvédők küzdelméről”.
 
 És nem felejtek. Emlékezni fogok, hogy kik voltak az egyik s kik a másik oldalon. Emlékezni fogok a munkanélkülivé tett százakra, s arra is, kik tették azzá őket. Éppen ezért a magam nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik minden fenyegetéssel dacolva kiálltak a kórház állami kézben való maradásáért.
Lehet röhögni.

191 komment

Címkék: közélet egészségügy hospinvest egri kórházvédők

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr42738956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisregina 2008.10.30. 08:33:21

Nagyon helyes volt a kórházvédők harca! Mégiscsak helyesebb, ha egy csődtömeget, mi mindannyian fizetjük. Mégiscsak helyesebb, ha nem hagyjuk, hogy fejlesztések történjenek, mert akkor esetleg jobb lesz a kórház, mint egy másik magyar kórház, az meg hogy nézne ki?

Találós kérdés: mikor hozták meg azt a törvényt, ami a kórház privatizálását lehetővé tette?

Bandy 2008.10.30. 08:47:21

Mint kívülálló követtem az eseményeket és felháborít a "kórházvédők" gusztustalan , agresszív, demagóg, hamis, félrevezető kampánya. Teljesen egyértelműen látszik, hogy nem a "betegek" jobb ellátásáért küzdenek, hanem a saját kis mutyizós businesseiket , és a valós vagy vélt befolyásukat féltik egy a költséghatékonyságra és ésszerűségre is odafigyelő üzemeltetőtől. Ezek után én sem venném fel őket a HI helyében, mert biztos, hogy szabotálni fognak ahol csak lehet és be akarják majd bizonyítani, hogy mennyire szar a HI alatt.

Én most is szívesebben járok itt Budapesten olyan eü intézményekbe, amelyeket úgymond "profitorientált" cégek üzemeltetnek, mert ha fizetnem is kell, azt hivatalosan és nem zsebbe, nem kell sokat várnom, kultúrált környezetben lehetek, magasabb technikai színvonalon , sőt az orvosok, ápolók is motiváltabbnak tűnnek.

Itt nem a eü intézmények kiárusításáról van szó, hanem az üzemeltetéséről. Engem nem érdekel , hogy állam vagy magán befektető végzi ezt. Oda megyek ahol magasabb színvonalat kapok. A mutyizós "kórházvédők" meg menjenek a sunyiba. Ha ők nyertek volna, be nem tenném a lábamat az Egri kórházba.

Vilámközösülés 2008.10.30. 09:01:50

1990-ben a dicső; derék és nagyszerű rendszerváltóink a vadkapitalizmusra szavaztak. Mi az üzleti szférában pár év alatt beletörödtünk abba, hogy a tulajdonosoknak amindig igazuk van /akkor is ha nincs/, sajnálom az egészségügy az oktatás és a kultúra dicső és látszólag harcos rabszolgáit, de velük is ugyanez lesz a politikai vezetés mindenkori szinétől függetlenül.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2008.10.30. 09:11:22

Nem tudom ki hogy van vele, de jártam már állami és magánkézben lévő kórházban is és volt olyan rokonom, aki az állami kórházban halt meg ellátatlanság miatt. Egy percig sem gondolkodnék azon, melyik kórházba mennék, ha választhatnék. A tisztelt kórházvédők meg nyugodtan hemperegjenek a saját szarukban, de ne az én kontómra próbálják a jelenlegi szar egészségügyi rendszert fenntartani.

Bearti 2008.10.30. 09:14:20

Csőbuta ember lehetsz, mert érvelni ugyen, azt meg sem próbálsz az "igazad" mellett.
Patetikusan szólva: igaz magyar vagy!

Komejni 2008.10.30. 09:16:54

Miről szól ez az írás?
Ez egy vélemény, semmit több.
A cikk szerzője tényleg az orra hegyéig nem lát el. Méghogy nem felejt: megjegyezni sem tud semmit sem abból ami történt...

_Anand 2008.10.30. 09:20:52

No akkor, csak a biztonság kedvéért, ha valaki nem értette a lényeget: NEM (csak) az volt a bajunk, hogy kikerül az állami kézből a kórház, bár véleményem szerint az egészségügyet semmilyen körülmények között nem szabadna profitorientálttá tenni, mert elvész a lényeg, ld. pl. az USA fantasztikus eü. ellátása. ( www.youtube.com/watch?v=RgokigyLdyU&feature=related , tessék végignézni az összeset, van bőven és elég megdöbbentő)
A fő baj az volt az egész Hosztpiszoksággal, hogy nem voltak tisztességesek az eszközeik. Eleve úgy jöttek be, hogy kopogás helyet berúgták az ajtót. Azonnal hazudozni és fenyegetőzni kezdtek, minél nagyobb ellenállást éreztek, annál furább dolgokat kezdtek művelni. A vége felé már szabályosan félni kezdtünk tőlük, másrészről pedig szinte mulatságosnak hatott volna az eszméletlenül átlátszó, hazug, kapkodós, csaknem hisztérikus viselkedésük, csak sajnos élesben ment. Higgyétek el, eleinte gondolkodtunk rajta, hátha jó lesz ez nekünk és ha már sóselvtárs ilyen szépen elárult bennünket, nem tudnánk-e megegyezni és valami jót kihozni az egészből, mert azt mindenki tudta, egy egész megyéről van szó, nem pusztán párszáz dolgozóról. De egészen egyszerűen NEM. Mert őket nem érdekli a beteg. Minket meg igen. Tudom, ha ezek után november másodikán meghal egy beteg és én nem vagyok ott, akkor én leszek a hibás, mert "cserbenhagytam", de azért az igazság nem ennyire egyszerű.... nagyon-nagyon fájdalmas. Mi az emberi életre esküdtünk, nem a pénzre.
Nem tagadom, némely kórházvédő többet ártott az "ügynek" mint használt, de a szándék jó volt, legfeljebb a módozat sikerült patetikussá, néhol vicessé. Azért az egész csöppet sem vicces, lássátok be...
Nem volt tökéletes a kórház, korántsem. De azt hiszem, hogy aki manapság ebben a kórházban dolgozott, többnyire elhivatott barom volt. A fikázóknak pedig annyit: ha nem szépen szóltak hozzád a szakrendelőben, gondolj arra: amilyen az adjonisten... De majd most! Csupa élmény lesz és mulatság! Csak nehogy halálra röhögjük magunkat.
....
Lehet bántani minket.

kisregina 2008.10.30. 09:21:26

A nemzet igazi ügye a cikkíró szerint tehát az, hogy a szar magyar egészségügy maradjon ugyanilyen szar.

beavereater 2008.10.30. 09:40:29

_Anand: ezzel a negédes szöveggel senkit sem hatsz meg.

Ja még valami: "Mi az emberi életre esküdtünk, nem a pénzre."
Meg a főorvos úr talpának nyalására...

Karak 2008.10.30. 09:43:28

"És nem felejtek. Emlékezni fogok, hogy kik voltak az egyik s kik a másik oldalon. "

Gratulálok a remek igazán nagymagyaros hozzászóláshoz, gondolom ugyanezen alapon szoktad dobálni a rendőröket minden lehetséges alkalommal is, mert egyszer 14 éves korodban részegen csúnyán mert nézni rád egyikük és ezt hihetetlen mód meg kell torolni, mert neked ehhez jogod van.

Szívből örülők annak, hogy végre átkerült a működtetés egy olyan céghez aki várhatóan ezt normálisan fogja tenni, vagy legalábbis biztos racionálisabban mint a mostani "lopjuk el a magánpraxisba a kórház felszerelését, érdemi munkát csak magánpraxisban folytatunk akinek meg ez nem tetszik az mind áruló/ügynők/untermensch " hozzáállással bíró orvosok által működtetve.

Remélem ez annak a folyamatnak egy állomása amikkor az orvosi szakma jeles képviselőit visszarángatják a földre az általuk saját maguknak megítélt kisebb isten státuszból.

kenya 2008.10.30. 09:50:57

beavereater-te amit irtál komolyan gondolod???????????

minden orvos és alkalmazott a főorvos ÚR talpát nyalja!!! nem kicsit nagyon!

beavereater 2008.10.30. 09:55:41

kenya: tudom. Amikor orvosokkal beszélgetek, és megkérdezem őket, hogy mi a legnagyobb akadálya annak hogy tisztességesen megéljenek a tudásukból úgy, hogy közben még gyógyítanak is, általában az a válasz: "a kórházvezetés és a főorvosi kar, tisztelet az igen kevés kivételnek".

Ami nem túl meglepő.

beavereater 2008.10.30. 09:56:35

Egyébként felőlem a főnökeik azon testrészeit nyalogatják, amit akarnak, de ha ez a betegellátás/gazdálkodás rovására megy, ott akkor bozótvágóval kell rendet tenni.

beavereater 2008.10.30. 10:00:02

Ugyanis a "zemberek" már azért nem hisznek az _Anand féle "kórházvédőknek", mert pontosan látják, hogy a játék az ő bőrükre megy, _és már nincs vesztenivalójuk_. Az orvosok végleg elvesztették a hivatásukból fakadó bizalmas és ezzel a tekintélyüket is. Innentől az egyszerű halandó már csak egyben reménykedhet: jön valaki tulajdonos, aki világos játékszabályok mentén dolgozik. Ugyanis tetszik vagy sem, az eü-ből mindig is fognak kivenni profitot, nem is kicsit. Csak nagyon nem mindegy hogyan:
a) a mostani átláthatatlan hűbéri rendszerben, teljesítménykényszer nélkül és pillanatnyi úri kedv/hangulat szerint
b) szabályozott üzleti modell alapján.

Jelenleg az a) verzió tombol a legtöbb helyen, amitől nagyon sokunknak averziónk van.

NagyonPC 2008.10.30. 10:18:39

Én a magam részéről adnék a HI-nek egy évet, és azután mondanék véleményt.

Amit átvesznek, az a hírek szerint egy csődtömeg: csak a műhibák miatt kb. 300 MFt adóssága van a kórháznak (ezt mondjuk le lehetne vonni az érintett és távozó orvosok végkielégítéséből ).

Ígérték, hogy felemelik a béreket 15%-kal, talán még a 13. havi fizetést is megtartják - nem úgy, mint azoknál, akik most közalkalmazottak.

Vállalták, hogy nem bocsátanak el senkit (igaz, a kórházvédők önkéntesen megoldották a leépítések népszerűtlen feladatát.) A pályázaton 2. Debreceniek nem vállalták a teljes gárda megtartását.

Valamint vállaltak nagyméretű beruházásokat is.

Ezeket a vállalásokat számon kell kérni. Kész.

Amit látni szeretnék (az egész magyar EÜ-ben):
-Korszerű eszközpark
-Felújított épületek
-Papír, ülőke, lámpa a WC-ben, víz a csapban
-rugalmas rendelési idők, rövidebb várakozás
-Pontos információszolgáltatás, betegirányítás
-Publikus információk a betegellátás javuló statisztikáival és csökkenő halálozással a honlapon
-Minőségbiztosítás! Elégedettségi statisztikákkal és ez alapján jutalmazott/elmarasztalt személyzettel

Ha látok javulást, elégedett leszek, ha nem, lesz egy felelős (HI), akin számon lehet kérni. Az állami intézményekben senki sem vállal felelősséget.

Meggyőződésem egyébként, hogy a szükséges pénz benne van a rendszerben, csak ma kézen-közön elfolyik.

Bandy 2008.10.30. 10:21:02

Kedves Anand

"NEM (csak) az volt a bajunk, hogy kikerül az állami kézből a kórház, bár véleményem szerint az egészségügyet semmilyen körülmények között nem szabadna profitorientálttá tenni, mert elvész a lényeg, ld. pl. az USA fantasztikus eü. ellátása. ( "

Miért probléma a "kórházvédőknek" az, hogy a kórházat egy magáncég üzemeltetné profitorientáltan, miközben az állami felügyelet és tulajdon megmaradna. Az egy demagóg duma, hogy ne tegyük az eü-t profitorientálttá. Én mint mint beteg szívesebben járok egy csúnya kapitalista profitorientált cég által üzemeltetett kórházba, ha tudom, hogy az orvosokat nem csak a saját zsebük érdekli, jobb minőséget, körülményeket, odafigyelést biztosítanak nekem. Kurvára nem érdekel, hogy ki az üzemeltető, csak a színvonal és odafigyelés számít. Az USA-ban nem a kórházak színvonalával, hanem az eü. biztosítás rendszerével van gond. Voltam kint. Tudom.

Az Egri kórház eddig sem gazdálkodásában sem minőségében nem bizonyította, hogy az állami üzemeltetés olyan nagyon sikeres és hatékony lenne. Adjunk időt (néhány évet) a HI-nek és akkor majd kiderül jobb lett-e vagy sem.

A kórházvédő orvosok harca mögött a következő indokokat sejtem:

- Féltik a hatalmukat, a kórházi hierarchiában elért pozíciójukat
- Féltik a hálapénzüket , a saját kórházon belüli kis mutyizós magánbusiness-eiket.
- Politikai motíváció, úgy gondolják, mivel a HI az MSZP-hez áll közel, ezért küzdenek ellene.
- Saját maguk vagy valamilyen fideszes céggel szeretnék üzemeltetni a kórházat . (megint a saját zseb)

"Mert őket nem érdekli a beteg. Minket meg igen"
Ha ez így lenne, akkor nem sztrájkoltak volna, hanem a betegeikkel törődtek volna.

"az eszméletlenül átlátszó, hazug, kapkodós, csaknem hisztérikus viselkedésük"
Kívülállóként sokkal inkább a kórházvédők viselkedése tűnt ilyennek. Lásd az agresszív tüntetések, fenyegetőzések, sztrájkok.

kenya 2008.10.30. 10:22:30

beavereater--------köszönöm a válaszod korekt volt! erre gondoltam illetve hallottam ezeket a válaszokat orvosoktól.

hunor2123 2008.10.30. 10:30:47

Sajnálom, és büszke is vagyok.

Bár megfogadtam, hogy soha többé nem olvasom ezt a nem éppen tág-szemléletű "blogot", valahogy a címe isme annyira megdöbbentett, hogy nem bírtam ki. Nem tudtam türtőztetni magam. Meg kellett bizonyosodnom, vajon irónia? Vajon valós gondolatok? Vajon mit érez a blog írója mikor ír? Mit érezhetett?

Sajnálom a cikk íroját. Sajnálom éppúgy, ahogy az összes "fanatikus és fóbiás embert" akik tájékozódás nélkül beállnak egy bizonyos sorba.

Ugyanakkor büszke is vagyok rá, amiért egy cél lebeg a szeme előtt: A hazája. A haza amit meg akar védeni, oltalmazni és javítani próbál.
És valóban van irónia, ugyanis (bár nyilván önhibáján kívül) pont ezzel árt. :(

Félve kezdtem beleolvasni a kommentekbe.

Büszke vagyok.

Büszke azokra, akik felszólaltak és tanúbizonyságot tettek arról: nem csak szűklátókörűen lehet.
Léteznek más országok is Magyarország határain kívül. Léteznek érvek, ellenérvek. Azonban be kell látni, bármennyire fájdalmas is: Vannak jobb egészségügyi rendszerek. Mi félünk ezt megváltoztatni, félünk a "gazdagoktól". Ez teljesen természetes (bár már ki kellett volna nőni) Nyilván most jön az, hogy mind korrupt, csalt, lopott, hazudott. Nem kellenek, phúj, mágjára velük. (Honnan is ismerős ez?)
De elárulok valamit.
Azért félünk tőlük, mert szívünk mélyén érezzük, ők bizony jobban csinálták mint mi. Ők kevésbé ba*zták el az életüket, többre vitték. Nyilván kellően utáljuk is őket emiatt. (Nem gyerekes ez?)

Ismertem egy embert. Vezető beosztása volt, ott segített az embereknek ahol tudott. Nagyon tehetséges volt, és valóban megdolgozott a pénzéért. Lett is neki. Persz e a szűklátókörű emberek csak a gazdag embert látták benne... Utálták.

Vegyük észre! Verseny kell. Versenyezzenek értünk! Legyen jobb, és legyen szolgáltatás! Valóban szolgáltatás.

Aki ez ellen harcol, ugyan a hazáját próbálja védeni, de csak vélt ellenség ellen. Sajnos ezért téves módon. Ugye mennyire galád volt a vizitdíj? Jól le is tiportuk.. Phúj.
De hányan voltak közülünk kórházban Angliában ? Ők vajon hogyan szavaztak? Ezen mindenki eltöprenghetne, úgy hogy lehámozza magáról a demagóg utasításokat. Csak öt percre... Csak öt percre legyen friss és tiszta a gondolat!

Én csak annyit kérek: legyünk tájékozottak!
Ne Hír-tv. Ne ATV. Ne a anyu aki fideszes. Ne apu, aki mszps. NE!
Indulj el magyar! Menj külföldre! Nézd meg!
Nézd meg a saját szemeddel, és gondolkozz!

Bárcsak végre felnőne ez az ország... :(

Büszke vagyok arra, hogy többen ezt a nézetet vallják a kommentelők között. Érdemes volt elolvasnom a cikket és ami utána jött. Egy egészen picit, megnyugodtam.

NagyonPC 2008.10.30. 10:34:51

És még valami.

Ami a számomra nemzeti ügy: a halálozás/fogyás csökkentése, a várható élettartam növelése.

Ehhez az kell, hogy a rendelkezésre álló (egy ideig nem lesz több) pénzek hatékonyabban kerüljenek elköltésre. Ne tartsunk fenn presztízsokokból kórházat ott, ahol járóbeteg rendelőre volna szükség. Ne fektessenek be embereket napokra, amikor egynapos ellátásban megoldható a kezelésük.

Az egészségügy igenis üzlet. Óriási. A piac létét nem lehet letagadni. A kérdés csak az, hogy az orvosok versengenek-e a beteg kegyeiért, vagy fordítva.

mauser 2008.10.30. 10:42:33

T. Hospinvest hívők!

Sajnos nem régen nagypapám stroke-os lett és a hatvani kórházba szállították. Az ott tapasztaltakat kívánom minden egyes kollágának, akik itt a HI-t védik.
A stroke gyanús beteget 1 óra alatt vitte be a mentő, mert a kórház gyűjtőkörutat szervezett a betegeknek, mert úgy olcsóbb... (Kocsival 15 perc alatt értem a kórházba.)

Nagypapám 2 órát várt még ott a doktorra, aki nem csinált semmit! Ct-t csak másnapra voltak hajlandóak csinálni, mert a kolléga ugye csak 8 órában dolgozik, a helyettesítést pedig nem fizetik meg. A műtét utáni lábadozó vagy stroke-os betegekre (50-60db) 1(!) nővér jut. Talán nem kell mondanom, hogy egy magatehetetlen betegnek meddig kell várni még kicseréli alatta a nővér a mocskos lepedőt... (Ja pelenkázni nem hajlandó a nővér, inkább feküdjön mindenki a saját ürülékében néhány órácsakát... ) Ügyeletes orvos 1 darab van az egész kórházra, kész élmény volt, amikor nagypapám 200 fölé felment vérnyomása felett egy sebész hümmögött és telefonálgatott, mert nem tudta (honnan is tudhatta volna sebészként) mit kell csinálni egy stroke-osnál ilyenkor. Szóval sok HI-es beutalót minden kedves, ezt a céget támogató hozzászólónak.

Mielőtt jött ez a kötelező kórházba viteles ökörség, előtte nagypapám minden műtétjét a MÁV kórházban végezték, mivel tűzoltó volt. Mondanom sem kell milyen különbség van minőségben ez utóbbi javára...

Ja: WC papírt, gyógszert(!) magadnak kell hozni Hatvanban is...

beavereater 2008.10.30. 10:47:46

NagyonPC:

A halálozással kapcsolatban két dolog:

A) egy kórház nem feltétlenül tehet arról, ha nem csökken vagy éppen nő a halálozási rátája - lehet például hogy annyira javult a környéken a mentőszolgálat munkájának színvonala, hogy már azzal is beérnek a kórházba, aki régebben "simán" meghalt otthon vagy mentőben.
B) a magas halálozási rátának bizony oka az életmód is, azt pedig a legjobb orvos is csak nehezen tudja megváltoztatni (ismerőst "kiutáltak" a helyiek a háziorvosi pozícióból, mert nem volt hajlandó "gyógyszerfelíró gépként" üzemelni). Ugyanitt utalnék arra, hogy ma hazánkban "nem ciki" dohányozni, vedelni és disznómód elhízni. Ugyancsak ismerős felháborodott, amikor az orvosok nem tudtak segíteni a papáján. A papa mellesleg volt százhatvan centi, százötven kiló és évtizede láncdohányos. Amikor a "minden orvos kutyaütő, a papán sem tudtak segíteni" megjegyzésére azt mondtam, hogy öngyilkosnak lenni mindenkinek alkotmányos joga, akkor persze én voltam a feketeseggű érzéketlen barom.

beavereater 2008.10.30. 10:51:28

mauser: esetleg belinkelhetnéd ide az az EBF felé tett feljelentésed szkennel másolatát, vagy megtehetnéd a feljelentést, ha eddig elmulasztottad (www.ebf.hu/). Addig ez a sztori több sebből vérző fotosop.
(Például a mentő útvonalát nem a kórház szervezi).

_Anand 2008.10.30. 10:53:46

Vakok vagytok.
A HI már kapott nem is egy évet bizonyítani, de csak annyira volt képes, hogy a TI pénzetekből zsebre rakott egy nem kis adagot, valamint felhalmozott egy elképzelhetetlenül nagy adósságot. Ha Te kedves egyszeri ember nem fizetsz adót, bedugnak a dutyiba. Ha a HI nem fizet ki néhány százmillát, akkor az egy kiváló cég, friss vér a magyar egészségügy vérkeringésében? Hol éltek?!

beavereater 2008.10.30. 10:55:22

_Anand: ha egy cég nem fizet ki "néhány százmillát", akkor a beszállítói másodpercek alatt elindítják ellene a felszámolást. Csax szóltam.

_Anand 2008.10.30. 11:01:05

El is indították. Csak mondom.

beavereater 2008.10.30. 11:04:08

Nos, a TEVA csak szeretne felszámolási eljárást indítani, egyelőre úgy tűnik, több sebtől vérzik a kísérletük...

NagyonPC 2008.10.30. 11:10:09

Kedves Beavereater!

Teljesen egyetértek veled: nemzeti ügy az is, ahogy a saját egészségünkhöz viszonyulunk. A saját felelősségünkhöz.

Nem a kórháztémához tartozik, de ideírom:
Az EÜ reformot azzal indítottam volna, hogy az eü járulékot két részre osztom
A) egy fix havi összegre (TAJ-kártyapénz), amit minden állampolgár fizetne (diákok-nyugdíjasok-munkanélküliek helyett az állam), ezzel kiszélesíteném a járulékfizetők körét, és megállapíthatóvá tenném a jogosultságot
B) egy jövedelem-alapú összegre, (amiből az A levonható), ami sokkal kisebb lenne, mint a mai TB elvonás

Na most az A összegnél a kötelező gépjármű biztosítás mintájára (a többség, a nem krónikus betegek esetében) megállapítanék bónusz kritériumokat: Testsúlyindex 20-25 között, szűrések rendszeres látogatása, stb., ugyanakkor lennének malus okok is: túlsúly, dohányzás, alkohol, kábszerek, extrém sportok (akiket nem gyógyíttatnék a normális emberek kontójára).

Ha be lettek volna vezetve a versengő pénztárak, akkor itt is lehettek volna versengő díjak, de anélkül is, az emberek idejében éreznék, hogy a felelőtlen életvitel többletköltséggel jár.

_Anand 2008.10.30. 11:10:28

Jól van baevereater, nem vitatkozom veled. Legyen neked igazad, ha úgy tetszik. (Azért az APEH honlapot megnézhetnéd, csak úgy merő kíváncsiságból.)

beavereater 2008.10.30. 11:14:47

www.lb.hu/joghat/jp0299.html

A felszámolási eljárásról.

beavereater 2008.10.30. 11:16:15

NagyonPC: szívemből szólsz, de ezt ebben a kurva országban (sic!)... a javaslat ellenzői a következő választáson kb. 77%-ot kapnának...

beavereater 2008.10.30. 11:18:48

_Anand: az Apeh végrehajtási eljárása nem azonos a felszámolással. Csak ezt jelenti, hogy éppen vasalják befele a tartozást.
Ennyit arról, hogy mennyire vagy tisztában a gazdasági életben használatos fogalmakkal.

_Anand 2008.10.30. 11:22:29

beavereater 2008.10.30. 11:18:48
Nem mondtam, hogy azt jelenti. Nem hinném, hogy naprakészen tisztában kellene lennem a gazdasági életben használatos fogalmakkal, bár azért ekkora hülye nem vagyok. Azt viszont tudom, hogy ami a kórház körül folyik, az nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag és gazdaságilag is necces.

hangyászsül · http://fereglyuk.blog.hu/ 2008.10.30. 11:27:02

akárki akárhogy magyaráz, az állam képes ellenőrizni az egészségügyet. szükséges bizonyos területeken privatizálni, de zömében állami ellátás a fasza. szvsz.

gidabiga 2008.10.30. 11:27:56

itt majdnem mindenki a szinte kötelezően gondolt hálapénzről beszél.
hát ne adjatok!
ne adjon senki, de a nagymamádat nem fogod tudni meggyőzni.
és én nem hiszem, hogy azok az orvosok, akik privatizált kórházakban dolgoznak, holnaptól nem fogadnak el hálapénzt.
ugyanis az adómentes.
hiába emelik fel a fizetését, már, ha tényleg felemelik, a felét el fogja vinni az adó.
az nem igazán éri meg.
tehát ha csak a hálapénz a gondotok, segítsetek meggyőzni az embereket, hogy ne adjanak seholsem.
másrészt a kórházat üzemeltetető megyei vagy városi önkormányzatok meg menjenek a fenébe, mert gyanítom, direkt veszteségesnek üzemeltetik az eü. intézményeket.
ha egy magáncégnek megéri, akkor nekik is meg kéne, hogy érje.
csak ők nem is akarják, mert akkor nem lehet zavarosban halászni.

beavereater 2008.10.30. 11:28:10

_Anand: ami az állami tulajdonú kórházakban folyik, az a "necces". Konkrétan anarchia van, minden létező erkölcsi és jogi norma felrúgásával, zsarolással-sikkasztással-lopással és hasonló nyalánkságokkal. Ebből nekem, mint finanszírozónak (adó- és járulékfizető polgárnak) kurvára elegem van. Nem tartom a profitot az ördögtől valónak, de profit csak annak jár, aki tesz is érte valamit - azaz kiszolgálja a vásárlóit.

Értem én, hogy nektek, akik a könyékig vagytok mézesbödönbe szar érzés, hogy előbb-utóbb rend lesz. Láttam ilyet már számtalan cégnél, volt sírás-rívás, anyázás, fogak csikorgatása, fenyegetőzés, aztán mégis beállt a rendszer egy normális üzemre.
Ja, ezek magántulajdonba került cégek voltak. Ahol az új tulajdonos például az "ezt mi így szoktuk" beszólást csak egyszer kell hogy kiúgással honorálja, máris mindenki megérti, hogy az alkalmazott dolga nem a lopás, hanem a munka.

beavereater 2008.10.30. 11:31:51

_Anand: "(...) Nem hinném, hogy naprakészen tisztában kellene lennem a gazdasági életben használatos fogalmakkal, (...)"

Akkor mire fel beszélsz hülyeségeket? Itt éppen arról van szó, hogy az adó- és járuékfizetők egy olyan rendszert kénytelenek finanszírozni, amitől semmit sem kapnak, ugyanis a rendszerben dolgozók közül számossan dagadtra lopják magukat, és amikor valaki a kezükre akar csapni, akkor megy a jajveszékelés és (nemzet)halállal riogatás. Pedig ez egy szimpla gazdasági kérdés. Ami ráadásul szó szerint a bőrünkre megy.

gidabiga 2008.10.30. 11:31:56

harmadrészt,
ha egy cégnek, amelyik sokszáz-milliós beruházást tervez és adótartozása van, nem engedném meg, hogy befektessen állami vagyonba.
ott valami bűzlik.
de nálunk mindig, minden bűzlik.
most az önkormányzat kifizet rengeteg millió forint végkielégítést, könnyítenek a HI helyzetén még ebben is.

_Anand 2008.10.30. 11:33:08

beavereater 2008.10.30. 11:28:10

könyékig a mézesbödönben?! Mi a búbánatról beszélsz?!
Na menj a fenébe. Csak így cizelláltan. Aztán tényleg nehogy beteg legyél egyszer, mert el fogsz csodálkozni.

beavereater 2008.10.30. 11:35:15

hangyászsül: az állam csupán a törvényi kereteket képes megszabni. Egy konkrét intézmény ügyeinek az intézése az állam számára már mikromenedzsment, amivel nem szabad foglalkoznia. Az állam szabja meg a törvényes kereteket (jogszabályok, KPI és társai), valamint hajtsa be _minden_egyes_embertől_ az adókat és a járulékokat. Az intézmények üzemeltetését meg bízza szakemberekre.

beavereater 2008.10.30. 11:37:31

gidabiga: nem a hálapénzről van szó. Hanem például arról, hogy miért van az, hogy pl. egy állami kórház százezerszám szerez be eü. eszközöket olyan áron, ami többszöröse a patikai kisker árnak.
Közben a beszerzésekben érdekelt dokik X5-ösből vigyorognak ki, hogy "az egészség nem üzlet". Dehogynem az, ők tudják csak igazán.

BlueMan 2008.10.30. 11:39:12

beavereater 2008.10.30. 11:28:10
höhö, a milliomos ápolók/nővérek/műtősök országa lettünk? ennyit aludtam?
Egyébként tényleg ne bántsd őket, mert egy kórházat nem lehet összehasonlítani egy "civil" céggel, itt ha ideges/fáradt/flusztrált az ember életek múlnak rajta, amott meg legfeljebb nem jön össze egy üzlet...
(nem vagyok eü dolgozó)
És nem vagyok ellene a kórházak eladásának, csak ezt nem így kéne, mert az eü nem vicc! kövezzetek meg...

BlueMan 2008.10.30. 11:41:51

beavereater 2008.10.30. 11:37:31
a közbeszerzésben ez van más cégeknél is az állami szektorban, ez nem az eü. sajátja... a közbeszerzési eljárás arról szól, hogy kiválasztott cégektől lehet árut beszerezni, a közbesz listára meg kemény kenőpénzekkel lehet bekerülni, amit valahol be kell hozni=a termékek árán...
ez Agyarország...

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2008.10.30. 11:42:18

Én beavereater és a hozzá hasonlók nézetét osztom, tudom, nem lehetek sikeres. De mégis. És hunor2123-hoz is csatlakoznék. Ne HírTv, ne ATV, ne apu anyu, aki fideszes/mszp-s és nem lát ennél tovább. Hanem el kell menni külföldre és megnézni, hogy hogy megy.


A másik meg, hogy ha nem teszünk érte, nem is leszünk egészségesek. Az önpusztító életmódról tényleg nem az orvosok tehetnek.

beavereater 2008.10.30. 11:42:52

BlueMan: nem azt mondtam, hogy minden eü. dolgozó milliomos, de a hűbérurak igen. _Anand az ő szekerüket tolja, ő tudja miért.
Egyébként én sem az eü-ben dolgozom, de kóházi vezető szájából hallottam: igazuk van azoknak, akik a kórházi beszerzéseket piszkálják, mert ott annyi pénz folyik el, amiből bőven kitelne a megfelelő létszámű és minőségű személyzet bére, a normális eszközök és még profit is maradna a tulajnak. De ők személy szerint ebből jól élnek, és mindent megtesznek, hogy ez így is maradjon, ameddig csak lehet. A "parasztok" meg csak ugráljanak, ha baj van úgyis sírva csókolják meg az orvosnak a lába nyomát is, és az utolsó fillérjeiket is a zsebébe tömik...

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2008.10.30. 11:43:15

Blue: ott azért lényegesen magasabb fizuval vették fel az emberkéket... :)))

beavereater 2008.10.30. 11:44:08

BlueMan: a magyar "közbeszerzés" úgy röhej, ahogy van...

gidabiga 2008.10.30. 11:45:32

beavereater 2008.10.30. 11:37:31


lehet, hogy az utolsó kommenteknél már nem, de az elején bizony igen.


ezért is írtam, hogy az önkormányzatoknak kéne megtenni azt a lépést, hogy a beszerzőknek a tyúkszemére lépnek.
nem értem, hogy nekik miért nem éri meg.
de ettől függetlenül továbbra is azt vallom, hogy nem adnám oda a baromi sokat érő kórházamat, vagy bármi más ingatlanomat olyan cégnek, akinek bármilyen mértékű adótartozása van.
engem most 11000 forintért vegzálnak.
azzal lehet, nem?
300millióért nem?


egyébként szerintem a HI-s beszerzők is X5-ből vigyorognak

BlueMan 2008.10.30. 11:46:27

beavereater 2008.10.30. 11:42:52
én azért nem hinném hogy Anand az ő szekerüket tolná....
Ha csak közbeszerzés útján lehet rendelni, akkor nem lehet másképp...
Egyébként normál beszerzés útján is működik a korrupció, nem csak közbesznél, ez viszont emberfüggő, nem orvos függő. Maga az eljárás a rossz.

beavereater 2008.10.30. 11:51:07

gidabiga: beosztott közalkalmazott sosem lesz képes rálépni pl. egy főorvos torkára. Ez van, mindenhol a világon. Erősebb kutya kell.

Blueman: persze, a magánszektorban is van korrupció, de ott baromira könnyű ellene fellépni. Próbáljon meg az én beszerzőm olyan cuccot hozni, amire "lefizetéssel" beszélték rá. Élete végéig emlegetni fogja azt, amit kap.

Kovacs Janos 2008.10.30. 11:55:06

Azert ne huzzuk le a keresztvizet ugy "an bloc", az egesz orvosi karrol. Nagyon sok rendes es lelkes ember hivatasszeruen latja el a ra bizott betegeket. A fiatal palyakezdo, vagy alig par eves gyakorlattal rendelkezo szakorvos is nevetseges - mondhatni: ehberert dolgozik. Es a halapenzt sem minden esetben ok varjak el, ok kapjak. Hanem - ahogy dukal - a fonokok, akik legfeljebb viziteknel tunnek fel... Es ha meg is emelnek a bereket a mai viszonyok kozott ket, esetleg haromszorosara, attol meg a halapenzek nem tunnenek el.

A baj ott van, - s vegigolvasva a postokat ez nagyon lathato is -, hogy az egeszsegugyben egyszeruen elmaradt a rendszervaltas! Az egeszsegugy, a maga hatalmas konglomeratumaval gyakorlatilag ugyanaz a beteg nezopontjabol, mint volt ezelott 20 eve. Egy versenypaici gazdasagban...

A magantoke nem csak egyszeruen forrasbevonast jelent, hanem egyuttal szervezo erot is. Es az allam rossz gazda... Ezt mar mintha elfelejtettuk volna...

A "korhazvedok" akcioi emberi szempotbol erthetoek. Poziciofeltes es az, hogy minnel jobban johessenek ki az ugybol: ez vilaglik ki az itteni hozzaszolasokbol.

Engem ennek ellenere az akcio arra emlekeztet, amikor a textilkeszito cehek emberei osszetortek a Jacquard altal feltalalt szovogepet... Azutan ma mar mindenutt szovogeppel dolgoznak...

Aki jar a vilagban, az lathatja, hogy nem a magyar rendszer a pelda (de az USA sem, amely mindig elokerul ijesztegetesi celzattal es gyakorta bevalik - kozbeveteskent: Mrs. Clinton azzal kampanyolt, hogy bevezeti az allami ellatast ! - a tajekozatlansag miatt.) En meg ne hallottam, hogy sorban allnanak az orszagok, hogy atveteli celzattal tanulmanyozzak a magyar egeszsegugyi rendszert.

Velemenyem szerint az egeszsegugyben is rendszervaltas kell es nem az, hogy - kepletesen - osszetorjuk a szovogepeket!

BlueMan 2008.10.30. 11:57:48

beavereater 2008.10.30. 11:51:07
nem úgy műxik az, hanem úgy hogy a te beszerződ mondjuk leszállítja az árut, aztán ad neked valami ajándékot...
Na most a beszállítód ezt beleraskja a számlába közbesz okán, illetve az árakba...
Más cégnél ez úgy műx, hogy az ajándékot kifizeti egy másik vásárló..

Kovacs Janos 2008.10.30. 11:59:31

Es meg egy, amit valakitol hallottam es nagyon talalonak erzek: olyan rendszerre van szukseg, ahol az orvos penzt keresni jar es nem dolgozni! A mai rendszerben ez csak a maganpraxisban lehetseges. Erezheto is az ellatasbeli kulonbseg!

beavereater 2008.10.30. 12:00:35

Kovacs Janos: nem is a "kis" orvosokat bántottuk. Miattuk működik még a rendszer, no meg a többi lelkiismeretes ápoló/műtős stb. miatt. Nekik minden tisztelet kijár. És pontosan ezt írtam sok poszttal ezelőtt, hogy szerintem - és mások szerint is - sokan közülük csak a hűbérúr parancsára álltak be a kórházvédők közé.

Mellesleg pont az ilyen hisztériakeltés miatt van az, hogy a HI-nél esetleg normálisabb cégek nem mennek az eü felé, mert semmi kedvük erre a mocskos iszapbírkózásra.
A HI bevállalta, remélhetőleg elérik az áttörést, és megjelennek más cégek is, ha egyszer már sikerült a t. hüje álompolgár (sic!) fejébe beleverni (így húsz évvel a gulyáskommunizmus bukása után), hogy már régen nem a tőke, hanem a házon belüli tolvaj az ellenségünk...

_Anand 2008.10.30. 12:00:41

Én nem tolom senki szekerét. (nagyon kicsi hal vagyok az óceánban, röhögjetek ki, nem fogadtam még el hálapénzt sem, nem éreztem tisztességesnek.) Viszont látom, hogy valóban jól működő egészségügyi ellátó rendszer nagyon kevés van a világon. Akkor is az a véleményem, hogy nem szabad engedni, hogy a profit vezérelje egy kórház működését, mert akkor a beteg csak a pénzszerzés egyik kellemetlen velejárója lesz. Nem tudom a megoldást, csak azt tudom, hogy eddig sem volt jó, de eztán még rosszabbnak ígérkezik a helyzet. Aki nem hiszi, nézzen szét Gyöngyösön, Hatvanban de akár Parádon, ahol az éjszaka rosszul levő beteghez a háziorvost hívják ki, mert nincs orvos a kórházban.
Nem akartam volna személyeskedni kedves beavereater, de te kezdted: vak vagy és süket és csak vagdalkozni tudsz. Nem engem kéne szidni, én akkor is elláttam a beteget, ha rühös volt, ha bunkó volt, ha komcsi volt, ha akármi volt. Téged is ugyanúgy ellátnálak, bár szívemből kívánom, hogy a szakterületemhez tartozó betegséged soha ne legyen. Nem gazdagodtam meg, és nem is ez volt a célom amikor oda mentem, sajnálom az egészet. Még téged is sajnállak.

BlueMan 2008.10.30. 12:01:49

Kovacs Janos 2008.10.30. 11:59:31
hm, szerintem meg az orvos járjon inkább gyógyítani...
más kérdés, hogy természetesen fizessék meg, viszont az is más kérdés, hogy itt a kórház eladás okán nem csak az orvosokról van szó, hanem a személyzetről is, ami9t ne felejtsünk el... mert egy kórházban nem csak az orvosokon múlik a hatékonyság.

gidabiga 2008.10.30. 12:06:27

nálam azzal, hogy az állam rossz gazda, nagyon ki lehet verni a biztosítékot.
ha rossza gazda az állam, mondjon le.
tanulja meg kezelni a rá bízott vagyont, vagy ha nem tudja, mert tehetségtelen, ne elkótyavetyélje, hanem lépjen a helyébe olyan, aki tudja.
ne mondja már nekem senki, hogy tőlünk nyugatra, minden magánkézben van, mert nem igaz!
csak ott lelkiismeretesebbek a rájuk bízott értékekkel.

gidabiga 2008.10.30. 12:07:14

természetesen a rábízott egy szó :)))

beavereater 2008.10.30. 12:08:14

_Anand: "Nem engem kéne szidni, én akkor is elláttam a beteget, ha rühös volt, ha bunkó volt, _ha komcsi volt_, ha akármi volt."

A "ha komcsi volt" kitétel mindent elárul rólad és a fajtádról...

Kovacs Janos 2008.10.30. 12:11:03

BlueMan...
Az orvos is a piacrol el...

gidabiga 2008.10.30. 12:13:27

beavereater 2008.10.30. 12:08:14
tifajtátok és mifajtánk?
amikor Morvai Krisztina mondta, elítéltétek.
most meg itt emlegeted? :DDD

Kovacs Janos 2008.10.30. 12:14:01

gidabiga...

Ki is verte a biztositekot. Nem most, hanem 1990.-ben, ossztarsadalmi szinten. Csak az egeszsegugyben nem... Nem az allamnak kell lemondani, hanem azoknak, akik ezt a rendszert akarjak tuzzel-vassal fenntartani.

megmondÓ 2008.10.30. 12:14:06


inkább az árul el sokmindent,

hogy egyetlen mszp-seggnyló innen közületek sem jelentkezet, hogy márpedig önkéntes alapon továbbra is fizeti a vizitdíjat

Kovacs Janos 2008.10.30. 12:17:51

megmondo

Tajekozatlan vagy vizitdij ugyben. Ugyanis sok orszagban van, hatekonyan mukodik is. Ott nincs is halapenz...

_Anand 2008.10.30. 12:20:29

beavereater 2008.10.30. 12:08:14

a "komcsit" azért írtam, mert erre hegyeződött ki az utóbbi időben a helyzet, ami nem tetszik nekem sem.
Nem feszegettem a te fajtádat, te se tedd az enyémmel. Ha tudni akarod, egyik oldallal sem szimpatizálok különösképpen, elsősorban embernek érzem magam, nem bármilyen fajtájúnak. Ha esetleg beletapickoltam a lelkedbe, hát elnézést kérek.
Azt próbáld megérteni, hogy nem a haladással van a bajom, és igen, szükség van változtatásokra, mert nagyon gáz ami van. De nem a HI-el kellene, mert ők egyszerűen nem tisztességesek! Ennyi az egész. Ha az elején odajönnek és emberi módon leültetnek beszélgetni, érvekkel jönnek és nem azonnal fenyegetőzve és zsarolva fognak hozzá a "hittérítéshez", talán szóba is állunk velük.
És ne személyeskedj, kérlek.

Ne_sztek! 2008.10.30. 12:22:15

beavereater 2008.10.30. 12:08:14

A komcsitól büdösebb, szemetebb faj nem létezik, és T. Kommentező, Önnel egyetembe! Ha már a fajról esik szó. A negédes, demagóg szöveg sajnos ilyen birka fajnál mint a magyar baromira bejön. Beetetik kukoricával, jóllakik oszt kész!
Ami Egerben zajlik ugyanaz kicsiben, mint ami a kormány tevékenységéről elmondható. Ugyanaz a szar
maszlag amit a sok baromarcú bevesz! BOCSÁNAT A STÍLUSÉRT!

Lacibetyár 2008.10.30. 12:25:49

A kórházvédők lelketlen kapzsinak vélik a tőkét, aki a betegeket akarja kihasználni. Na de ne felejtsük el, hogy csak az üzemeltetésről van szó, nem a kórház eladásáról, az önkormányzatnak vannak betenkitési jogai, az az OEP-nek és EBF-nek megvannak az ellenörzési jogkörük, amit olyan sokszor zaklatásnak vesznek az állami kórházak. Miért kellene elhinni, hogy ezek a hivatalok majd kevésbé fogják ellenőrizni a külső, tehát idegen üzemeltetőt, mint tennék azt az ugyanolyan közalkalmazotti státuszban lévő kollégáikat??
Szerintem inkább az állami rendszerben működttett kórházakkal szemben elnézőbbek inkább, és bizony ez jó sok forintunkba kerül.
Bárki üzemelteteheti a kórházat, ha hatékony ellenőrzés van felette. Tőlem lehet ez az állam is, önkormányzat is, mindegy, de egyelőre nem tudom elképzeli, hogy a közalkalmazott OEP ellenőr nekimenne a politikai elven működtetett kórház vezetésének, orvoskarának, amíg tudja, hogy az orvosok a MOK-ot felhasználva rögtön politikai síkra tudják terelni pl. a receptfelírások vizsgálatát.
A HI egy faltörő kosként működik jelenleg, nem bizos, hogy a legmegfelelőbb módszerekel, de ha nem lenne ilyen ellenséges légkör, akkor jönnének a finom úriszabók is, akik viselkedni is tudnak majd. Ők azonban kivárnak, mert tudják. hogy előbb-utóbb hozzájuk fordul majd mindenki.

megmondÓ 2008.10.30. 12:26:31

"Kovacs Janos 2008.10.30. 12:17:51
megmondo

Tajekozatlan vagy vizitdij ugyben. Ugyanis sok orszagban van, hatekonyan mukodik is. Ott nincs is halapenz...
"


no hát rajta, fizes vizitdíjat és ne adj hálapénzt

:)

Kovacs Janos 2008.10.30. 12:26:32

Na, itt nem erdemes tovabb ervelni, mert ratertunk a komcsizasra... Sajnos kis hazankban nem az eszervek, hanem az erzelmek az iranyadok... Tovabbi jo csevegest/ledorongolast...

gidabiga 2008.10.30. 12:26:39

megmondÓ 2008.10.30. 12:14:06
nekem nem a 300 Ft-os vizitdíjjal volt problémám.
nekem azzal volt problé,ám, hogy azt mondták, hogy nekünk ingyenes az egészségügy.
még osztrák barátunk is beolvasott nekünk, hogy nőjjünk már fel, vége a szocializmusnak, az eü. nem ingyenes.
amikor elmeséltük neki, hogy hány %-ot vonnak le a fizetésünkből eü. hozzájárulás címén, eltátotta a száját és azt mondta, hogy erről egy szót sem írtak az osztrák újságok.
"gyönyörű" dolog elhinteni tőlünk nyugatra, hogy itt ingyenes az eü., ugye?

megmondÓ 2008.10.30. 12:27:53

Lacibetyár 2008.10.30. 12:25:49
"A kórházvédők lelketlen kapzsinak vélik a tőkét, aki a betegeket akarja kihasználni. Na de ne felejtsük el, hogy csak az üzemeltetésről van szó, nem a kórház eladásáról,"


TALÁN AZ ÜZEMELTETÉSBŐL NEM AKAR ÚGYANÚGY PROFITOT KITERMELNI?

Ne_sztek! 2008.10.30. 12:32:27

Kovacs Janos 2008.10.30. 12:26:32

Azt gondolom nem alaptalanul végződnek a dolgok komcsizással. Okot adtak rá..... Sajnálom.
Jól látta a T. Miniszterelnök, el lehet innen menni, sőt akinek esze van el is megy. Addig amíg sarja is létezik a múlt rendszerből itt ragadt párthazafiknak, addig nehéz ész érvekkel, szakmai indokkal bármit felülírni. A politika mindent visz!

Kovacs Janos 2008.10.30. 12:34:38

Hat, ugy a lepcsohazbol... Vajon te, kedves baratom tehenet tartasz otthon, vagy elmesz a szupermarketbe vasarolni? Mert ha az otthon fejt tejet iszod, akkor a nyereseg a tied... Igy meg a szemet kapitalista kiszakmanyol.... Pedig a tejet nem is o allitja elo, csak eljuttatja a kosaradba... Ki kellene neked is nezni a vilagba es nem ilyen ocska, az egykori kommunista ideologiaval azonos erveket kellene elohoznod.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.30. 12:41:20

_Anand:

"...Mert őket nem érdekli a beteg. Minket meg igen..."

Ha nem azt láttam volna, hogy a kórházvédő nővér betart vagy nem segít az aláíró kollégájának, ha nem tudnám hogy a rendelések azért akadoztak, mert a kórházvédő asszisztens nem volt hajlandó asszisztálni az aláíró orvosnak, és ha nem tudnám hogy a presszió alatt lévő anginás panasszal kollégájához forduló aláíró főorvost a kórházvédő főorvos egy egész nap nem vizsgálta meg, ha nem láttam volna hogy a tiltakozó sztrájk miatt a műtétre előzőleg hónapokat váró beteget elhajtották mint a legyet a t. asszisztensek, akkor talán hinném is amit mondasz.

De én inkább azt hiszem, hogy - tisztelet a kivételnek - a meghatározó többség korábban is nagy ívben tett és tenni is fog a beteg fejére, ezért a beteg olyan nagy különbséget nem fog érezni a törődésben.

Rosszul hiszed, hogy aki aláírt, nem sajnálja a közalkalmazotti státuszát... rosszul hiszed, hogy aláírás előtt nem voltak álmatlanul töltött éjszakái... de akinek iskolás gyerekei és lakáshitele van, az nem tud úgy ugrabugrálni, mint egyik-másik főorvos, mert a kórházban sem mindenki zsebébe dugdosnak tizenszázezreket naponta, nem mindenki mar fel százezreket gyógyszer-kísérletekért havonta, nem mindenkinek van a rendelés mellett ugyanott magánpraxisa is, és nem mindenkinek van vésztartaléka, amivel egy-két évig ki tudja húzni munka nélkül...

Én a magam részéről kezdetben szorítottam a kórházvédőknek, de amikor láttam hogy hibát hibára halmoznak, hogy néhány nagyemberből álló önző pitiáner bagázs próbálja a saját malmára hajtani csak a vizet (sok másik meg vakon hisz nekik), tudtam hogy alul fogtok maradni.

Sajnálok mindenkit, tudom hogy a HI kórházai milyenek, de ami bekövetkezik, a hibáknak köszönhetően törvényszerű következmény, ide vezet az önző kapzsiság és/vagy a tudatlan szájtépés.

Egy kórházat nem lehet jelszavak skandálásával megvédeni, ezt idejében fel kellett volna ismerni, idejében kellett volna a betegeket a magatok oldalára állítani, de így - most magad is láthatod és olvashatod - alig-alig van aki kiáll mellettetek:-(

Sajnálom a rendes, becsületes orvosokat és más eü dolgozókat, de azt hiszem hogy itt a port majd nem a HI-en, hanem a "kórházvédők vezetése" nevű gittegyleten kell elverni.

A HI egy kapitalista vállalkozás, a tőke tette a dolgát és terjeszkedett, a MF Kórház pedig eltaktikázta magát és vesztett. Valószínűleg tényleg kár érte, de mivel eddig is olyan volt amilyen, így az eü-dolgozókon kívül sokan most nem fognak könnyeket hullatni...

Lacibetyár 2008.10.30. 12:47:54

megmondÓ 2008.10.30. 12:27:53
Dehogynem, mert ez az ő fizetsége. Emlkszem évekkel korábban az éppen aktuális "kórházvédők" a kórházak eladásával riogatták a megszeppent b eteges állampolgárokat.
Azért van különbség, hogy a gyógyító vállalkozásodat egy arra a célra "kölcsönadott" kórházban üzemelteted, határozott ideig, vagy megvetted a kórházat. Arról nem szólva, amikor a tulajdonost, akitől átvetted a kórházat, még tulajdonostársnak is be kell venni.
Szóval szerintem az gazdálkodás ellenőrzése elsősorban a fontos, ez pedig lássuk be, állami tevékenység esetén igencsak gyerekcipőben jár.
Fentebb bedobták, hogy műhiba perekből volt többszáz millió költsége a kórháznak. Szvsz egy TÉNYLEGES gazda, aki tudja, hogy határozott időre kötött szerződést, keményen megnézi az okokat, miért kerül neki xy doki olyan rohadt sokba. Ezt az akaratot nem látom én a régi rendszerben.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.30. 12:52:04

hunor2123, maga szerencsétlen. Hogy lenne verseny, amikor az összes kórház a megyében a HI kézében van? Mesélje már el? Ha valaki be akar fektetni az egészségügybe, akkor lehet magánkórházat építeni.
Állami kórház is lehet jól működő, csak nálunk a vezetés és az ellenőrzési rendszer rossz. Ennyi. Nem az állam a rossz gazda, hanem akik irányítják.

Ne_sztek! 2008.10.30. 12:54:05

Unter Bahn 2008.10.30. 12:41:20

T. Kommentező! "hibát hibára halmoznak" ilyen körülmények között én sem tudtam volna normálisan dolgozni! (nem eü-ben dolgozom)

"tudtam hogy alul fogtok maradni" jós vagy esetleg látó vagy?

"ide vezet az önző kapzsiság" melyik kapsziságra gondolsz? a kórházat kórházra halmozó kapzsiságra?

"Egy kórházat nem lehet jelszavak skandálásával megvédeni, ezt idejében fel kellett volna ismerni"
És idejében kellett volna azt a megyei vezetést elzavarni az anyja kínjába aki ilyenné tette.

"alig-alig van aki kiáll mellettetek" Hála istennek azért még vagyunk egy páran.....

"a "kórházvédők vezetése" nevű gittegyleten kell elverni" meg persze a magyar jogszolgáltatáson, ahol nem a törvényesség védelme, hanem a törvénytelenség védelme a sikk!

"az eü-dolgozókon kívül sokan most nem fognak könnyeket hullatni" azt gondolom az idő majd igazolja önmagát, csak nehogy a végét Ön sírjon

_Anand 2008.10.30. 12:55:47

Unter Bahn 2008.10.30. 12:41:20

Nálunk soha nem bántotta senki az általad említett okokból aláírt kollégákat. És elvártuk, hogy minket se bántson senki. Nekem is van gondom-bajom elég, de a társaság java nem meg a mondanivalóm lényegét, így nem ragozom tovább.
Egyébként meg igazad van. (komolyan!)
Most pedig megyek és felkötöm magam.
Vagy mégsem, inkább kapok egy agyvérzést
és befekszem a neurológiára a folyosón kinyúlni.

Adam 2008.10.30. 12:57:17

Amit úgy látom itt majdnem minden kommentelő elfelejtetett az az hogy a kórházvédők nem magát a privatizálást ellenzik hanem a hospinvestet.

Tárgyaltak több másik céggel és sós tamással is, nem csak a pozíciójukat féltették hanem a kórházat is. Amit észre kéne venni az az hogy a hospinvest egy csaló, hazug, korrupt banda jól megtámogatva fenti politikai körökből. Nem lesz itt semmiféle beruházás meg béremelés ha jönnek, ez csak a mézesmadzag.

Akkora tartozásaik vannak, hogy az első dolguk lesz kirúgni akit csak bírnak, épületet kiüríteni és eladni, meg zsebre tenni az államtól jött pénzeket. Persze hogy ne legyen igazam ezzel várni fognak pár hónapot, addig tényleg csinálnak jó nagy béremelést hogy benne legyen a hírekben. Aztán az már nem lesz benne hogy ezt kb 2 hónapig kapják a dolgozók.

Senki nem mondta hogy egy normális, nem milliárdos tartozásokkal rendelkező céggel ne működtek volna együtt a kórházvédők. Ezekkel meg minek? Nem mindegy hogy most mennek el, vagy pár hónap múlva leépítés címén rúgják ki őket?

_Anand 2008.10.30. 12:58:56

bocsánat, tehát "a társaság java nem érti meg".

Adam 2008.10.30. 12:57:17
Amit úgy látom itt majdnem minden kommentelő elfelejtetett az az hogy a kórházvédők nem magát a privatizálást ellenzik hanem a hospinvestet.

köszi, így van.

Ne_sztek! 2008.10.30. 13:04:46

Adam 2008.10.30. 12:57:17

Egyetértek! A bolsi libsi sajtó meg amúgy is frankón irányítja a közvéleményt. Csak a számukra fontos eseményekről számolnak be címoldalon.

Lacibetyár 2008.10.30. 13:05:02

Amúgy meg értelmetlennek dolognak tartom, olyanon polemizálni, hogy ha szebben jöttek volna, biztosan lett volan megegyezés. Ez badarság!!
A HI a kórházat akarja vezetni, a "kórházvédők" meg, a jó öreg Dobó szellemében, nem akarták. Ezt már az tárgyalások legelején világosan leszögezték. Akkor miről ment volna a konstruktív tárgyalás?? Az agilis kórházvédő meggyőzhető lett volna észérvekkel?? Senki semgondolja komolyan?
Magyarországon nem lehet észérvekkel eldönteni komoly dolgokat. Itt zsigeri poltizálás, vélemény nyilvánítás folyik, az első szúrt eb után már elborul az agy, és pá racionalizmus!
Emlékszik még valaki a Bős-nagymarosi duzzasztó körüli vitára, amit lehet a rendszerváltás magjának tekinteni. Azóta sem lett egyszerűbb a képlet, sőt!
Azt már nagyon tudjuk, mit NEM akarunk, azt is tudjuk, hogy MIT szeretnénk, csak azt nem HOGYAN tegyük meg.
Addig vacillálunk, hogy a régi vályogházat hogy újítsuk fel, milyenmódszerrel, hol legyenek a sobák, amíg ránk nem szakad az egész ház, és akkor majd az egészet el kell bontani és lehet újat építeni, és kiderül, hogy azoknak lesz igaza, akik már az elején ezt javasolták. Csak közben jó sok pénzt költöttünk rá. Az egészségügy jelenlegi rendsezrben történő pátyolgatása pedig az adó forintjainkból történik, amit olyan jó lenni csökkenteni.
Na én befejeztem, jó éjszakát!

Ne_sztek! 2008.10.30. 13:09:07

Lacibetyár 2008.10.30. 13:05:02

"amit olyan jó lenni csökkenteni" Jó éjszakát! Csak erről álmodni se merj!

Adam 2008.10.30. 13:17:55

Ezzel a féltett adóforintokkal jönni meg már unalmas. Inkább foglalkoznál azzal, hogy szociális segély címén hány százezer kisebbségit tartunk el.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.30. 13:20:42

Ne_sztek:

Nem ajnároztam a HI-et, kb. tudom hogy mit várhatunk majd el, egyetértek azzal is hogy nem lesz jobb. Sírni valószínűleg mindannyian fogunk, legalábbis azok, akik nem fogják tudni megfizetni az emelt szintű ellátást.

Az hogy ki, mikor és hol hibázott, ki volt tisztességtelen... neveket és eseményeket kellene mondanom, de ezt nem tehetem. Így vállalom hogy amit írtam, lehet akár hazugság is...

Dr Kangörény 2008.10.30. 13:23:52

komcsi: mindenki, aki nem ért egyet a "kórházvédőkkel"?
Hagyjátok már abba ezt a faszságot, mert ezzel a módszerrel hamar eljutunk oda, hogy aki "kórházvédő" az valójában fasiszta, aki meg nem, az komcsi.

Egyébként csak mellékesen jegyzem meg, hogy aki üzemeltetési jgot kap, az nem kap tulajdonjogot. Tehát az "eladják a kórház épületét" egyszerűen baromság. De jól hangzik.

Az egyértelműen a mi lett volna ha kategóriába tartozik, hogy a "kórházvédők" csak a HI ellen tiltakoznának. Mert hogyan lehetne ezt bizonyítani?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.30. 13:27:27

_Anand:

Tényként állíthatom, hogy Egerben a "kórházvédők" tábora ugyanúgy presszionálta az aláírókat, mint a HI tette. Nem tudom hogy Te hol dolgozol, de ezek szerint nem a megyeszékhelyen...

Továbbá valaki elmondhatná, hogy a "kórházvédő" orvosok/főorvosok mit válaszoltak sóstamásnak, hogy mennyivel tudnának beszállni (a saját pénzükből) egy esetleges privatizáció esetén, mi (volt?) az elképzelésük arra az esetre, ha mégis kiszáll a HI és ők kapják meg az üzemeltetési jogot?

Lacibetyár 2008.10.30. 13:28:05

Még egy pillanatra visszanéztem.
Adam 2008.10.30. 13:17:55
Igen, azt is módosítani kellene, vagy megszünteni, de mindig lesz más terület, ahol inkább el lkellene kezdeni a takarékoskodást. Szépen sorjában. Egyszer csak végére jutunk, de Mo-n a mentalitásbeli örökségünk/ökörségünk miatt újra fog termelődni. Mindig lesz téma. Mostani eszemmel a nyugdíjakat sem lkellen annyira emelni, ha már nyugdíjas leszek, nehogy megpróbálja bárki is:)
Na léptem!

mauser 2008.10.30. 14:20:25

beavereater:

Ebf? Te hol élsz? Már másnap tudni fogja a local főisten, hogy kinek a rokona jelentett... Egyébként tényleg csak annyit kívánok neked, hogy kerülj be a hatvani kórházba, aztán majd elbeszélgetünk, ha kikerültél. Bár ha nagyon lelkes vagy simán bemehetsz körbenézni, ajánlom az első emeleten kezdeni a sétát... Nagyon bírom, amikor olyanok vádolnak meg másokat 'photoshoppal', akiknek semmi tapasztalatuk nincsen az adott témakörben (azt már fel sem merem tételezni, hogy te érintett vagy valamilyen formában).

beavereater 2008.10.30. 15:04:12

mauser: és ki nem szarja le? Ha gyáva bamba birka vagy, az persze más...

mauser 2008.10.30. 15:53:12

beavereater:
Ki nem szarja le??? Amikor azon múlik a szeretted élete, hogy az orvos időben vagy tíz perccel később megy be a kórtemébe???

amondó 2008.10.31. 19:05:59

Vigyázat, a fórum cenzúrázott!
Aki megírja az igazságot kimoderálják!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 19:16:04

amondó,
melyik fórumra gondolsz? Mert én itt egy év alatt 5 embert moderáltam ki, teljesen más okok miatt!

amondó 2008.10.31. 20:11:54

a tegnapi 2 bejegyzésemre utaltam, sasika61!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 20:32:18

Amondó,
tegnap itthon sem voltam, este jöttem csak haza.
Nem emlékszem, hogy bárkit is kimoderáltam volna. Az egy év alatt azokat moderáltam ki, akik cigányokat akartak darálni, zsidókat lövetni, szidták az anyámat, állandóan belinkelték ugyanazt a baromságot, egy embert pedig itt nem részletezhető személyes okok miatt.
Ha megvan a komment, írd be, akármit írsz 8a fentieket leszámítva), meghagyom.
Üdv.

amondó 2008.10.31. 21:06:09

kedves sasika61! akkor a baj nagyobb, mint gondoltam! az igazi üzemeltetője nem Te vagy az oladaladnak, ezért hiába is vetsz fel egy témát, soha nem food megtudni hogyan viszonyulnak hozzá az emberkék, hisze már Te is csak egy szűrt fórumot látsz. döbbenet!
korábbi hozzászólásomat nem mentettem le, nagyjából azt merészeltem beírni, hogyan tartotta be a HI egyik kórházában a beruházási, béremelési, munkakörülmény-javítási, stb ígéreteit.
részletesen még egyszer nem írom le.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.31. 21:22:54

Amondó,
nem lehet, hogy csak azért nem látod azonnal, mert nincs az első száz komment között?

Kovacs Janos 2008.10.31. 22:47:22

Bar mar eldolni latszanak a dolgok ma este, de talan megsem... A fene se tudja ebben a nagy kavarasban.

Minden esetre itt van egy link, amely - szerintem erzelemmentesen, ervekre epitkezve probal tajekoztatast adni a kivulalloknak. Nekem is. Azt javasolom, hogy nem egymassal vitatkozzatok erzelmi alapokon, hanem a cikkben foglalt allitasokat cafoljatok.

Engem peldaul teljesen meglepett az az allitas, hogy a cikk szerint "Tizenöt településen négy kórházat és rendelőintézetet, és 22 gyógyszertárat működtet." (a Hospinvest) es sehol sincs az egrit meg meg sem kozelito botrany. Szamomra - laikusban - ez azt a benyomast kelti, hogy vagy az idezetben foglaltak hazugsagok - tessek cafolni! - vagy ott legalabb olyan rendben mennek a dolgok, mint egy "allami" egeszsegugyi intezmenyben. Akkor meg miert ez az egesz???

Es itt a link: index.hu/politika/belfold/hspzrt3076/

mauser 2008.11.02. 21:47:39

János: A többi intézményről nem tudok nyilatkozni, de a hatvani kórházat, már az átvétel előtt is halálkórháznak becézték a környéken és ha tudta elkerülte mindenki (ma már ugye nem lehet). Ezért aztán vagy nem is volt ellenállás a váltás miatt (meg persze a váltás a hatvani kórház esetén fű alatt ment, az emberek véleményét itt is le*ták). Na erről a szintről süllyedték meg lejjebb...

Kovacs Janos 2008.11.02. 22:24:12

Kedves Mauser!

Hogy a nepnyelv mit nevez minek az egy dolog. Az egri akciot a korhazbol szerveztek s kivulrol nagyon eros tobbfele, tobbszintu tamogatast kapott. Azonban az egyeni erdekek Hatvanban sem lehettek masok, mint Egerben, vagy masutt. A szocializmusbol ittmaradt, a versenypiaci rendszerekhez nem illeszkedo alakulat altalanos jellemzoi talan megengedi ezt a feltetelezest. Velemenyem szerint az is egy eshetoseg, hogy Hatvanban felisemrtek, hogy nincs tobb penz s ugy gondoltak, hogy a magantoke bevonasa magasabb szintu ellatast fog eredmenyezni. (Erre meg Mikola is utalt - akkoriban altalanos megdobbenest kivaltva...) Ugyanakkor meg Egerben ezek szerint nagyon sokan meg voltak elegedve az ellatassal s ezert kapott kivulrol nagy tamogatast a korhazbol kezdemenyezett es szervezett akcio. (Bar ennek ellentmondani latszik, hogy a blogban szamos negativ eszrevetel is megjelent, ami a hatvani korhaz altalad emlitrett szinvonalara enged kovetkeztetni. Persze reszemrol, egyeszeru "hirolvaso" reszerol mindez puszta felteves...)

Egyebkent pedig az Index szajbaragojaban ezen kivul meg szamos erdekes elem talalhato, amelyek itt nem kepeztek vita targyat, es nem egy maskent hangzott el a nagy nyilvanossag fele a korhazvedelmet tamogatok reszerol. Ezert is irtam korabban, hogy az abban foglaltakrol kellene ervekkel; es nem erzelemmel vitazni.
süti beállítások módosítása