HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Nyugdíjasok negyvenen innen

2008.10.29. 09:40 sasika61

 

 Manapság, amikor szinte másról sem hallani, mint a válságról, s arról, hogyan és kiknek a rovására takarékoskodjon az állam, nehéz indulat nélkül hallgatni azokat az érveket, hogy hol nem érdemes összébb húzni a nadrágszíjat, mert ezzel „csak keveset” lehet spórolni. Magánemberi viszonylataimban ugyanis azt gondolnám, ha egyszer tartoznék, mondjuk 1 millió forinttal valakinek, akkor addig nem tudnék meginni jó szájízzel egy korsó sört, míg a tartozást ki nem fizettem. Pedig hol van egy korsó sör ára 1 millióhoz képest? Jól funkcionáló állam aligha követhet más magatartást: nem lehetséges tehát, hogy itt megtakarítok, ott viszont hagyom elfolyni továbbra is a bevételeket.
 
 Bemutatom ezt egy példán keresztül. Amikor Egerbe kerültem 1986-ban, gimnáziumunkban tanítottunk ún. honvéd kollégista gyerekeket is. Ők 14 évesen kerülte ide, teljes ellátást kaptak, tisztessége zsebpénzt, csaknem garantált továbbtanulási lehetőséget. Taníttatásuk, ellátásuk szüleiknek szinte semmibe nem került (a rendszernek volt egyfajta „gyermekmentő” szerepe is). Én is rögtön az első évben kaptam egy ilyen osztályt, s annyira jól alakult kapcsolatunk, hogy azóta is évente összejárunk. Tavaly egy decemberi este a belvárosban sétáltam, egyszer csak hallom, hogy fut utánam valaki, s kiabál, hogy tanár úr, tanár úr. Megfordulok, egyik tanítványom volt ebből az osztályból. Kiváló képességű, szorgalmas, rendkívül tisztességes gyerek volt, eredményei miatt megengedték neki, hogy orvosegyetemen tanulhasson tovább a honvédség kötelékében és támogatásával. Legutóbbi találkozónkon nem volt ott, így különösen örültünk egymásnak. Meséli, hogy most jött meg karácsonyra Ciprusról, ahol a békefenntartók orvosa. Kérdezem, nem veszélyes-e a feladat, mire közli, hogy a napszúráson kívül más komoly veszély nem fenyegeti őket. Beszélgetünk, egyszer csak megjegyzi, hogy másfél év múlva nyugdíjba megy. Kicsit rosszul hallok egyébként is, azt hittem, hogy New York-ot mond, annyira hihetetlen volt, hogy nyugdíjba készül 36 évesen. Pedig igen. Lassan már az is lesz. Hogy lehet ez? – kérdezem. Mondja, hogy eleve rövidebb szolgálati időt kell teljesíteniük, továbbá nekik beszámítják szolgálati időnek a gimnáziumi és főiskolai-egyetemi éveket, békefenntartóként dolgozott (még egyszer mondom: orvosként) éveken át, amit valamilyen szorzóval számolnak el, a lényeg az, hogy 38 éves korára nyugdíjas lesz. Fizetése össze sem hasonlítható egy közalkalmazottéval, nyugdíja is nyilván magasabb lesz, mit bármely tanárának, aki valaha tanította. Nyugdíja mellett természetesen dolgozni akar valamely kórházban, itthon.
 
 S ez nem egyedi eset. A történet kapcsán tudatosan kérdezgettem volt honvéd kollégistáink sorsa után, s kiderült, hogy tulajdonképpen ez tucattörténet. Na, most kérdem én, van-e olyan gazdag állam a világon, ahol harmincas éveiben járó, egészséges, szellemileg és fizikailag is ép fiatalembereket nyugdíjaznak százszámra? Nem lehetne / kellene valamit ezzel is kezdeni?
 
 Tudom, hogy összességében nem nagy pénz, de mégis, pusztán az igazságosság kedvéért! Helyénvaló, hogy tanítványom a számomra legjobb esetben is 24 évvel hamarabb mehet nyugdíjba, mint én?
 
 Még annyit tennék hozzá, hogy természetesen nem őt hibáztatom. Ma is kiváló embernek tartom, aki ügyesen, okosan él az állam nyújtotta lehetőségekkel. Bolond, aki nem ezt tenné. De bolond az az állam is, aki mindezt megengedi.

190 komment

Címkék: válság nyugdíj honvédség

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr28738050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zozo 2008.10.29. 12:54:44

nyílméregbéka 2008.10.29. 12:35:10
Kulonbseg van teve. Szorzoszamok, potlerkok rendszere. Szinten tegyunk kulonbseget a szukseges ismeretek szintje es mennyisege kozott, valamint hogy kell-e es ha igen milyen gyakran kell azokat frissiteni, szinten tartani. A kulonbseg itt is meg van. Az "aktatologatok" (en is az lettem nehany ev csapatszolgalatot kovetoen) evekkel kesobb allhatnak csak munkaba, mert tobnyire tobb iskolat kell vegezniuk, ami bizony tovabb tart. Ergo: kesobb kezdenek egzisztenciat teremteni. A magasabb ismereti kovetelmenyu beosztasokban az alkalmazottak nehezebben, lassabban potolhatok, az utanpotlas kepzes sokaig tart.
A tobb ismeret okan jobb ralatassal birnak osszefuggesekre, igy tobbnyire a beosztasaik magasabbak. A donteshozatal nek kis feszultseggel, stresszel jar, ami bizony jobban emeszti az emberi szervezetet, mint a fizikai munka (figyelem: elegetett kaloriat tekintve bizony egyszeruen osszemerheto a ketto, szoval felesleges a "hidegben-melegben a szabad eg alatt dolgozokkal" jonni, bizony van osszemerhetoseg es a szelemi munka emeszt el tobb energiat).
Ezen tenyezok (es meg sok itt meg jelolt) azt eredmenyezik, hogy eppen az egyenloseg elve alapjan vagyunk mi is jogosultak kedvezmenyekre. Bizony teljesul kedvezmenyel eltero megallapitasa is, eppen a szorzokkal. En pl. biztos kesobb erem el a szolgalati-nyugdij korhatart, mint egy harcolo alakulat tagja, kulonosen ha az illeto idonken hadmuveleti teruleten is szolgal vag eppen pilota a draga.
Megjegyzem azonban (ahogy mar elottem is tettek), nem lehet csak ugy elmenni ido elott nyugdijba pl. 25 szamitott szolgalati ev utan. Atszervezes kell hozza leginkabb, megpedig ugy, hogy a szervezet mar nem kepes az erintett vegzettsegenek es megszerzett rendfokozatanak megfelelo beosztast biztositani. Ez pedig egyre ritkabban fordul elo, a HM pl. igyekszik minel tobb embert megtartani manapsag es a tobbi ceg is munkaerohiannyal kuzd.

Roviden es megegyszer: frocsoges es itelkezes elott tessek szives lenni alaposabban, korultekintobben vizsgalni a temat, mert sokszor a helyzet nem egeszen az, mint aminek elsore latszik.

UFF

Pu 2008.10.29. 12:55:35

Kedveseim!
A 38-40 évesen megszerzett, jól megérdemelt nyugdíjuk mellett 1 év múlva (2010. január 01-jétől) már nem tudnak dolgozni.
Vagy nyugdíj vagy munka. (a minimálbér 12-szereséig lehet együtt mind a kettő)
Mit fog csinálni? A pöcsét vakarni? vagy feketén dolgozni?
Hiába van most 148 ezer forintos nyugdíja. Évek kérdése és el fogják inflálni. Ennyi.

Benikuty 2008.10.29. 12:56:23

A másik véglet, hogy pedagógusnak lenni nem jelent egzisztenciát.
A nyári szabadságot pedig maszekban kénytelenek végigmelózni. Éhenhalás ellen:(

kanpulyka 2008.10.29. 12:56:25

Így van, szorzót nem kap az irodista, így adott esetben megtört aggastyánként, 43 esztendősen mehet nyugdíjba...

Szorzót kap az az ügyeletes, aki a központban, 24-72-ben a földalatti helyiségben senyvedett...

Való igaz, Hszt. után felszerelteknek már nem számítják be a szakközepet. Azt még mindig nem értem, hogy aki előtte, annak miért...

kanpulyka 2008.10.29. 12:58:55

Zozo, aki meg nem megy "csak úgy" el nyugdíjba 25 év után, az leFÜV-ezteti magát, ugye neked nem kell elmagyaráznom, hogy ez mennyire egyszerű...

garand 2008.10.29. 12:59:09

Zozo, navégre valaki akinek sikerül elmagyarázni közgazdasági szemléletből is (az eddigiek az enyémmel együtt túl hétköznapi vagy filozófikus jelleget öltöttek) azt, hogy miért nem parazita (minden) közszolgálatis...

GLX 2008.10.29. 12:59:14

Urak !

Nem is oly rég, még a kutya sem kérdezte, milyen "pályát" kívánok választani. Vittek ! Munkahelyről engem speciel 24 hónapra ! Családtól, távol, fizetés semmi ! Kérném beszámítani !

Zozo 2008.10.29. 13:00:28

kanpulyka 2008.10.29. 12:44:06

Azert, mert:
a. ugyanolyan teremelo munkat vegzett, mint a szakmunkaslepzok tanuloi (eekor nem 4, csak mintegy 3 ev kerulhet beszamitasra, de ehhez jelenleg pereplni kell, hogy vegre is legyen hajtva, a Miniszteriumok, minden ennek ellentmondo birosagi dontesek es jogertelmezesek ellenere, nem ismerik el ezt az idot automatikusan.

b. A jelolt idopont elott olyan tanulmanyi szerzodeseket kotottek az erintettekkel, melyekben a kotelezettsegek a jarandosagokkal igy lettek +/- egyensulyba hozva. En is az erintettek koze tartozom mindket pontot illetoen.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 13:00:41

Üdv Sasika61!

Megint vihart kavartál a biliben, keze alá dolgozva azoknak, akiknek amúgy is érdeke a megosztottság fenntartása bármilyen szempont szerint - hiszen addig sem a kormányt/politikát hibáztatják.

Ad.1.: A jelenleg - még - hatályban lévő Hszt (katona, rendőr, tűzoltó - és más, de hasonló jogszabály a vámos-pénzgyőr, bévés) szerint 25 év szolgálati viszony nélkül max. rokkant-nyugdíjas lehet valaki, azaz legalább 67 %-os egészségkárosodást kell felmutatni - mint bárki másnak.

Ad.2.: Ha rendelkezik valaki 25 év szolgálati viszonnyal, egészségügyi alkalmatlanság vagy a beosztás megszűnése is kell ahhoz, hogy teljes nyugdíjat kaphasson, mint az "állam láncos kutyájának" ez a plusz megkülönböztetés - VOLT. Az új Hszt-ben ez már nem így lesz, így meg lehet nyugodni, ha a mostani nyugdíjazási roham elcsendesült, sokáig nem fognak "csak úgy" nyugdíjazni egyenruhásokat.

Ad.3.: A Schengeni határok megszűnése miatt viszonylag sok határőr vált feleslegessé - csak úgy. Éppen azt is meg lehetett volna tenni, hogy 15 ezer ember máról holnapra utcára tesznek, de mégsem tették. Hogy miért nem, magam sem értem, de lehet abban valami, hogy 15 ezer fegyveres csak úgy az utcán - rossz ómen...

Ad.4.: Az EU felé kötelezettség vállalás volt a régiósításra, ez számos költségvetési szervet érintett, így a fegyveres testületeket is. A cél természetesen a létszámcsökkentés, ennek keretében egyik terv szerint miközben a felszabaduló határőröket integrálják a Rendőrség kötelékébe, közben a Rendőrségnél - pontos számot nem tudok - 12-15.000-es létszám-leépítést hajtanak végre. Ennek egyik kevésbé fájdalommentes módszere a korábbi Hszt. szabályok szerinti nyugdíjazás, amivel a létszám egy része csökkenthető.

Itt jegyzem meg, hogy 15 éve egyik rokonomat a Rendőrségtől nyugdíjazták 53 évesen - azaz két évvel a korhatár előtt, átszervezés miatt. Egy sértődött ember ment el így nyugdíjba, a sors fintora hogy 55 évesen már a temetőben volt... nem, nem AZÉRT, hanem daganatos megbetegedés miatt.

Szóval 15 éve is csaknem ugyanígy lehetett nyugdíjba menni, de szinte senki nem akart... valami oka csak van annak, hogy most viszont a többség a lehetőségért kapálódzik, míg azok vannak kevesen, akik maradni szeretnének. Vajon miért? Talán a megszűnő 13. havi miatt? Talán azért, mert az infláció-követő bérfejlesztés sosem tudott lépést tartani a drágulással? Talán azért, mert a túlóra kifizetése ezeknél a szerveknél ismeretlen fogalom volt? (kivéve 2006. szeptember és október:-)

Szóval globálisan kellene nézni ezt a jelenséget... A hatalom - ha akarná - már holnap meg tudná akadályozni a tömeges nyugdíjazást, valamiért azonban nem teszi.

Az egyenruhásnak meg az a legnagyobb bűne, hogy él az adódó lehetőséggel...


PS: Az, hogy másnak is ugyanúgy adott a lehetőség ezt a pályát választani, nem cinikus beszólás akar lenni. Bizonyosan vannak olyan beosztások, ahol el lehet lébecolni 25 évet, aztán elhúzni jó pénzzel nyugdíjba. Akiket viszont én ismerek, azok nagyrészt olyanok, akiket nem húz le a pénz és 40 éves korukra fizikailag-pszichésen kimutathatóan rokkantak. Ha én lennék a hatalom, az erőszak-szervezetem felé én azért igyekeznék lojalitást mutatni... persze utcára is lehet tenni őket, mint anno a SZU felbomlása után az orosz katonatiszteket...

egy kérdés 2008.10.29. 13:02:50

A katkós évek csak akkor számítanak be, ha az ember a seregben marad utána? (Kérdem én ezt szintén egykori egri katkósként.)

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 13:03:29

Jaj, a lényeget elfelejtettem:

A katkót leszámítva, másnak is beszámolják a nyugdíj megállapításhoz szükséges munkaviszony idejébe a szakmunkásképzőt, a felsőfokú tanulmányi időt, illetve a szakmunkás végzettséget adó szakközépiskolákban töltött tanulmányi időt...

...ehhez nem kell sem rendőrnek, sem katonának lenni:-)

Mindfield 2008.10.29. 13:03:55

Megint egy remek poszt "utáljunk mindenkit akinek egy kicsit is jobb mint nekünk" témával. Ez az emberek, csak így tovább!

kanpulyka 2008.10.29. 13:08:16

Zozo, nem kell perelni... Van ahol elismerik, van ahol nem. Egyébiránt jogegységi döntés van róla, hogy el kell ismerni, így mostmár azok perelnek, akik nem felelnek meg a kritériumoknak...

Szakközépiskolában tanultam, ösztödíjat kaptam, stb. mégis lófasz a seggembe... miért is?

snipper 2008.10.29. 13:08:31

GLX!

A sorállományú katonaság alatt nem szünetelt a munkaviszonyod, beszámít a nyugdíjba.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.29. 13:11:34

Mindfield,
hányszor mondajm még, hogy nem utálok senkit, tanítványaimat pedig különösen nem, továbbá nem is irigykedem.A konkrét személy nem érdekes itt, a jelenség azonban igen.

Unterbahn,
amit viszont te írsz, az megfontolandó.

Julius Frey 2008.10.29. 13:11:42

Mindenkinek, aki itt a honvédeket védi, különös tekintettel a fent belinkelt HM levélre:

Amikor a hétköznapi ember nyugdíjának korhatárát emelik, mivel az életkor és a jó fizikai, szellemi teljesítőképesség határa a modern viszonyok között kitolódik, akkor miért nem 50 az a 38?
A honvédség állományának hány százaléka volt külszolgálaton igazán szar helyen? 1-5? Amikor kimennek valahova külföldre, az nem klasszikus vezénylés, mivel megkérdezik, hogy akarnak-e menni. Amikor külföldön van, kap azért plusz pénzt nem is keveset. Kap, nem is keveset.

Szóval az összes 38 éves rendőrnek, honvédnek csak azt kívánom, hogy adjon az isten a 38 éves faszára a 62 éves polgári nyugdíjast megillető puhaságot az egész hátralévő életére! A tüzoltóknak respect-őket nem vitatom.

kanpulyka 2008.10.29. 13:11:47

unter

182. § (1) A hivatásos állomány tagja szolgálati nyugdíjra jogosult 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idő után.

(3) A szolgálati nyugdíjat teljes összegében kell folyósítani, ha a szolgálati viszony a felső korhatár elérésekor szűnt meg.

(3) A szolgálati nyugdíjat teljes összegében kell folyósítani, ha a szolgálati viszony a felső korhatár elérésekor szűnt meg.

és hogy tovább pontosítsuk:

(5) Ha a hivatásos állomány 25 év szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkező tagjának a szolgálati viszonyát az 50. életéve betöltése előtt közös megegyezéssel szüntetik meg, részére a szolgálati nyugdíj 50%-a folyósítható az 50. életéve betöltéséig, illetve az egészségkárosodás 40%-os mértékének eléréséig. Ettől kezdve a szolgálati nyugdíjat a (4) bekezdés b) pontja szerint kell folyósítani.

Tehát nem "kell" megnyomorodnia, az tény, hogy 50. életéve előtt nem kaphatja meg a teljes nyugdíjat...

Zozo 2008.10.29. 13:12:06

egy kérdés 2008.10.29. 13:02:50
Utana nem, mert az nem nyugdijszerzo ido, csak szolgalati nyugdijra jogosito idot szerzo tartam volt.
Ha jol emlekszem, ez is csak a Katkot 1988 elott megkezdokre igaz, de az evben nem vagyok biztos.
Ha azonban Szakkozepbe jartal a GMSZ-be, akkor peres uton 3 evet beszamittathatsz, mint teremelo tevekenyseggel toltott ido a Szakmunkaskepzosokhoz hasonloan (muhelytevekenyseg es kotelezo nyari szakmai gyakoral). A nem termelo Szakkozepiskolakra es a Gimnaziumokra ugy tudom, hogy ez nem all fenn, de ennek jobban utana kellene nezni.

Vilámközösülés 2008.10.29. 13:12:42

A részegen négykézláb a vállszíjon a pisztolytáskát maga után vonszoló szolgálatban lévő katonatiszttől és a szemkilővő rendőrtől ne sajnáljunk már semmilyen kivételezettséget.

Julius Frey 2008.10.29. 13:12:59

-nem is keveset:-( vitte a kezet a lendület

kanpulyka 2008.10.29. 13:13:01

Még valami unter:

Nem, nem számolják be nekem sehol a szakközépiskolámat, holott szakmunkás képzést szereztem...

3006 2008.10.29. 13:14:02

19 év után leszereltem, nem vártam meg a 25. évet, pedig ebből a 15 évre jött volna az 1,2-es csapatszorzó.Ámbár én a Lentiben eltöltött időre többet is el birnék fogadni.
Szóval én a missziósoknak többet adnék a 2-es szorzónál. Speciel a jelentős részük nem megy nyugdíjba, hanem küldik, ha megvan az ideje.
Viszont a HM a jövő évi 2000 fős létszámemelését még mindig nem tudja, hogy honnan fogja teljesíteni.

Zozo 2008.10.29. 13:18:38

3006 2008.10.29. 13:14:02
"Viszont a HM a jövő évi 2000 fős létszámemelését még mindig nem tudja, hogy honnan fogja teljesíteni. "

Itt csak visszahivatkoznek korabbi bejegyzesemre a munkero kereslet es kinalat egyensulyat erintoen. Ugy latom a fenti bejegyzes is teljes mertekben alatamasztja azt.

Kőmíjes Kelemen 2008.10.29. 13:18:39

Nem olvastam el az összes kommentet.
1996 óta a rendőr csak tényleges 25 év szolgálati viszony után mehet nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy tényszerűen minimum 43 évesen.

Nem sírni kell, hanem elmenni a toborzóirodába és lehúzni katonaként, rendőrként ennyit. Aztán blogolgatni.

A lehetőség adott a kohászoknak, tanároknak is.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 13:18:54

Kanpulyka:

A jogszabályt valóban nem részleteztem, az viszont bizonyos, hogy én nem mennék nyugdíjba 50 %-ra, amikor így is hónapról hónapra élek.

Az hogy Neked nem számolják be a szakközépiskolát, a Te dolgod. Jog szerint be kell(ene) számolni...

Nekem beszámolják - egy évi pereskedés (meg kb. 120 eFt ügyvédi munkadíj) után...

bolsh 2008.10.29. 13:21:14

Még a válság vihara előtt hallottam a tűzoltókat hogy verik az asztalt, hogy 48 órát dolgoznak egy héten, és nem fizetik ki nekik a plusz nyolc órát. Kérdezze már meg valaki tőlük, de egy hivatalos fórumon, hogy ebből a 48-ból hányat is alszanak? Teljesen hivatalosan!? Ráadásul egy átlag tűzoltó alig olt tüzet, fára másznak, létrával vágnak ki nem dönthető fákat, méheket gyűjtenek, roncsokat takarítanak, vontatnak, autótmentenek, DE javarészt "nem csinálnak semmit", vagyis laktanyán belül tartózkodnak.

De ha valaki most kivédi őket hogy 'irgalmatlan nehéz ez meg az' nekik, hát nézzen el amerikába, ahol hatvanévesen mennek nyugdíjba, ugyanolyan 'nehéz' nekik minden, dettó ugyanazt csinálják, és mégis tudják 'fegyveres szolgálat' nélkül, kvázi civil státuszban. Ha ott lehet, itthon is lehet.
Katonákról, rendőrökről, fináncokról nem szólók, mert annyira nem érdemlik meg a kiváltságaikat, hogy arra nincsen konform nyelvezetem.

upsz 2008.10.29. 13:21:52

Mindfield · quahoghun.myminicity.com/ 2008.10.29. 13:03:55


Ez azert nem teljesen igaz.
Mert nem tudom, hogy egy katonanak rendornek, mitol jobb mint egy tanarnak?
Szerintem ugyanolyan szar mind a 2.

Engem az ismeroseim kozul miert nem irigyel senki?
Talan azert maert latjak hogy az itt leirt dolgok csak urban legendek?


Tehat akkor amit eddig sikerult tisztazni.

1.25 evet mindenkeppen le kell dolgozni.
2. Csak annak szamitjak be az iskolat aki 98 elott vegzett.
3. A mostani katonaknak ugyanugy szamitjak a nyugdijt mint mindenki masnak.Fizetjuk a penzt a magannyugdijba, es amennyi osszegyult majd anny lesz. Tehat nem fogja megerni elemenni nyugdijba 25 ev utan.
4. Szorzoja csak annak van aki repul, es haborus ovezetben van. Ha aktat tologat akkor 1.0 van neki.
Ja es aki ejtoernyozik az kap etkezesi hozzajarulast is azt nem sajnalja senki???
Mier nem esznek otthon mi?
5. Azzal hozzajarulok a hitelvalsaghoz hogy elveszik a 13. havimat, ami jarna, ugyanis en ezzel a feltetellel vallatam a hivatasom.Amit most egy tollhuzassal atirnak, es annyit mond6ok, hogy Parancs, ertettem.

olajbanyasz 2008.10.29. 13:23:05

Ezek a csudahasznos katonák egy hangyaf@sznyi gdp-t nem termeltek, de nem is kellett védeniük a hazát. Mellesleg külhonba is csak akkor mennek ha jelentkeznek és akkor is csak plusz pénzért. Szóvel nem kellene sajnáltatni őket + a családjukat. Saját választásuk!

ekkerjoz 2008.10.29. 13:24:37

"sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.29. 11:26:23

...a nevét viszont talán megérted, hogy nem írom le, semmiképp nem akarom őt csesztetni."

Igen sok katonaorvos akad a ciprusi magyar békefenntartók között.
Még szerencse, hogy nem akarja csesztetni.

Magyartanár...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 13:26:39

Amúgy valaki vehetné a fáradságot magának és utána járhatna HIVATALOSAN, hogy egyes EU-s országokban meg Amerikában hány évet kell lerántania rendőrként/katonaként valakinek a nyugdíjhoz.

Én nem nézek utána mert nem engem zavar, de Dajcslandban 20 évet, USÁ-ban 15 évet hallottam...

Ja, és gondolom ott a garázsmester, a pk-i sofőr meg munkaügyes nem hivatásos státuszú...

Kőmíjes Kelemen 2008.10.29. 13:27:45

Még kiegészítem annyival, hogy a szorzókat nem véletlenül adják és nem jár automatikusan mindenkinek. És értelemszerűen csak arra az időre jár, amíg abban a munkakörben volt.
És általában a 25 év alatt jól ki lehet készülni.

De hangsúlyozom (mint ezt megtették többen is): ki lehet próbálni.

kanpulyka 2008.10.29. 13:28:46

Unter, lassan írjam, hogy megértsd? (csak viccelek, meg ne sértődj)

Akkor számolják be, ha:

1. Hszt. hatálya alá tartozó vagy (azaz hivatásos)
2. 1985-ig befejezett tanulmányok
3. a faszomtuggya milyen rendelet I. sz. mellékletében megszerzett szakmák esetében

Erről szól a 4/2007-es jogegységi. Más kérdés, hogy a munkáltató (fegyveres szerv) esetleg olyannak is beszámolja, akinek nem járna, ui. nektek nem a TB számítja ki, hanem a minisztérium, röndőrség, stb.

Tehát ha nem vagyok rendős, stb., nem számítják be, és ez a faszság, mert a szakközépben töltött időm nekem is tökugyanolyan volt, mint annak a spannak, aki inkább rendőrnek ment esztergályos helyett...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.29. 13:30:09

Ekkerjoz,
nem tudom, hány katonaorvos van ott, a nevét nem azért írom le, mintha ott nem lenne azonosítható enélkül is, hanem azért, hogy ITT ne szerepeljen névvel, ugyanis nem a személy az érdekes.
A "magyartanár" megjegyzésedet felejtsd el, megpróbálom én is.

Ottó 2008.10.29. 13:32:03

Ipari technikumot végeztem, gyárban nyaranta gyakorlat, a telefongyárban labormérés, műhelyben heti 1 nap termelés. Közben szenvedtünk a komplex számokkal, áramkörméretezéssel, stb.
4év. És nem számítanak be semmit.
Ha szakmunkásképzőbe jártam volna, fele ennyi tananyag, nincs albérlet. Most én lennék a haza hőse, elismert szolgálati idővel.
Aljas törvények...

PsycloneJack · http://psyclonejack.freeblog.hu 2008.10.29. 13:32:36

sasika,

eddig csak ezt, és a bombás posztodat olvastam. tanulságos ("tanuljunk más hibájából" tanulságos), hogy milyen gyorsan ítélsz (és demagogizálsz) elégtelen és/vagy korai információ alapján.

Zozo 2008.10.29. 13:35:17

upsz 2008.10.29. 13:21:52

Ott a pont. Valyon a hires es adobefizetoi statuszara oly buszke "verseny-szfera" szereploi mivel jarulnak hozza a valsag enyhitesehez?
Netan csokkenteni fogjak nyereseguket, Sajat akaratbol biztosan nem, csak ha kereslet csokkenese rakenyszeriti oket. Persze ez a dolguk, szoval nem hibaztatom oket.

Nekem meg az a dolgom, hogy minden eszkozzel vedjem, a Hazat es az ott elo es neha engem fikazo nepet barmilyen eszkozzel, akar az iroasztal mogott ulve igyekezven a leghatekonyabb modszereket kidolgozni es elkerulni az esetleges, magyarorszagot barmilyan formaban is fenyegeto veszelyeket. Tan nagy szavaknak hangzanak, de en ezt 12 evesen eldontottem, 14 evesen katonai suliba mentem, 18 evesen katonai foiskolan folytattam, szolgaltam csapatnal es a HM-ben is, egyetemeket es tanfolyamok sorat vegeztem es ma is naprakesznek hiszem a tudasom, szellemi es fizikai felkeszultsegemet pontosan ugy, ahogy arra ESKUT tettem. lehet utalni, en akkor is ragaszkodom az elveimhez, de meg ha elfogadom is a parancsot (persze hogy el, max gondolkodom magamban, hogy lehet a legjobbat kihozni belole) azert nem esne rosszul, ha cserebe a jarandosagaimat mindig megkapnam akar penzben akar eppen nyugdijkedvezmenyben nyivanulnak meg.

A sok frocsogo blogozo talan nem szeretne a szerzodesben foglalt jarandosagat megkapni? Dehogynem. Csak en pl. nem sztrajkolhatok, nem tuntethetek, mert ez olyan kozfeladat, aminek nem megfelelo ellatas Magyarorszag biztonsagat is veszelyeztetheti, ha tetszik, ha nem.

UFF

GLX 2008.10.29. 13:36:12

snipper !

Korkedvezmény ? az jó lenne...

Zigi 2008.10.29. 13:41:12

Emberek hát nem értitek?Ha nem adnának nekik magas fizetést,alacsony nyugdíjkorhatárt és még ki tudja milyen kedvezményeket,akkor ki verné szét a rendszerellenes tüntetéseinket,ki lőné ki gumilövedékkel a szemünket,ki vegzáltatná úton-útfélen a békés állampolgárokat,amíg azok a félelemtől összehúznák magukat és befognák a pofájukat?Erre megy itt ki már régen a játék,de az emberek többségének már,ha lassan is,de nyílik a szeme és a füle.Szebb jövőt!

snipper 2008.10.29. 13:43:32

Zigi!
Jó napot! Szerintem Te eltévedtél. Ez nem az a hely ahová írni szoktál.

Cukorfalat 2008.10.29. 13:44:02

Sasika:

Mi baja lehet egy magyartanárnak?

Legfeljebb megfájdulnak a csukló ízületei a sok internetezés közben ...

kanpulyka 2008.10.29. 13:47:30

Zozo, én nem fröcsögök, tényekről beszélek.

Minden tisztelet megilleti elveidet és hivatástudatodat.

Mint írtam is, nem irigylem a tűzszerészek, stb. kedvezményes időszámítását.

Továbbra sem értem azonban:

1. Miért jár szolg. nyugdíj a hivatali munkaidőben dolgozó irodistáknak? (Hagyjuk ezt a bármikor elvezényelhetnek, stb. szöveget, tőlünk mindenki tolong, ha Afganisztánba, Koszovóba "kell" menni, nyilván a havi másfél millerért tudják, mit vállalnak.)
2. Miért jár szorzó olyan beosztásban, ahol ténylegesen (nem elméletileg) semmi olyan veszély nem fenyeget, ami egy átlag munkavállalót ne érhetne? (pl. nyomozó beosztásban, irodai munkán)
3. Aki most (előbb) fegyveres szervnél szolgál, annak miért jár a szakközép, aki minden másban "egyezik" (tanulmányi idő, iskola, szakma, stb.), csak civil, annak miért nem? (Gondolom, a szakközépiskolában még nem kellett szembenézni a rendészeti pélya veszélyeivel...)

Mindez annak tükrében igazán érdekes, hogy most már el is kezdték nyiszálni a torkomat az eddig csak rászorított késsel.

(Egyébként "ingyenélő" közalkalmazott vagyok...)

Ottó 2008.10.29. 13:49:55

Zozó! Azt ne felejsd, hogy megvédhesd a hazát, nekünk, egyszerű állampolgároknak, meg kell termelni a javakat.
A két kezünkkel, a versenyszférában.
Mert ha nem, csak rághatod a puskacsövet.
Abból nem lesz édes szőlő és lágy kenyér.

upsz 2008.10.29. 13:52:09

Es ehhez az egesz szarhoz annyit tennek hozza, hogy en katonat, meg nem igazan lattam panaszkodni, pedig lenne ra oka...ha jol sejtem a kommentelok kozt vannak tobben is...

egy dolog bant, hogy olyan dolgot irigyelnek tolunk ami nincs is....volt...de mar nincs..

es egy kevesebb osszeget fel mernek tenni ra, hogy a doktorurat NEM fogjak elengedni nyugdijba...tole idosebbeket sem engednek el..

Regen voltak szolgalati lakasok, es igen el lehetett menni bazi nagy nyugdijjal, plane ha az utolso evekben valaki volt kulszolgalaton, mert abbol szamitottak a nyugdijat, de ez a mai fiatal generaciot mar nem erinti.

Es ha olyan kurva jo lenne rendornek, katonanak lenni akkor nem lenne annyi ures hely, illetve nem toboroznanak...

En valasztottam annak idejen, kis penz, nem tul nagy aegzisztencia, de kompenzalja, hogy elmehetek hamarabb nyugdijba, es egyutt lehetek az unokaimmal, marmint ha lesz, mert egyenlore 30 evesen meg nem tudtam gyereket vallalni...

Az ugyvedekrol miert nem esik szo, aki egy ingatlan adasvetelivel keres 100-200.000 ftot, akar naponta tobbszor is, es temeszetesen nem adozik, mert baratilag csinalta "ingyen"...

vagy az orvos aki nem megy el 40 evesen nyugdijba, mert olyan jol jon neki az a par boritek, naponta amit zsebbe kap...????

Tegnap a postiro is sipakolt hogy elveszik a 13. havijat, es milyen szar a kozszolgaknak! ma meg elkezdi a katonakat, rendoroket tuzoltokat fikazni???
JOGTALANUL, fel informaciokkal.

Remelm az itt osszegyult kommentekbol hamarosan updateolja a postot, de ha kell segitek neki.

Nem azt mondom, hogy ilyenek, nem tortentek 2-3-4-5 evvel ezelott, de ezek a kiragadott peldak csak az allomany max 3-5% ra igaz, aki epp jokor volt jo helyen....

Senki sem sajnaltatja magat, csak jogtalanul ne biraljanak minket.

1. mert nem igy van.
2. nem mi hozzuk a torvenyt.

na megyek, mert ma meg a jobb oldalon nem vakartam meg a heremt, csak egyszer...

de nem csalodtam a kommentekben....

tukrozi a magyar tarsadalmat, mentalitast, megkeseredettseget.

Amugy a fizetesek, juttatasok, nyilvanosak, interneten fennt van.Mindenki elolvashatja es donthet ennek birtokaban.

polcsa 2008.10.29. 13:55:18

Van akiket többszörösen adóztatnak, van akiket többszörösen jutalmaznak.
Ha egy katona veszélyes szolgálatot vállal és teljesít, kapja meg az azért járó pénzt és kész. Aztán az legyen annyi, hogy abból tudjon félretenni nyugdíjra vagy amire akar.
A konkrét eset azért jó, mert a katonákkal ellentétben a tanárokat alul fizetik és értékelik. Arra egyik katona sem gondol, hogy egy alulfizetett, esetleg gyengébb képességű tanár nem fog agysebészt faragni a gyerekéből? Vagy mindegy, mert katonának még jó lesz?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 13:56:28

Kanpulyka:

Nem vagyok sértődős, kinevelték belőlem:-)

Segítek: "...A társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény 10. § (1) bekezdés szerint biztosítottak a munkaviszonyban álló dolgozók, az ipar és szövetkezet tagjai, a mezőgazdasági és halászati termelőszövetkezetek, mezőgazdasági szakszövetkezetek tagjai, a szakmunkás tanulók, a bedolgozók, továbbá a megbízás alapján rendszeresen és személyesen munkát végzők..."

A perek tárgya: "...A szakmunkásképzésben résztvevő szakközépiskolai tanulók társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkástanulókéval..."

Csak nagy vonalakban tudom: az 197x-1986.09.01. közötti (1986-ban megkezdett is beszámít) szakközépiskolai tanulmányi idő vitás, hogy TB-jogállás szerinti jogszerző időnek kell-e tekinteni. Számos MTH-t végzett embernek (lásd. 1019/1976.MT. határozat 1. sz. mellékletben felsorolt szakmák ) jelenleg is beszámolják nyugdíj szempontjából munkaidőnek a tanulmányi időt, a Te helyedben kitöltenék egy formanyomtatványt és a NyUFIG-tól megkérném hogy mennyi évet ismer el, ha nincs benne a szakközép, akkor pedig perre mennék.

A Hszt-től független jogszabályok szerint kell számolni a nyugdíjjogosultságot, ezért - mondom én - a tanulmányi idő nem csak egyenruhások esetében számít be.


Az meg igencsak kisstílú dolog, hogy fitymálgassuk ki dolgozik többet vagy kevesebbet...

...majd amikor a 4 méteres lángot fújó PB-palackkal a kezében a családi házból bárki ki mer szaladni, akkor lehet fikázni a tűzoltókat. Például...

2008.10.29. 13:56:28

@ kuszal

Nem kötözködésképp...de a golyóálló mellény semmit sem ér kés,nyíl,stb. típusú fegyverek ellen..szóval miért is volt jó hogy rajta volt ? :) Úgy megy át rajta mint kés a vajon...legalábbis kétlem, hogy a standard nyomozói felszerelés része volna az acéllap és kerámiabetét a golyóállóban :)

Cukorfalat 2008.10.29. 13:57:40

"updateolja a postot"

Csak a cirkusz a célja. Saját hibát beismerni már egy másik kategória.

Cukorfalat 2008.10.29. 13:58:13

"updateolja a postot"

Csak a cirkusz a célja. Saját hibát beismerni már egy másik kategória.

Zozo 2008.10.29. 13:58:31

Kanpulyka es Otto,

Ti pont nem voltatok cimzettjei a bejegyzesemnek, ha megis ugy tunt, Bocs!

Otto, tudom, hidd el megtanultam a lecket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy munkero hiannnyal kuszkodo teruleten a juttatasok csokkentese megoldas. Azt is tudom, hogy ez csak egy ujraelosztasi folyamat soran lehetseges es mindennek az alapja ertekteremto tevekenyseg kell legyen. Azonban kerlek ertsd meg, hogy a honvedelem is ertek, az altalam koraban kifejtett kozjoszagok (kozjavak) egyike, tehat tobbszoros atteteleken keresztul ugyan, de az egyeb "termelobb" jellegu tevekenysegek egyik feltetelenek biztositasaval jarul hozza a GDP-hez, meg ha ennek a szamszerusithetoseget vilag legnagyobb koponyainak sem sikerult meg elvegezni. Roviden: ahhoz, hogy a banyasz banyaszhasson szukseges, hogy ne bombazzak szet a banyat es a banyasz csaladjat meg ot magat.

vortex 2008.10.29. 14:00:14

A rendőrök a katonák és a tűzoltók is csak adrenalinhuszárok vagy rambókomplexusosak. "Felrobbantom, agyonlövöm, majdén berúgom azt az ajtót és megmentem a bomba nőt aztán újong a tömeg..."
A rendőrökről meg ne is beszéljünk. Valszeg mint klinikai eset. Lételemük a baszogatás a cseszegetés. A nyomozók. Gyávák voltak bűnözőnek állni. Így nagyobb a védettségük. Nem sokra tartom egyik szervezetet sem. De kiváltságuk az van rendesen.
Egyébként sincs háború, de ha lenne sem kell értem harconia egy katonának sem. A rendőrök meg még sosem szolgáltak és védtek, engem legalábbis.

upsz 2008.10.29. 14:02:02

kanpulyka 2008.10.29. 13:47:30

megint hulyeseget irsz...kerdezz inkabb olyat aki volt is ilyen helyen...

en nem titkolom, 2001 ben voltam egyiptomban..
775 USD et kaptam egy honapra...es mikor kimentem 311 ft volt a dollar mikor hazajottem es be tudtam valtani 260, mert ott volt 911, de nem sirtam..
szal ha tucc ilyen masfel milleres dolgot osszad mar meg...

upsz 2008.10.29. 14:06:28

Zigi 2008.10.29. 13:41:12

Valoszinu, azert nem tagadtak meg a rendorok a parancsot, mert veled ellentetben a katonaknak es a rendoroknek a hadbirosagon kell felelniuk a tetteikert....

de fegyevertelen emberekkel nem fogok szellemi parbajt vivni...

Bobby 2008.10.29. 14:07:29

rég főbe kellett volna lőni azt aki, ilyen nyugdíjszabályokat hoz(ott), engedélyez(ett).
Senkinek nem tartják a fejéhez a pisztolyt, hohy te tűzoltó legyszel, te kommandós, te ez, te az. Szabad a döntés! Ha vállalta a veszélyt, a nagyobb fizikai, szellemi igénybevételt, vállalta. Lehet honorálni 1-2-3 év kedvezménnyel nyugdíj ügyében. De 20-szal??? Miért??? Aztán meg tartsa az állam, azaz a tisztességes adófizetők? Lószart.
Az is nonszensz, hogy az ilyen "katonaféléknek" beszámítják munkaviszonynak a katonai középiskolát. ??? Ő is olyan büdöset sz*rik, mint a később közgazdásszá, mérnökké, stb.-vé lett gimnáziumi tanuló! Vicc az egész.

kanpulyka 2008.10.29. 14:08:27

upsz

Bocs, megszoktam, hogy bruttóban számolok, gondolkodom... Az kifizetve persze más, de szerintem nem rossz. T. kollégám közölte velem ezt az adatot, hittem neki, nem volt okom kételkedni. Afganisztánban oktatta a tetveseket rendészetre, erre-arra...

Mikor beszéltem "megint" hülyeséget? Mi volt még a hülyeség?

ditakai 2008.10.29. 14:09:36

Ez annyira demagóg ugázás. Ha a dokit Irakba küldték volna akkor nem háborognál rajta, mert meg sem érné a nyugdíjaskort. Neki speciel szerencséje volt, ez benne van a pakliban, viszont emiatt nem hörrenjünk már rá a veszélyességi alapon történő korai nyugdíjazásra.

kanpulyka 2008.10.29. 14:10:45

upsz 2008.10.29. 14:06:28

Ha a parancs bűncselekmény elkövetésére szól (törd ki az ujját!), akkor meg kell tagadni...

ON

Zozo 2008.10.29. 14:11:19

Az a baj Vortex, hogy nem tehetunk kulonbseget, kit vedunk meg. ha tehetnek, az osszes most oly bator szajkaratest es pacifistat kiraknam ket fron koze, de sajnos nem lehet. Kenytelen lesz valamelyik katona, rendor vagy bizony akar egy tuzolto odaallni es menteni a tobbnyire akkorra mar sirankozok szaros eletet es akar helyettuk halni. Utolag mar hiaba mondon az illeto csaladjanak, hogy bocs, adhattam volna neked tobbet is korabban es most lenne elo ferjed a hatekonyabb/modernebb vedofelszerelsnek hala, de nem hittem el, hogy tenyleg megved majd es ezert ti most temetitek ot.
Fasza, igazi bator gyerek vagy. Remelem tenyleg sosem szorulsz maj masok vedelmere. Sok sikert, de oszinten.

Hepehupp 2008.10.29. 14:13:58

Én a kanadai favágókat irigylem.

1) Több váltásnyi kockás flanell ing.

2) Sokszor csak négy- vagy háromujjas kesztyűre van szükségük, ami nyilván olcsóbb, mint az ötujjas.

3) Az anyós kekeckedni sem próbál egy olyan vejjel, aki minden reggel egy hatalmas fejszét akaszt le a szögről.

4) Lehet-e szebb annál, mint amikor az ember az erdő végtelenében a susogó szélbe kiáltja:
"-Dőőőőőőőőől a fa!!" ??

5) Hol jönnek a katonák hozzájuk képest kedvezményben, amikor egy katona csak úgy privát nem lődözhet össze-vissza, míg egy favágó bármikor összeapríthatja az udvarában a téli tüzelőnek valót?

upsz 2008.10.29. 14:14:08

kanpulyka 2008.10.29. 14:08:27

1.mert nem keres masfel millat...

2. a kulfoldi missziokban kifizetett "penz"
az devizaellatmany. Nem tudom erted-e mi a kulonbseg?
Tehat azt az USD-t vagy Eurot, nem fizeteskent, kapod, hanem devizaellatmanykent. A kulonbseg az adozasban van..nem szamit bele a nyugdijjarulekba stb...felbruttositjak de csak ha jol tudom SZJA-t fizetnek utana.

Bobby 2008.10.29. 14:15:56

ditakai 2008.10.29. 14:09:36

Ez nem demagóg, hanem igazságtalan (ami gyurcsi atyánk egyik kedvenc szava). Miért tartson el bárki is egy tetterős 30-as, 40-est??? Úgy, hogy ha tisztességesen adózok, 1 Ft-ból 60 fillért visz az állam. az ilyen ingyenélők, meg a lósz*r szabályok miatt.

Esmein 2008.10.29. 14:22:06

Édesapám 43 évesen ment nyugdíjba, azóta tanárként dolgozik egy középiskolában. Édesanyám is tanár, kettejüknek összesen három diplomája, meg úgy 55 év munkaviszonya van. 1-2 éven belül elküldik a nyugdíjasokat a munkahelyeikről(azt hiszem minimálbért kereshet, aztán vagy a fizetését választja, vagy a nyugdíját). Ezzel még nem lenne gond, csak erről a törvényről szó sem volt, amikor ő nyugdíjba vonult egy laktanyafelszámolást követően, most pedig visszamenőleg megszivatják. Nem mondom, hogy éhezni fogunk, de ha nem megyek főiskola mellett/helyett dolgozni, akkor nem lesz otthon se szárazkolbász, se internet, de nagyon valószínű, hogy autó se.

A történet tanulsága: magyarország egy relatíve szar hely, ahol hiába vagy értelmiségi többdiplomás, simán éhenhalhatsz.

Zozo 2008.10.29. 14:23:06

Bobby 2008.10.29. 14:15:56

Mert ez az ara annak, hogy olyan teruleten is legyen ellatas, amit a piaci versenyben talan meg sem tudnal venni. Pl. tehozzad nem menne ki a rendorjaror amikor egy honfitarsad szorakozasbol ugy dont, hogy kiontja a beled, mert Te nem tudtal a jovedelmedbol fizetni a rendori vedelemert, vagy mert azert nem fizettel ezert a szolgaltatasert, mert korabban nem tartottad fontosnak. Olyan ez mint a lakasbiztositas: tuti akkor csap be mennyko amikor nem vagy biztositva, de ekkor persze le is eg az egesz hasz, te meg mehetsz a hid ala lakni, ha a hidtulajnak tudsz eleget fizetni az alvohelyert.

Erted mer?

Ottó 2008.10.29. 14:23:41

Zozo! Tudom, hogy a honvédelem érték, de ahogy az átkosban tanultuk, van az alap, a termelő munka, és a felépítmény, mint például a fegyveres erők.
Mi van ha nincs alap? Nem lehet mindenki rendőr, mert éhen halnánk. Nem volna itt semmi baj, ha bizonyos rétegek, míg kiváltságokat élveznek, mások a lét határán nem egyensúlyoznának.
A saját esetemből. A technikusi oklevelemet simán visszadobták, nem számítható be a 4 év, de ha szakmunkásképzőbe jártam volna, igen.
Pedig ugyanannak az országnak vagyunk az állampolgárai, mindkét iskola állami volt, akkor miért -e megkülönböztetés.
Miért ne frusztrálná az embereket, az hogy ha belőle 62éves koráig mindent kihajtanak, megroggyant egészséggel alig élvezheti a kisnyugdíját, más fiatalon 38 évével a melós bérének a kétszeresét is megkapja, munka nélkül, korengedménnyel, mert akár védhette volna a hazát, de most éppen béke van. Megsebesült, embereket hozott ki a tűzvonalból? Nem. Végezte a munkáját, mint mindenki más. És szídják a cigányokat, hogy fel veszik a segélyt? Ez erkölcstelen, a másik nem?

renceretőállampolgár 2008.10.29. 14:25:08

Hűha mekkora felzúdulás!
Akkor picit árnyaljuk a képet.
EU-s országok hadseregeiben általában nem kell 25 évet szolgálni a szolgálati nyugdíj eléréséig. Valószínűleg azért, mert nem akarják, hogy vén trottyok ugrabugráljanak a gyakorlótereken, vagy neadjisten a harctéren. Az angol hadsereg pl. 22 éves pályafutás után kínál fel választási lehetőségeket. Ha az ember továbbra is a hadseregben akarja folytatni, megteheti, de választhatja a nyugdíjat is.
Ehhez képest a MH. köreieben a 25 év szolgálat után nem automatikusan jár a szolgálati nyugdíj.
Ez a törvény szerint csak akkor jár, ha a katona leszolgált 25 évet, beosztása átszervezés miatt megszűnik, és nem tudnak neki azonos, vagy magasabb beosztást felajánlani, vagy ha egészségügyileg alkalmatlanná válik a hivatásos katonai szolgálat ellátására.
Az más tészta, hogy a honvédség cirka 20 éve folyamatosan átszerveződik. :-) (Ennek ellenére még mindig annyi tábornok van a minisztériumban, mint amennyi egy kb. 20-szor ekkora, normálisan működő hadseregben van. :-)))
Azonkívül ez az egészségügyi alkalmatlanság is könnyen "elérhető", tehát aki nyugdíjba akar menni, az szinte biztosan meg is tudja tenni.
De!
Kérdem én?
Nem ugyanannyiba kerül az államnak egy nyugdíjas katona, mint egy aktív szolgálatban lévő?
A katona ugyebár az államtól kapja a fizetést, amiből rendesen leadózik stb., tehát mondhatjuk, hogy a nettó bérét a többi adófizető állampolgár fizeti (meg kis részben saját maga is,mivel ő is adófizető, de hát ez a rendszer gyogyója). A nyugdíját dettó. Ráadásul a nyugdíj összege kb. ugyanannyi, vagy alacsonyabb a nettó illetményénél. Akkor tisztán anyagi szempontból nem mindegy, hogy aktív, vagy nyugdíjas? Mind a két esetben a nagy állami újraelosztógépezettől kap pénzt, ráadásul nagyságrendileg hasonló összeget.
Akkor hát mi a megoldás?
Szüntessük meg a léhűtő hadsereget, ami az állam nyakán élősködik?

upsz 2008.10.29. 14:31:12

Ottó 2008.10.29. 14:23:41

megint keveritek a szezont a faszommal...

gondoljatok, hogy az a torzsormester, aki szakmunkast vegzett annak idejen 200.000 hufos nyugdijat kap???
nem kap 70 et....oszt kesz....

keveset tanult, keveset dolgozott, keves nyugdijat kap...

aki szakkozepet gimnaziumot, foiskolat vegez, tobbet tanul, tovabb dolgozik tobb nyugdijat kap..

ez igy logikus nem?

Zozo 2008.10.29. 14:32:39

Ottó 2008.10.29. 14:23:41
Van igazsag a szavaidban, csak sarkitani nem szabad. Egyik sem mukodhet a masik nelkul tartosan, amire az emberiseg tortenelme sok szomoru peldat szolgaltatott mar.
Az osszehasonlitasod viszont faj, mert bar igyekszem, de nem latom, hogy az altalad emlitett nepcsoport szovegedben kiemelt tagjai mifele erteket teremtenek.
En ugy hiszem, hogy adok is es kapok is. Nem panaszkodom, tudom, hogy az atlag felett keresek es vannak kedvezmenyeim, ugyhogy befogom a szam. OK.
Akiket azonban Te emlitettel azok csak kapnak, adni csak ujabb eltartando ehes szajakat adnak es azt hiszem ezert az osszehasonlitasod messze nem helytallo.

upsz 2008.10.29. 14:33:27

kanpulyka 2008.10.29. 14:10:45

Ha az ujjtores buncselekemeny akkor igen megtagad6ja, de ha csak jogszabálysértő, akkor vegre kell hajtani, es haladektalanul jelenteni.

kanpulyka 2008.10.29. 14:33:37

Bahn 2008.10.29. 13:56:28


A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága 4/2007.KPJE számú jogegységi határozata (Magyar KÖzlöny 2007/179. szám, 13377)

A FEGYVERES SZERVEK HIVATÁSOS ÁLLOMÁNYÚ TAGJÁNAK szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi időt az 1019/1976. (IV. 24) MT határozat 12. e) pontja alapján szolgálati időként be kell számítani.

Tehát ez a jogegységi rólatok szólt. NEM számolják be civileknek a szakközepet. (E tárgyaban, többek között emiatt a PMÜB elnöke beadványt is intézett az Alkotmánybírósághoz, ui. úgy vélte, alkotmányellenes ez a megkülönböztetés...)

Ha a szakközepet beszámítanák, gondolod nem élne ezzel mindenki?

A dolog mögött az is ott van, hogy a 9/1997-es BM rendelet szerint a szolgálati idő megállapítására a munkáltatói jogkör gyakorlója jogosult (tehát nem a TB). A munkáltatónak úgymond "nem kerül semmibe" megállapítani szolgálati időt, de a TB aligha fog dobálódzni ezzel.

Szabó Olga 2008.10.29. 14:34:12

Lehetne még keresgélni és találni is jócskán példát a pazarlásra és arra, hogy a társadalom egyes csoportjai indokolatlanul kivételezett helyzetben vannak, amikor mások kemény megszorítások elé néznek. A politikusi vérszívó rétegről nem beszélek, mert őket bátran harmadolhatnánk és nem kéne hízlalnunk a közpénzen. Létezik egy olyan intézmény, hogy "prémium évek " Elméletileg mind a köz, mind a versenyszféra részére lehetőség, de a valóságban gyakorlatilag csak a közszférára jellemző. Mit is jelent ez?Ha megszűnik a munkaviszony, ez a versenyszférában jellemzően egy-két havi felmondási időt és egy-két havi bérnek megfelelő végkielégítést jelent. Aztán jóccakát , lehet menni munkanélküli segélyre.Ellenben a közalkalmazottak és köztisztviselők választhatják azt a verziót, hogy a nyugdíjbavonulás előtt 5 évvel a nyugdíjazásukig kapják minden juttatásuk 70%-át , a munkaidejüknek viszont csak a felét kell ledolgozniuk. Ez a ledolgozás viszont csak elméleti kötelezettség, gyakorlatban felmentik őket a munkavégzés alól. Ma már a köz és a versenyszféra bérei nem esnek messze egymástól, sőt gyakran a versenyszférában gyengébbek a jövedelmek. Így aztán van egy közpénzen eltartott jó erőben lévő képzett nagy lészámú csoport, aki 5 éven keresztül a semmi módon meg nem szolgált fizetése mellett vígan dolgozik a szürke gazdaságban. Ilyen gazdag Magyarország, hogy ezt megengedheti magának?

Balambér 2008.10.29. 14:35:14


Mindenki úgy boldogul, ahogy tud. Én nem irigykedem senkire, aki kiaknázza a lehetőségeit. Fordított helyzetben a vajon mi mit tennénk? Nyugdíjba mennénk. Legális. Szabályos. A kisembernek sokkal több jár, mint például az említett katonaorvosnak. Szerintem szégyen inkább, hogy milyen keveset kapnak még így is. Én nem a kisemberektől sajnálom az esélyeket, hanem a képviselőink, állítólagos minisztereink privilegizált helyzetét, számla nélküli juttatásaikat stb kifogásolnám inkább, miközben pozíciójuk eredeti jelentése "szolga". Nem érzem, hogy szolgálnának minket. Milyen alapon bitorolják akkor ezt a megnevezést?

macilaci 2008.10.29. 14:37:52

Üdv Mindenkinek!
Ez a korai nyugdíjazás tényleg sok embert irritál, meg a 100% nyugdíj( ha jól tudom ), de van itt más gond is. A fiam egyik barátja katona, elektronikai pályán, most végzi az egyetemet a fősuli után. Elmondása szerint nagyon megterhelő a semmittevés, de legalább jó fizetése van. Egy volt fiatal kollégám elment a cégtől, határőr lett ( útlevél kezelő Biharkeresztesnél ), már rég nyugdíjas, bár a fiam lehetne, ha az első randi balul üt ki annak idején. Rendőr ismerőseim közül, bár mindegyik rendes ember, egy sem érdemelt meg egy perc korkedvezményt sem. A tűzoltó rokonom nemrég ment nyugdíjba, 270.000 Ft-ot kap szerencsétlen. Az, hogy megterhelő, meg veszélyes, meg lelkileg kiégnek, hihető. Csak hogy mindenki más is így van ebben az országban, egy két kivételtől eltekintve. Nincs itt megbecsülve senki, legyetek nyugodtak! Beszéljünk az országgyűlési képviselők költségtérítéséről, mely nem felel meg az adó,-számviteli,-és erkölcsi törvényeknek. A bankárok fizetéséről, és éves ingyenes részvényjuttatási csomagjukról. ( pl. Csányi Sándor OTP vezér évi átlagban kap kb. 100 millió fizut, 100 millió jutalmat, és évi egy alkalommal 2-5 milliárd Ft ingyen részvényt). A minisztériumokban dolgozók kis fizetésüket a pályázati pénzekből kiegészítik ( én is pályázni akartam, a pályázatíró szó szerint közölte: 20millás pályázati összeg-ennyit kell számlával igazolnom-, kapok 7,5 millát, ebből visszaadok-előre, de a biztos nyerés tudatában 1,8 milliót. Ugyanis a pályázat csak akkor nyer, ha megfelelően menedzselik. Ja, hogy miből építem meg a pályázat tárgyát, az nem érdekes. A pénzt ugyanis a megvalósítás, majd ötvenszeri ellenőrzést követően, kb két évre fizetik ki. Láttátok a multkor a sok hazafit, pártállástól függetlenül, míly nagy sebességgel, és egyetértésben szavazták meg a pártalapítványok kiemelt támogatásáról szóló törvényt Azt javaslom, ne egymást cseszegessük, volna itt akire ráfér. Jut eszembe a vicc: A kukac és apja állnak a kert végében lévő trágyadomb tetején. Apám jó almában élni? kérdi a kölyök kukac. Jó bizony, fiam. És körtében? Abban még jobb. Barackban? Abban csodálatos fiam. Akkor miért élünk ebben a trágyadombban édesapám? Azért fiam, mert ez a mi hazánk!

csak egy tűzoltó 2008.10.29. 14:38:06

Nem olvastam végig az összes kommentet, csak az első néhány tizet, de azért szeretnék hozzászólni a dolgokhoz, mivel valamilyen szinten érintett vagyok a témában. A hivatásosokra (kivéve katonák, határőrség, ami ma már nincs) az 1996/43 Tv. vonatkozik. Ez alapján kapjuk a szorzókat. Én mint mezei tűzoltó 1.2-es szorzót kapok, a tűzszerészek, kommandósok, búvárok többet. Aki irodában dolgozik, elvileg nem jogosult magasabb szorzóra, mert ezt csak a veszélyes beosztásban dolgozók kapják. Elvileg, de biztos vannak kiskapuk...
A msáik: miért az a tendencia, hogy sokan kétségbevonják a tűzoltók munkáját (pl:www.langlovagok.hu/html/erdekvedelem/60.shtml), de mondhatnám a fenti posztok alapján a rendőröket, katonákat stb. Nem azt mondom, hogy minden 24 órás szolgálatom egy idegben töltöm, mert csak azon jár az agyam, hogy mikor kapok olyan riasztást, ahol lehet, hogy ott maradok, de igenis veszélyes ez a munka, és addig örüljön mindenki, amíg a laktanyában vagyunk, nem a lakásánál. Szívesen megnéznék pár embert, amint teljes védőruhában, légzőben (amiből csak a légzőkészülék 16kg) a 10ik emeletre felrohan sugárfelszereléssel, meg esetleg egy 16 kg-os porraloltóval. Mert lehet, hogy következő szolgálatban 3.30kor ezt fogom csinálni, aztán egy elszenesedett nénit hozunk le, és ezután nem aludni megyünkk, hanem jó esetben a laktanyába, ahol rendbe kell tenni az autót, de lehet, hogy jön is a következő cím. Ezt 57 évesen nem hiszem, hogy elvárhatjuk bárkitől is.. Ehhez képest nem érzem azt, hogy olyan sokat keresnénk, kompenzálandó a munkakörnyezetet...
DE: Senki ne értsen félre, nem panaszkodni szeretnék, szeretem amit csinálok, soha nem is választanék más foglalkozást. Csak jó lenne, ha nem vonná senki kétségbe azt, amit csinálunk.

csak egy tűzoltó 2008.10.29. 14:38:14

Nem olvastam végig az összes kommentet, csak az első néhány tizet, de azért szeretnék hozzászólni a dolgokhoz, mivel valamilyen szinten érintett vagyok a témában. A hivatásosokra (kivéve katonák, határőrség, ami ma már nincs) az 1996/43 Tv. vonatkozik. Ez alapján kapjuk a szorzókat. Én mint mezei tűzoltó 1.2-es szorzót kapok, a tűzszerészek, kommandósok, búvárok többet. Aki irodában dolgozik, elvileg nem jogosult magasabb szorzóra, mert ezt csak a veszélyes beosztásban dolgozók kapják. Elvileg, de biztos vannak kiskapuk...
A msáik: miért az a tendencia, hogy sokan kétségbevonják a tűzoltók munkáját (pl:www.langlovagok.hu/html/erdekvedelem/60.shtml), de mondhatnám a fenti posztok alapján a rendőröket, katonákat stb. Nem azt mondom, hogy minden 24 órás szolgálatom egy idegben töltöm, mert csak azon jár az agyam, hogy mikor kapok olyan riasztást, ahol lehet, hogy ott maradok, de igenis veszélyes ez a munka, és addig örüljön mindenki, amíg a laktanyában vagyunk, nem a lakásánál. Szívesen megnéznék pár embert, amint teljes védőruhában, légzőben (amiből csak a légzőkészülék 16kg) a 10ik emeletre felrohan sugárfelszereléssel, meg esetleg egy 16 kg-os porraloltóval. Mert lehet, hogy következő szolgálatban 3.30kor ezt fogom csinálni, aztán egy elszenesedett nénit hozunk le, és ezután nem aludni megyünkk, hanem jó esetben a laktanyába, ahol rendbe kell tenni az autót, de lehet, hogy jön is a következő cím. Ezt 57 évesen nem hiszem, hogy elvárhatjuk bárkitől is.. Ehhez képest nem érzem azt, hogy olyan sokat keresnénk, kompenzálandó a munkakörnyezetet...
DE: Senki ne értsen félre, nem panaszkodni szeretnék, szeretem amit csinálok, soha nem is választanék más foglalkozást. Csak jó lenne, ha nem vonná senki kétségbe azt, amit csinálunk.

kanpulyka 2008.10.29. 14:39:14

upsz, maradjunk annyiban, hogy nem ismerjuk pontosan a külföldi kiküldetés illetményszabályait. Mellesleg azt ugye igen kedvező szorzóval számítják, akkor is, ha nem harci területen "szolgál" az illető.

A megbilincselt állampolgár ujjának eltörése mikor "csak" jogszabálysértő?

Ottó 2008.10.29. 14:41:09

upsz! Baromira félreértettél, de elmagyarázom mégegyszer:
A szolgálati idő szerzésről van szó. A szakmunkásképzőt beszámítják, a technikumot nem. Akkoriban a szakmunkásképző szakmunkásokat képzett, a technikum középvezetőket, technikusokat emelt szinten, 4 év és államvizsgával zárult.
Akkor most mi van? Mit vétettünk, hogy a mi éveink nem számítanak, a szakmunkásoké igen?

kanpulyka 2008.10.29. 14:43:26

tűzoltó, az Isten áldjon meg, itt szinte mindenki hozzátette: "kivéve a tűzoltók"...

Zozo 2008.10.29. 14:44:13

kanpulyka 2008.10.29. 14:39:14

En most epp "nem harci" teruleten szolgalok kulfoldon es a szorzom 1.0. Megfelel?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 14:45:46

Kanpulyka:

Értem én hogy mit akarsz mondani, hidd el, hogy az nem úgy van:-)

A munkáltatói jogkör gyakorlója "csak úgy" nem nyugdíjazhat le senkit, saját elvei szerint értelmezve a jogszabályokat.

Én azt tapasztaltam: van aki magának tapossa az ösvényt, és van aki követi az első embert.

Ha nem tetszik az ahogy számolják a szolgálati idődet (igen, a nyufig is így hívja), akkor taposs magadnak utat. Meglásd, az első tárgyalás után nyüzsögni fognak azok, akik maguk lusták voltak megtenni az első lépést, sőt leszóltak a külön véleményedért.

Ha szerinted nekem nincs igazam, két dolgot tehetsz: 1.: belenyugszol hogy Te tudod jól és hagyod a fenébe; 2.: végig járod a jogi utat.

"...E tárgyaban, többek között emiatt a PMÜB elnöke beadványt is intézett az Alkotmánybírósághoz, ui. úgy vélte, alkotmányellenes ez a megkülönböztetés..."

Nem tudom hogy ki az a PMÜB-elnöke, de igen okos ember lehet, mert szvsz jó helyen tapogatózik:-)


Amúgy: ha már közszolga vagy, Neked sem mindegy, hogy mennyi az éves szabadság-kereted, vagy pl. mikor kapod a 25 éves jubi-jutit... nem???

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 14:50:01

csak egy tűzoltó:

Hidd el, hogy sokan megértik a tűzoltókat, sőt sokan csak őket...

Szerintem kár idepéldálóznod - bár elismerem hogy irritáló a megszólt dolgozónak - mert aki elismeri a munkát, annak nincs rá szüksége, aki meg köpködni jár a blogokba, annak hiába írsz bármit... urambocsá' még rá is játszik unalomból, hogy aznap vajon hány embert tud idegbe verni...

Nem köll mindent lereagálni:-)))

kanpulyka 2008.10.29. 14:50:58

Zozo 2008.10.29. 14:44:13

329. § (1) A 326. § (1) bekezdésében meghatározott szempontból az alábbiak szerint kell a szolgálati viszonyban eltöltött időt számítani:
a) 2-szeresen a külföldön háborús, rendkívüli vagy különösen veszélyes körülmények között szolgálatot teljesítőknek, valamint a terrorelhárítóknak,
b) 1,5-szeresen a helikopterek hajózó állományának, az ejtőernyősöknek, aknakutatóknak, tűzszerészeknek, búvároknak, az a) pont alá nem eső, nemzetközi szerződés alapján békefenntartói tevékenységet folytatóknak, valamint a tartós külföldi szolgálatot teljesítőknek,

(2) Nem számítható kedvezményesen az az idő, ami alatt az (1) bekezdésben meghatározottak nem a beosztásuknak megfelelő feladatot látnak el.

Tehát itt, a (2) bekezdésben van az eb elhantolva. Ha nem az eredeti beosztásodban látod el, nem jár az idő. Igen, így megfelel. Mit is akarsz ezzel?

Zozo 2008.10.29. 14:52:12

Emberek, a szabadidomet toltom avval, hogy vedem, amit helyesnek velek. Lehet velem nem egyeterteni, mindenkinek joga van velemenyt formalni.
Most azonban elegem lett abbol, hogy alapveto tarsadalmi ismereteket oktassak olyanoknak, akiknek nincs meg az ehhez szukseges alapismeretuk. Igen, nehanyatoknak meg van es ez erezheto is volt abbol, hogy erveltetek pocskondiazas helyett, szoval csak az vegy magara a kritikat, aki ugy erzi hogy ra vonatkozik.
Vallom, hogy a vilag attol szep, hogy valtozatos es ebbe bizony azok is beletartoznak akik nem ertenek egyet velem. Koszonet erte, tovabbra is mindenki orizze meg kritikus hozzaallasat a vilag dolgaihoz es ne hagyj magat felrevezetni. Kerem azonban, hogy csak alapos elotalulmanyok utan mondjatok velemenyt valamirol, addig tartsatok magatokban. En is kerultem ilyen helyzetbe es kellemetlen volt szembesulnom sajat korlatoltsagommal es eloiteleteimmel. Nem kivanom senkinek.
Tovabbi jo blogolast es kelemes estet kivanok mindenkinek.

kanpulyka 2008.10.29. 14:53:20

Tehát, hogy pontosítsuk, az eredeti beosztás ellátása esetén, tartós külföldi szolgálatban (ami nem feltétlenül valami vérgőzös szlöjd) is lehetságes 1,5 szorzó...

upsz 2008.10.29. 14:53:58

macilaci 2008.10.29. 14:37:52

nem akarok hulyeseget mondani, de asszem a max nyugdij 260 korul van, tehat a 270 necces...

amugy gondolom mindenki tudja hogy azoknal az embereknel akiknek megvan a 20 ev szolgalatuk ugy szamoljak a nyugdijat, hogy az utolso 5 ev atlagat veszik.
Ebbe beleszamoljak a 25 eves jubileumi, meg a 30 eves, meg a 6 havi felmondasi meg a tokomtuggya mit...es igy kijon egy jo nagy osszeg.
De ez csak az oregeknel mukodik igy...
A fiatalok mar nem ezt fogjak kapni hanem amit gyujtenek az onkentesben..

ERTED??????????????

upsz 2008.10.29. 15:02:07

kanpulyka 2008.10.29. 14:53:20

nem, mindenkinek a miniszteri hatarozatban benne van hogy hanyas szorzoval kuldik es hova.
Pl kulfoldi tanulmany, nato beosztas stb..az 1.0 szorzo...

upsz 2008.10.29. 15:06:30

kanpulyka 2008.10.29. 14:53:20

De ugye tisztaban vagy hogy ez milyen szorzo?

ha megvan a 25 eved, akkor nem huszonot ev utan kapsz nyugdijat, hanem (ha 1 ev kulszolgalatod volt 26, 25 evet le kell dolgozni mendenkepp.

En 31 eves vagyok, es 19 eves korom ota vagyok katona, tehat 44 evesen lesz meg a 25 evem, de a nyugdijpenztarban olyan keves lesz, hogy nem fogok elmenni nyugdijba (ha lesz epp atszervezes)...mivel ugyanannyit kamatozik nekem is mint neked....azaz addiga meg nem lesz magas.

tehat amirol itt mindenki hoborog, azt a kerdezt a jogalkotok mar reg megoldottak.

kanpulyka 2008.10.29. 15:14:11

persze, tudom, hogy tulképp arról van szó, hogy a személyi állomány parancsokban visszadátumozzák a szolgálati idő kezdetét. ezért vannak, akik már 15 éves korukban hivatásos szolgálatban álltak..

Hidd el, hivatásos szolg. ügyekben valamennyire otthon vagyok...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 15:36:15

Kanpulyka! Most kellene abbahagynod, amíg ki nem derül, hogy foggalmad sincs miről beszélsz!!!

A szolgálati időbe hivatásos állományúak esetében - ha '96 előtt szereltek fel - bele számít a megelőző munkaviszony is. Munkaviszonyként pedig az ÁLT.TV-ek szerint BE KELL SZÁMÍTANI a szakmunkásképzőt, sőt újabban a szakközépiskolát is!!! Ebből kifolyólag alapból nem kevés az az ember, aki bár pl. '93-ban szerelt fel, mára nem 15, hanem jóval több szolgálati idővel rendelkezik, mert vagy DOLGOZOTT, vagy TANULT ami ugye beszámít.

A PLUSZ abból jöhet, hogy EGYES beosztásokban SZORZÓT alkalmaznak, így 1.2-1.5-2-szeresen kell bizonyos időszakokat beszámítani a TÉNYLEGES szolgálati időből. Tehát előfordulhat, hogy a SZÁMÍTÁSI SZABÁLYOK szerint a szolgálati idő kezdetét NEM VISSZADÁTUMOZZÁK, hanem a SZÁMÍTÁS MÓDJA MIATT az KORÁBBI időszakra esik, mint a TÉNYLEGES munkaviszony/TANULÓVISZONY kezdete!

Ember! Ne ferdíts, ne is fogalmazz kétértelműen!!!

kanpulyka 2008.10.29. 15:48:43

Szerintem te meg a szavakon lovagolsz...62

Ferdíteni nem szándékoztam, csak eddig láttam jó néhány szem.áll. parancsot (személyügyi aktát).

A szolgálati idő módosításáról szól parancsok a szolgálati idő kezdetét állapítják meg (pl. a beszámított szakközépiskolára tekintettel), így állhat elő az általam leírt helyzet, hogy a tényleges rendőri szolgálat megkezdésénel korábbi "kezdő" időpont szerepel.

Épp itt böngészek egy aktát... A "hivatásos szolgálati viszony kezdete" rovatban szépen haladunk visszafelé az időben - minél frissebb az adott paracs. De ne nevezzük ezt visszadátumozásnak, ha neked így jobb.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Én is sok felkiáltójelet teszek, hátha így súlyosabb az érv.)

Pista bacsi 2008.10.29. 15:56:54

Zozo 14:52-nek:

"Kerem azonban, hogy csak alapos elotalulmanyok utan mondjatok velemenyt valamirol, addig tartsatok magatokban. En is kerultem ilyen helyzetbe es kellemetlen volt szembesulnom sajat korlatoltsagommal es eloiteleteimmel."

Nalam ez a megjegyzesed verte ki a biztositekot...
Meg az elejen kiosztottad a vallalkozokat...
(En nem is szeretem ezt a szot...)
Minimalberen vannak. Ja. Vagy ketszeres minimal-
beren, kulonben lehet havonta jelentgetni, meg
indokolgatni. Tudod-e azt, hogy egy cegbol lehet
a jovedelmet "osztalek"-kent is kivenni TORVENYESEN !? Es (sajna) azutan is kell adozni.
Sot meg EÜ hozzajarulast is kell fizetni, mikozben
sehova sem szamitjak be. Osszefoglalva: LEHET
valakinek hatalmas jovedelme LEGALISAN mikozben
csak minimalberre (vagy 2x-esere) van bejelentve!
Es ekozben hatalmas adot fizetni, csak nem SZJA
formajaban !
(Ezzel persze nem allitom, hogy egy-ket ficere'nek
ne kellene utananezni...) Hidd el, hogy a vallakozok
kozott is vannak tisztesseges emberek.

OFF

En pl. elektronikat exportalok az USA-ba. Kinai
cegekkel kell versenyeznem. Arat 15 eve nem
tudtam emelni. Magyar "hozzaadott erteket"
exportalunk jofajta dollarert. 2000 korul 300 Ft-ot
ert... Most 200-ae, de ez nem az amerikai
gazdasag erdeme... A nyaron adtam el dollart
-hivatalosan a bankomban- 142 Ft-ert.
DE KURVA JO A VERSENYSZFERABAN... Ja es el ne
felejtsem allando AFA visszaigenylo vagyok...
Ennek megfeleloen rendszeresen szorakoztat az
APEH "kiutalas elotti ellenorzes"-sel. Kaptam mar
olyat a Tisztelt Haz egyik -kevesse tisztelt- tagjatol,
hogy "mert azert lassuk be, aki rendszeresen
igenyel vissza AFA-t az mind afacsalo..."

JA.

Bocs az egeszert, csak azert irtam le, hogy lasd a
megjegyzesed orokervenyuseget !
(Latod meg egy kepviselo is beleesik ebbe a hibaba. Az igazab szomoru csak az, hogy az illeto
masnap mar azt mondta "mint azt mar tegnap
bebizonyitottam Onoknek...")

JaJa. :)

(A pasi az adozasi kerdesek szakertoje az egyik
part szineiben...)

ON

Es (ez nem Neked szol) szakadjunk mar le errol
a "szemkilovetes" -rol...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 16:37:41

Na ja... Mire lekerülünk az Index-címlapról, egyébként általában kezdünk egybehangolódni és - kivétel a kivétel - szakmai vitát kezdünk folytatni:-(((

Kanpulyka: nincs köztünk ellentét, ugyanarról beszélünk, csak a Te olvasatodban ÉN "varázslatnak" olvastam a "számítás"-t::-)

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.29. 16:42:44

Pista bacsi:

Soha - ÉRTED: SOOOHHHAAAAA!!!!!! - nem lesz elfelejtve egy tyúkszemre lépés sem, amíg 1 db ember lesz ebben az országban(?) akinek valami érdeke nem sérül.

Ha lenne valami halvány fogalmuk arról, hogy mi miért történt... ki mit parancsolt vagy tanácsolt... ha egyszer átélné amikor késsel szúrkálnak be a pajzs mögé... és vajon hogy jár az agy, hogy itt van a fegyver, csak egy ujjmozdulat és többé nem rángatja azt a kiba* pajzsot... de nem... nem szabad... igaz hogy majd a szemébe szúrt, de nem szabad...

...no ilyen kutyát millió alatt nem kapsz:-((((

upsz 2008.10.29. 22:48:27

Nem látnám, hogy ki lenne javítva a post, hogy a bolond állam csak azokat engedi el nyugdijba, 39 évesen akik 1998 előtt végeztek.

Kérném a korrekciót.

Azt hittem egy tanárban több becsület van.
Remélem az én gyerekemet majd nem ilyen tanitja

Csavarhúzós 2008.10.30. 00:35:28

Alapvetően nem értem, miért kell ezzel a nyugdíjrendszert terhelni.
Az OK hogy vannak feladatok, amire csak úgy kapni megfelelő embert, hogy jól megfizetjük. Ha lőnek az emberre vagy lángnyelvek nyaldossák, az kétségkívül ilyen feladat.
Az is rendben van, hogy bizonyos munkakörökhöz kell a fiatal, egészséges test, nem lehet 62 éves korig terrort elhárítani. Mint ahogy nem lehet modellkedni, KISZ-titkárnak lenni, élsportolni, nehéz fizikai munkát végezni. Ötven fölött azért nem annyira könnyű nyomni az ütvefúrót bele a kőzetbe.
Csak azt nem értem, hogy aki egy adott munkakörben obsitot kap, azt miért kell nyugdíjba tenni?
A fizetés az legyen tisztességes, hogy kompenzálja az adott munkakör veszélyességén túl azt is, hogy nem tart a nyugdíjig. Esetleg lehet egy részét egy speciális pénzalapba tenni, amiből az obsitos években jön vissza havi fix a nyugdíjig.
Így egyrészt valódi árukon látszanak a dolgok, pl. hogy mibe kerül nekünk egy afganisztáni misszió.
Másrészt az obsitos kénytelen lenne a szürke/fekete gazdaság helyett normálisan elhelyezkedni, amennyiban maradt még benne munkakedv - az ilyen fiatal nyugdíjasok általában dolgoznak (szerencsére)
(Felettem pl. lakik egy fiatal pár 2x, ill. 30 évesek, mindketten rokkantnyugdíjasok, de eljárnak ide-oda dolgozni.)

Anarchista 2008.10.30. 08:19:22

Olvastam a postot és a kommenteket is. Mindenki kap hideget/meleget, mégis, magam is azon a véleményen vagyok, hogy a szabályozás vérlázító!

Szerintem sincs még háborús övezetben sem senkinek nehezebb dolga, és véleményem szerint a halálozási arány sem magasabb, mint bármi más szakma esetében. Csak ha valaki aknától robban fel, hős lesz, ha megrázza az áram vagy ráesik egy féltonnás betonlap, nem kerül be semmilyen híradóba.

Arról már nem is beszélve, hogy valóban:
- senkinek nem tarottak a fejéhez pisztolyt, amikor szakmát választott. Ha elhivatottságból lett katona, akkor miért kellene 40 évesen nyugdíjba küldeni. Ha azért, mert olyan sötét, hogy máshol nem alkalmazták volna, akkor szintén miért is kellene 40 évesen nyugdíjba küldeni, ha meg csak azért, mert lusta disznó, aki arra hajt, hogy 40 évesen nyugdíjba küldjék, azt meg azért ne...
- a katonák pl. "kosztot-kvártélyt" ingyen kapnak, míg más próbál magának összegürizni valami tisztességes életkörüményt. Na ne már sajnáljam, mert néha hidegben/esőben kell őrséget állnia.
- a fenti szabályozás vonatkozik pl. azokra a rendőrökre is, akik egész életükben a jónépet szívatják és felsőbbrendőnek képzelik magukat, mert egymást annak nevezik ki. Egy szart!

Igenis aki rendőr/katona/vámos/mittudomén, az dolgozzon az egyéb járulékokért és kedvezményekért ugyanúgy hatvanvalahány éves koráig, majd a mindenkori minimál- és maximálnyugdíj átlagát kapja meg!

Arról már nem is beszélve, hogy a nyugdíj összegét az _utolsó_év_ jövedelme határozza meg. Azaz végiglógja (amennyire rajta múlik) azt a tizenpár év szolgálatot is, az utolsó évét jól "megnyomja", majd ugyanannyi nyugdíjat kap, mint édesapám, akinek a bruttó fizetése havonta az utolsó 8 évében hétszámjegyű volt. Hát ez nonszensz!

upsz 2008.10.30. 08:50:55

Anarchista 2008.10.30. 08:19:22

Latom nem olvastad vegig figyelmesen a kommenteket.

1. senki nem kap kosztot, plane nem ingyen, a konyhak java megszunt, ahol igen ott fizetni kell, ha a katona szolgalatban van arra kap etkezesi jegyet, arra az egy napra.
2. senki sem mondta, hogy az a tendencia, hogy elmennek 40 evesen nyugdijba.
3. Leirom huszadszor is, csak az oregeknel van igy hogy ez utolso evet veszik figyelembe, a fiataloknal az van mint minden mas munkahelyen, ki mennyit gyujt a nyugdijszamlajan.
4. lakas jarna, csak nem jut, megvenni mar nem lehet.
5. ne hasonlitsuk mar ossze egy epitomunkassal a katonat, nem lebecsulni akarom, de ha en valamit elrontok szolgalat kozben, vagy elalszom, vagy alkoholos allapotban megyek be dolgozni, nagyon hamar a hadbirosagon talalom magam, mig a melos atmegy egy masik epitkezesre.
6. a haborus ovezet vs epitkezes...
te voltal egy evig tavol a felesegedol gyermekeidtol, olyan helyen ahol lonek, es az asszony aggodhat hogy majd fog tudni irni, telefonalni, vajon minden rendben van vele?

nevetsegesen magyarok vagytok, es en szegyenlem magamat helyettetek...

en pl nem azon izgulok, hogy hogy tudok nyugdijba menni, hanem hogy jovore lesze allasom...
azert mert egy evben egy par ilyen eset elofordul, meg nem kene altalanositani.
De ha ilyen jo lenne katonanak lenni, miert nem jelentkeznek tobben?

nyílméregbéka 2008.10.30. 09:44:43


Zozo:
"Kulonbseg van teve. Szorzoszamok, potlerkok rendszere. Szinten tegyunk kulonbseget a szukseges ismeretek szintje es mennyisege kozott, .... Az "aktatologatok" ... evekkel kesobb allhatnak csak munkaba, mert tobnyire tobb iskolat kell vegezniuk, ami bizony tovabb tart. Ergo: kesobb kezdenek egzisztenciat teremteni. ... A donteshozatal nek kis feszultseggel, stresszel jar, ami bizony jobban emeszti az emberi szervezetet, mint a fizikai munka. "

Bocs, de az én ismerősöm nem végzett "több iskolát", csak azt a kis 2 éves tiszthelyettesképzőt, amit, a sorkatonasággal együtt, BESZÁMÍTANAK a munkaviszonyába.
Döntéseket egyáltalán nem hoz; a munkája, neki és az egész kis irodájának tkp. TÜK iktatásból, akták lefűzéséből áll - ezt ő mesélte, nem én fantáziálom.
Ez biztosan nagyon stresszes, megerőltető, feszült munka lehet valóban.

Én 17 évesen kezdtem dolgozni. Munka mellett végeztem el a FŐISKOLÁT, döntéseket hoztam (konkrétan határozatokat, amiket én írtam alá); tárgyalásokat tartottam, olyan stresszel, hogy egy időben megfordultam pszichológusnál is. A MI területünkön volt leépítés, engem is leépítettek, munkanélküli voltam, új munkát kerestem, most próbaidős vagyok.

38 éves katonabarátomat soha a kirúgás szele sem legyintette meg. Kettőnk közül ügyfelekkel én foglalkoztam, felelősséget a határozataimért én vállaltam.
Ő, ha a sorkatonaságot beleszámítjuk, 18 évesen kezdett "dolgozni", 41 évesen nyugdíjba megy.

Én 17 évesen kezdtem dolgozni, 62 évesen megyek nyugdíjba.

Puszillak!

upsz 2008.10.30. 12:05:56

nyílméregbéka 2008.10.30. 09:44:43

szanalmas vagy azt ugye tudod.

xirtaebi · http://alojzia 2008.10.30. 22:49:24

Tán mindenkinek meg van adva a lehetőség, hogy katonának, vagy rendőrnek tanúljon.

BME 2008.10.30. 23:01:16

ZOZO!
Ugye nem mondod komolyan, hogy csak átszervezés révén lehet nyugdijba menni pl. a Rendőrségnél. Tavaly két hivatásos kollega ment 50 évesen oly egészségesen mint én nyugállományba iróasztal mellől . Egy osztályon dolgoztunk egy idősek vagyunk. Köztünk csak egy apró különbség volt, hogy én közakalmazottként végeztem a dolgom , Ők pedig hivatásosként. Megjegyzem a munka ugyanaz volt, a többi juttatás semmiben sem egyezett. Igenis igazságtalan, hogy az irodában dolgozókra ugyanaz vonatkozik mint például az életüket valóban kockázató rendőrökre. Természetesen náluk sem értek egyet azzal, hogy 38 évesen nyugdijasok legyenek. A reggeli felkeléskor bevallom nagyon irigylem volt kollegáimat, aztán mikor bemegyek dolgozni (egy igen jó kis csapatba)
ez oldodik és már sajnálom is őket, milyen rossz lehet fiatalon otthon csakúgy tenni-venni. Ui.:Csak nem az lehet, hogy kijátszották az általad irt nyugállományba vonulás feltételeit? Erre gondolni sem merek, ugyanis semmiféle átszervezés nem volt, helyükre más kollega került :)

DEGEC 2008.11.02. 15:04:45

index.hu/politika/belfold/jut7363/

én ugy gondolom, hogy inkább ezzel van a gond...
süti beállítások módosítása